Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέο Εξοικονομώ: Τα ποσοστά επιδότησης – τι μένει εκτός – οι βελτιώσεις στο πρόγραμμα






Σε λίγες μέρες η έναρξη του προγράμματος Εξοικονομώ για τις κατοικίες, που επιδοτεί παρεμβάσεις μέχρι και σε ποσοστό 75%.


Απομένουν δύο εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος Εξοικονομώ για τις κατοικίες, που επιδοτεί παρεμβάσεις μέχρι και σε ποσοστό 75%. Αυτές μπορεί να είναι: η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, το σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).








Μιλώντας στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών κ. Κώστας Λάσκος, απαντά στο τι έχει αλλάξει σε σχέση με τα προγενέστερα προγράμματα και φυσικά τους λόγους που ο κόσμος πρέπει να στραφεί στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο κ. Λάσκος επισημαίνει πως ο κόσμος δεν είχε πολλές επιλογές τον περασμένο χειμώνα στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Πλέον, όμως όπως τονίζει τα πράγματα αλλάζουν ως προς τις επιδοτήσεις, έχοντας ως δεδομένο τις συστάσεις της Κομισιόν. «Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να πάει στο εξοικονομώ που επιδοτεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργασιών», προσθέτει. Παράλληλα, αναφέρει πως από τις σημαντικές αλλαγές, σε θετική κατεύθυνση, που έχουν γίνει στο πρόγραμμα είναι πως ο σύμβουλος έργου είναι μηχανικός, ότι υιοθετήθηκε η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και πως ήταν καλή επιλογή να υπάρχει προκαταβολή επιχορήγησης του έργου σε ποσοστό 70%.



Ο κ. Λάσκος επισημαίνει πως πριν από την εγκατάσταση οποιουδήποτε συστήματος θέρμανσης/ ψύξης οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχουν μειωμένες απώλειες. Η θερμομόνωση του σπιτιού αποδεικνύεται έτσι ο πιο οικονομικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας. Να σημειωθεί πως είναι σπάνιο σε μια πολυκατοικία να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ των ιδιοκτητών, όταν ένας από αυτούς επιλέξει να προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης.
Τι γίνεται με τις πολυκατοικίες

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση το γεγονός ότι οι πολυκατοικίες έμειναν εκτός κάδρου από τις παρεμβάσεις του προγράμματος εξοικονομώ. Μια εξήγηση είναι ότι η συμμετοχή σε προηγούμενα προγράμματα ήταν πολύ μικρή, ενώ κατά 99% όσες πολυκατοικίες εντάσσονταν στο πρόγραμμα ήταν οικογενειακές. Από την άλλη πλευρά, στα χαρτιά έχει μείνει το σχέδιο του ΥΠΕΝ να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά αποκλειστικά πολυκατοικίες, με σκοπό να προσελκύσει ιδιοκτήτες.

Πηγή: www.ienergeia.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια