Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Δημήτρης Μυλωνάς: Η ανάγκη αναβάθμισης εξοπλισμού των Ο.Π.Κ.Ε.


Άρθρο του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημήτρη Μυλωνά

“Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Ιωάννη Γεωργακόπουλο, οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2001, με σκοπό την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας στις επικίνδυνες γειτονιές της Αττικής. Πρόκειται για ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών με ειδική εκπαίδευση, εξοπλισμό και οχήματα, ικανές να μετακινηθούν ταχύτατα τόσο εντός όσο και εκτός πόλης σε περιπολία, αλλά και σε αστυνομική δράση ακόμη και σε ειδικό περιβάλλον.”

Αρχικά συγκροτήθηκαν οκτώ Ομάδες, οι οποίες υπάχθηκαν διοικητικά στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας που παρουσίαζαν εκείνη την περίοδο ραγδαία άνοδο, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ. Με την πάροδο των ετών, η ποσοτική και ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με την αποτελεσματική δράση των ΟΠΚΕ έθεσαν το ζήτημα της αναβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα. Η ΟΠΚΕ είναι το αντίστοιχο των τοπικών SRT στις ΗΠΑ ή των γερμανικών SEK και των γαλλικών BRI στην Ευρώπη, ή γενικά των λεγόμενων Special Response Teams (SRT), σύμφωνα με την διεθνή ταξινόμηση. Επομένως, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σαν μια δύναμη που θα επέμβει πρώτη σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιστατικό με την απαιτούμενη ισχύ πυρός και ευελιξία, ώστε να το διαχειριστεί ή θα αποτελεί την δύναμη που θα φέρει εις πέρας, απαιτητικές μεν αστυνομικές επιχειρήσεις, όπου όμως δεν χρειάζεται η εμπλοκή μιας ειδικής μονάδας «εθνικού» επιπέδου (ΕΚΑΜ στην περίπτωση αυτή) η έως ότου αφιχθεί αυτή.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια στις ΟΠΚΕ υπάρχει διάθεση αναβάθμισης η οποία διαφάνηκε τόσο από την συγκρότηση ξεχωριστής ομάδας εκπαιδευτών των ΟΠΚΕ προερχομένη από παλαιά στελέχη τα οποία έχουν αποφοιτήσει από το αντίστοιχο σχολείο της ΕΛ.ΑΣ., από τις εκπαιδεύσεις σε διάφορα θέματα όπως τακτικές μάχης σε αστικό ιστό, πρώτες βοήθειες μάχης αλλά και παραβίαση θυρών από την ελίτ της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα και από την ποσοτική ενίσχυση σε προσωπικό, γεγονός παραμένει ότι ο εξοπλισμός των ΟΠΚΕ Αττικής είναι απαρχαιωμένος στην καλύτερη και υστερεί αρκετά όχι μόνο από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομάδες αλλά ακόμα και από τις ομάδες επαρχιακών διευθύνσεων.

Έτσι μια τυπική ομάδα ΟΠΚΕ διαθέτει τον ίδιο οπλισμό με τον σκοπό του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και ειδικότερα το H&K MP5 των 9mm σχεδίασης και κατασκευής του 1966, με σιδερένια σκοπευτικά ενώ δεν διαθέτει κανένα σύστημα ανάρτησης aftermarket εξοπλισμού όπως φακό, οπτικό ερυθρής κουκίδας (red dot) κλπ.

Αποτελεί επίσης γεγονός ότι η βολίδα των 9mm είναι ανεπαρκής κατά αντιπάλων που φέρουν αλεξίσφαιρο γιλέκο, κάτι πολύ σύνηθες πλέον όπως διαπιστώνουμε τόσο από βίντεο/φώτο που έρχονται στην δημοσιότητα κατά καιρούς όσο και από τις συλλήψεις που ενεργεί η ΕΛΑΣ συμμοριών στις οποίες τα μέλη σχεδόν πάντα φορούν αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Φυσικά το δραστικό βεληνεκές του mp5 των 9mm που είναι μόλις 200μ (με ταχύτητα εξόδου βολίδας 400μ.δευτ) δεν μπορείς να αντιπαρατεθεί σε καμία περίπτωση με το ΑΚ47 των 7,62χ39 που φέρουν οι περισσότεροι κακοποιοί με δραστικό βεληνεκές 400μ, μέγιστο βεληνεκές 1000μ και ταχύτητα εξόδου βολίδας 715μ/δευτ. Και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα αλεξίσφαιρα που χορηγεί η ΕΛΑΣ δεν φέρουν προδιαγραφές να συγκρατούν την συγκεκριμένη βολίδα.

Για να το πούμε απλά οι κακοποιοί μπορούν να πλήττουν τον Αστυνομικό των ΟΠΚΕ από απόσταση που ο ίδιος δεν μπορεί να τους πλήξει, και να διαπερνούν το γιλέκο του ενώ το κύριο όπλο των αστυνομικών της ΟΠΚΕ δεν διαπερνά τα αλεξίσφαιρα που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί.

Λύσεις υπάρχουν αρκετές καθώς η Αστυνομία γενικότερα αλλά και η Δνση Ασφαλείας Αττικής διαθέτουν πλήθος τυφεκίων στις αποθήκες όπως G3A3/A4, AK47, M16/M4 κλπ τα οποία προέρχονται τόσο από κατασχέσεις όσο και από ανακατανομές από το Λιμενικό Σώμα/Ακτοφυλακή ή τον Ε.Σ,

Παρ’ όλα αυτά επικρατούν αγκυλώσεις του παρελθόντος και φοβικές συμπεριφορές ενώ συχνά ακούγονται σε συζητήσεις με ανωτέρους και ανωτάτους αξιωματικούς εκφράσεις όπως “τι τα θέλετε αυτά θα σκοτωθείτε, μέσα στην πόλη τυφέκια, μια χαρά είμαστε με αυτά που έχουμε, τι θα κάνουμε αν πυροβολήσετε κάναν πολίτη” κλπ συναφή. Λες και αν κάποιος είναι απρόσεκτος δεν μπορεί να σκοτωθεί με τον ατομικό του οπλισμό (πιστόλι) ή το MP5, περιμένει το τυφέκιο να το κάνει. Ή αν σκοτωθεί κάποιος πολίτης (που το απευχόμαστε και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα να μην συμβεί), θα έχει διάφορα αν συνέβη με πιστόλι, υποπολυβόλο ή τυφέκιο.

Έχει έρθει η ώρα η ΟΠΚΕ αφενός να αναλάβει την αποστολή της, ως μια αναβαθμισμένη δύναμη άμεσης επέμβασης σε καθήκοντα περιπολίας αλλά και τακτικής ομάδας εφόδου όπου δεν απαιτείται η ΕΚΑΜ ή έως την άφιξη της ΕΚΑΜ. Και για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό πρέπει να δοθούν τα καταλληλά υλικά. Αλεξίσφαιρα γιλέκα και αντιβαλλιστικές πλάκες για όλους τους υπηρετούντες, αντιβαλλιστικά κράνη με καλυπτρίδες και φυσικά ένα τυφέκιο που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στα συνήθη όπλα των εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου. Αντί λοιπόν τα τυφέκια να παραμένουν λαδωμένα και κλειδωμένα σε οπλοβαστούς, να χορηγηθούν στο προσωπικό των ΟΠΚΕ το οποίο σημειωτέων από το 2013 εκπαιδεύεται στην χρήση τυφεκίων τόσο μέσω σεναρίων, πολυτεχνικής κλπ όσο και με τακτικές βολές, και να αξιοποιηθούν στην μάχη κατά των σκληρών ποινικών.

Άλλωστε η πείρα έχει δείξει ότι αντίστοιχες ομάδες ΟΠΚΕ φτάνουν πρώτες σε σοβαρά περιστατικά όπως ληστείες, ομηρίες ακόμα και τρομοκρατικά χτυπήματα (κλασικό παράδειγμα το Bataclan) και συνεπώς πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά. Στην ελληνική πραγματικότητα είναι αναμενόμενο ότι μια ΟΠΚΕ που περιπολεί στην Δυτική Αττική θα φτάσει πρώτη σε μια ένοπλη ληστεία ή αντίστοιχα μια ΟΠΚΕ που περιπολεί στην Ομόνοια σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Ακρόπολη και πολύ αργότερα η ΕΚΑΜ που θα έλθει από την έδρα της ή το σημείο ετοιμότητας.

Ελπίζουμε ότι η αλλαγή τόσο στην πολιτική όσο και στην Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των υπηρετούντων στις ΟΠΚΕ εδώ και χρόνια,

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΤΤΑΝ ΛΗΣΤΕΙΕΣ. ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΓΙΛΕΚΑ ΚΑΙ ΤΥΦΕΚΙΑ ΑΚ47ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΟΠΚΕ (SRT) TΩΝ ΗΠΑ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΟΠΚΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΦΕΡΕΙ ΤΥΦΕΚΙΟ G3 ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΠΚΕ ΓΑΔΘ, ΦΕΡΟΥΝ ΤΥΦΕΚΙΑ ΜΑΧΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΕΙΟΚΑΝΟ ΤΥΦΕΚΙΟ (ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ).


ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΙΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ.

Πηγή: easya.gr
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια