Ticker

6/recent/ticker-posts

Υπηρεσιακές ανάγκες οι διωξεις για όσους κάνουν την δουλειά τους ;;


ΔΥΣΜΕΝΗ απόσπαση αατυνομικου με υπογραφή ημέρα Κυριακή μια μέρα μετά την κηδεία της μητέρας του, με αιτιολογικό υπηρεσιακές ανάγκες .




Όμως ψαξαμε και δεν βρήκαμε υπηρεσιακές ανάγκες , γιατι ο εν λόγω αστυνομικός δεν είναι μαχιμος και εκτελεί υπηρεσία γραφείου .


Όμως βρήκαμε τα παρακάτω που εκθετουν την πολιτικη ηγεσία και τους αξιωματικος της Ελληνικής Αστυνομίας


Όταν βουλευτής παρεμβαίνει αυθαίρετα σε διοικητικές πράξεις, όπως είναι η μετάθεση αστυνομικού προσωπικού για λόγους που δεν σχετίζονται με την υπηρεσία αλλά αποτελούν προσωπική ή πολιτική παρέμβαση, τότε παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές. Οι κύριες παραβάσεις που μπορούν να εντοπιστούν είναι οι εξής:


Παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών (Άρθρο 26 Σ.)
Ο βουλευτής ανήκει στη νομοθετική εξουσία και δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στη λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή στη διοίκηση και τις υπηρεσιακές μεταβολές των δημοσίων υπαλλήλων και των αστυνομικών.


Παραβίαση της αρχής της ισότητας και της αξιοκρατίας (Άρθρο 4 § 1 και Άρθρο 103 § 7 Σ.)
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αστυνομικοί πρέπει να υπηρετούν υπό καθεστώς αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας. Η μετάθεση για πολιτικούς ή προσωπικούς λόγους προσβάλλει την ισότητα και την αρχή της χρηστής διοίκησης.


Παραβίαση της αρχής της νομιμότητας στη διοίκηση (Άρθρο 25 § 1 Σ.)
Κάθε διοικητική πράξη πρέπει να στηρίζεται στον νόμο και στο δημόσιο συμφέρον. Παρέμβαση που οδηγεί σε δυσμενή μετάθεση χωρίς αντικειμενικά και νόμιμα κριτήρια είναι αυθαίρετη και άκυρη.


Ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος (Ποινικός Κώδικας - Άρθρο 259)
Αν ο βουλευτής χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για να επηρεάσει παράνομα διοικητικές αποφάσεις, ενδέχεται να στοιχειοθετείται και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.








Όταν διευθυντές ή ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εκτελούν μεταθέσεις αποσπάσεις προσωπικού υπό την επιρροή πολιτικών προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.λπ.), διαπράττουν σοβαρές διοικητικές και ενδεχομένως ποινικές παραβάσεις. Οι συνέπειες μπορεί να είναι οι εξής:


1. Πειθαρχικές συνέπειες


Οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί μπορεί να υπόκεινται σε πειθαρχικές κυρώσεις, όπως:


Επίπληξη ή αυστηρή επίπληξη


Αφαίρεση καθηκόντων


Υποβιβασμός ή απομάκρυνση από τη θέση


Παύση από την υπηρεσία, στις πιο βαριές περιπτώσεις


Οι πειθαρχικές ευθύνες προκύπτουν όταν αποδειχθεί ότι η μετάθεση έγινε χωρίς αντικειμενικά υπηρεσιακά κριτήρια και με σκοπό εξυπηρέτηση πολιτικών ή προσωπικών σκοπιμοτήτων.


2. Ποινικές συνέπειες


Ανάλογα με την πράξη, ενδέχεται να στοιχειοθετούνται και ποινικά αδικήματα, όπως:


Παράβαση καθήκοντος (Άρθρο 259 Ποινικού Κώδικα)
Εφόσον αποδειχθεί ότι ο αστυνομικός διευθυντής ενήργησε κατά παράβαση των καθηκόντων του για να εξυπηρετήσει τρίτους.


Κατάχρηση εξουσίας (Άρθρο 239 Π.Κ.)
Σε ακραίες περιπτώσεις όπου η εξουσία χρησιμοποιείται για να προκληθεί βλάβη ή αδικία σε τρίτο.


3. Διοικητικός έλεγχος και ακυρότητα πράξης


Η μετάθεση μπορεί να προσβληθεί:


με ένσταση ή προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων πειθαρχικών ή διοικητικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ.


με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας και της ισότητας


4. Συνταγματικές παραβιάσεις (όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως)


Διάκριση εξουσιών


Ισονομία – αξιοκρατία


Νομιμότητα της διοίκησης


Αν η πολιτική παρέμβαση είναι επαναλαμβανόμενη ή συστηματική, και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την αποδέχονται ή τη διευκολύνουν, τότε προκύπτει σοβαρό ζήτημα υπηρεσιακής διαφθοράς και θεσμικής εκτροπής.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Τ. Κ είπε…
Η μόνη λύση είναι μόνο της δικαστικής οδού. Όσα έγγραφα και να στείλεις υπηρεσία σε Αρχηγούς κτλ, θα τα "θάψουν". Το έχω ζήσει
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μήνυση για κατάχρηση εξουσίας στο υπογράφοντα και όλα παίρνουν το δρόμος τους...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Αστυνομικός δεν έχει μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα. Να ασκήσει κάθε υπηρεσιακό και ένδικο δικαίωμα του παρέχει ο Νόμος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλή δύναμη σου εύχομαι στον δύσκολο αγώνα σου....μην το αφήσεις........όρισε συνήγορο, υπέβαλλε μηνύσεις σε βάρος αυτών που σε αδίκησαν και γενικά κυνήγησε την ανάκληση της απόσπασης...........