Ticker

6/recent/ticker-posts

Το επίδομα επικινδυνότητας αποδείχτηκε με την πρώτη κιόλας μισθοδοσία μια τεράστια φούσκα



Από αναγνώστη του bloko.gr

Tο επίδομα επικινδυνότητας, το οποίο αποτελεί αναγνώριση των κινδύνων που ενέχει η αστυνομική υπηρεσία, πρέπει επιτέλους να συνδεθεί με μετρήσιμα και δίκαια κριτήρια:


 Πρώτα και κύρια, με την υποχρεωτική ετήσια παρουσία εκάστου αστυνομικοί οπουδήποτε και αν υπηρετεί οργανικά σε μάχιμες υπηρεσίες.

Το παράδειγμα των ιπτάμενων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι χαρακτηριστικό: για να λάβει κάποιος το πτητικό επίδομα, ακόμα και αν υπηρετεί στο επιτελείο οφείλει να πραγματοποιεί έναν ελάχιστο αριθμό ωρών πτήσης ετησίως.
 
Το ίδιο μοντέλο θα μπορούσε και πρέπει να εφαρμοστεί και στην αστυνομία.

Δεν είναι λογικό το επίδομα επικινδυνότητας να δίνεται με τα ίδια ποσοτικά κριτήρια σε όλους, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο, σε περιπολίες και πρώτης γραμμής αποστολές, ή πίσω από ένα γραφείο οδηγώντας με την νοοτροπία αυτή στην χορήγηση ενός ευτελούς ποσού 50€ που μοιάζει κοροϊδία σε κάθε αστυνομικό.

Η σύνδεση του επιδόματος με την ελάχιστη ετήσια παρουσία σε μάχιμες μονάδες (όπως περιπολίες, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, Άμεση Δράση κ.λπ.), ανάλογα φυσικά με τον βαθμό εκάστου αστυνομικού και τις υπηρεσιακές δυνατότητες κάθε αστυνομικού, θα έχει διπλό όφελος.

Αφενός θα επιβραβεύει εκείνους που πραγματικά εκτίθενται σε κίνδυνο· αφετέρου θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στους δρόμους.
 Με άλλα λόγια, το επίδομα θα γίνει όχι μόνο δίκαιο αλλά και ένα εργαλείο ενεργής αστυνόμευσης.

Θα γίνει εργαλείο αναδείξεις των μάχιμων αστυνομικών: 
Οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή θα νιώθουν ότι η Πολιτεία τους αναγνωρίζει ουσιαστικά.
Η προϋπόθεση των ελάχιστων ωρών μάχιμης υπηρεσίας για τη διατήρηση του επιδόματος θα αυξήσει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του προσωπικού. κάτι που θα αναβάθμισει την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ

Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής δεν θα πρέπει να γίνει ισοπεδωτικά. Πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως ο βαθμός, η ηλικία, η υπηρεσιακή πορεία και οι δυνατότητες κάθε αστυνομικού.
 
Όμως το βασικό μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: η επιβράβευση θα δίνεται σε όσους πραγματικά φέρουν το βάρος του κινδύνου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια