
Η ΠΟΕΣ σχολιάζει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη σταδιοδρομία στελεχών, οι οποίες αποκρύπτουν την αλήθεια και παίζουν με τις αγωνίες εκατοντάδων στρατιωτικών, δημιουργώντας αμέτρητους εσωτερικούς κοινωνικούς αυτοματισμούς. Εν όψει νέου σταδιοδρομικού νόμου που έχει ήδη εξαγγελθεί από τον ΥΕΘΑ, κάποιοι επιχειρούν να σπεκουλάρουν με μικροκομματικούς, σχεδόν προεκλογικούς τύπου όρους, αποκρύπτοντας ότι οποιαδήποτε παρέμβαση εν όψει των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα. Το ζητούμενο, σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, δεν είναι το ποιοι θα αντιμετωπιστούν ευμενώς σε σχέση με τους υπολοίπους, αλλά το γιατί δεν επιλέγεται μια συνολική λύση με τη συγχώνευση των δύο νομικών πλαισίων σε ένα νέο. Η ΠΟΕΣ προσθέτει ότι το θέμα αυτό αφορά όλες τις προελεύσεις και όχι μόνο αποσπασματικά, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων. Σε αυτό το πνεύμα επαναφέρει την πρότασή της για την επίλυση του προβλήματος, προειδοποιώντας ότι ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν πέρα από τα όποια παιχνίδια.
ΘΕΜΑ: Σταδιοδρομικά Θέματα Στρατιωτικών
ΣΧΕΤ.: α. Ν. 2439/1996 (Α΄ 219, «Ιεραρχία και εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»)
β. Ν.3883/2010 (Α΄ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις»)
γ.
Υπ’ αριθμ. πρωτ. 343/2025 έγγραφό μας Κύριε Υπουργέ.
Όπως έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη, με την αλλαγή του σταδιοδρομικού πλαισίου από το ν.2439/1996 στο ν.3883/2010 έλαβαν χώρα σειρά από ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις εις βάρος των στρατιωτικών, οι οποίες δυστυχώς κατά το διάστημα της ψήφισης του ισχύοντος πλαισίου, ελλείψει συνδικαλιστικής έκφρασης δεν είχαν αναδειχθεί κατά το δέον, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν χιλιάδες στελέχη έκτοτε.
Και μόνο το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να συζητούνται οι αδικίες που παράγει και διαιωνίζει ο συγκεκριμένος νόμος, όπως εξάλλου τονίσαμε πρόσφατα και κατά τη συζήτηση με τους φορείς στο πλαίσιο της διαδικασίας ψήφισης του σχεδίου νόμου με θέμα «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι «λύσεις» που θεσπίστηκαν κατά το παρελθόν ήταν εξίσου προβληματικές.
Όλα τα χρόνια διαπιστώνουμε μια προσπάθεια να έρθουν στην επιφάνεια αποσπασματικά προβλήματα ώστε σε αυτά να αναλογούν «μικρά πακέτα λύσεων» για να φανεί το δήθεν εφικτόν αυτών, υπονοώντας παράλληλα το ανέφικτον της συνολικής παρέμβασης. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε προέλευση επικαλείται την αδικία που υπόκειται σε σχέση με άλλες προελεύσεις (ειδικά για την περίπτωση των ΑΣΣΥ και εντός της ίδιας προέλευσης) αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Για παράδειγμα ουδείς έχει απαντήσει ικανοποιητικά για ποιον λόγο πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα στελέχη που δεν έχουν ισότιμους όρους εξέλιξης και σταδιοδρομίας (πχ εξαιρούνται από την υποχρέωση για χρόνους διοίκησης).
Σε αυτό το σημείο παρουσιάζονται παράγοντες που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την αγωνία των στελεχών, μέσα από ακατάσχετη, προεκλογικού τύπου παροχολογία. Οι εποχές που σε παρεμφερή περίπτωση (των ΕΠΟΠ) ολοσέλιδη «πρόταση» κατέληξε σε «λύση μίας παραγράφου» και παρουσιάστηκε ως επιτυχία της εργοδοτικής Ομοσπονδίας που διατηρείται στο στρατιωτικό σας γραφείο, παραμένουν νωπές. Εξάλλου ζούμε στη χώρα που είσαι ό,τι δηλώσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά ο νόμος έθετε μια οριζόντια γραμμή στους καταταγέντες έτους 1987. Με διάφορες παρεμβάσεις το πεδίο εφαρμογής του νόμου βρίσκεται σήμερα (ως προς το μέρος που σχολιάζουμε) στους καταταγέντες 1994 κι εντεύθεν, όπου εξακολουθεί να επαναλαμβάνεται η ίδια συζήτηση, με τα ίδια αιτιολογημένα επιχειρήματα, αλλά για διαφορετικές τάξεις. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε την ύπαρξη μιας προσπάθειας να μετακυλιστεί εκ νέου η αδικία σε επόμενες τάξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργεί νέο καθεστώς ομηρίας το οποίο (υφίσταται η εσφαλμένη εντύπωση) ΘΑ (ξανα)λυθεί με μεταγενέστερη νομοθετική παρέμβαση. Η συνηθέστερη δικαιολογία είναι το δημοσιονομικό κόστος, παρόλο που αποδεδειγμένα το Κράτος διαθέτει χρήματα δίχως φειδώ όπου θέλει. Απλώς, ως έχουμε αποδείξει κατ’ επανάληψη, δεν το επιθυμεί για τους στρατιωτικούς.
Είναι γνωστό ότι ένα από τα επόμενα νομοσχέδια αφορά τη συνολικά αλλαγή του σταδιοδρομικού πλαισίου, ενώ το αμέσως επόμενο από αυτό θα είναι το μισθολόγιο που θα «επιλύσει» προς τα κάτω τις όποιες αυξήσεις δοθούν σε σχέση με τυχόν προαγωγές. Όλα αυτά τα προβλέπουν οι «Οδικοί Χάρτες», τα έχετε προαναγγείλει στο πλαίσιο της κενής περιεχομένου «Ατζέντας 2030» και τα διαφημίζετε ως δήθεν μείζονα καινοτομία με κάθε ευκαιρία, με αιχμή του δόρατος το Σώμα Υπαξιωματικών. Αυτό συνεπάγεται ότι, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι (και όσα καλλιεργούν άλλοι) οποιαδήποτε σταδιοδρομική παρέμβαση, αν τελικά λάβει χώρα, θα είναι και η τελευταία. Καθίσταται πρόδηλο ότι όλοι βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικών ευθυνών έναντι του συνόλου του στρατεύματος.
Εν τάχει θα υπενθυμίσουμε τις κυριότερες αδικίες που έχουν θεσπιστεί με την αλλαγή του σταδιοδρομικού πλαισίου και τις συνεχείς παρεμβάσεις:Ουδεμία παρέμβαση του παρελθόντος αφορούσε τους Αξιωματικούς ΑΣΕΙ, οι τάξεις των οποίων θα έπρεπε κατ’ αντιστοιχία με των ΑΣΣΥ να μεταφερθούν στο προηγούμενο πλαίσιο του ν.2439/1996.
Ανάμεσα σε δύο συνεχόμενες τάξεις των ΑΣΣΥ (που μεταβάλλονται κάθε φορά) υπάρχουν τέσσερα (4) έτη σταδιοδρομικής διαφοράς. Κατ’ αντιστοιχία συμβαίνει και με τους Αξιωματικούς ΑΣΕΙ.
Οι Αξιωματικοί ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων μένουν καθηλωμένοι στο βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων, σε αντίθεση με τα στελέχη όλων των άλλων προελεύσεων που προάγονται κανονικά (ακόμα και τους ΑΣΣΥ προ δημοσίευσης του ν.3883/2010). Μετά από πλήθος επιλεκτικών παρεμβάσεων, βλέπουν ακόμα και Αξιωματικούς ΕΜΘ, δηλαδή προέλευση νεότερη, να τους προσπερνά ακόμα και με προβλήματα υγείας.
Δεν υφίσταται ποιοτική διάκριση ανάμεσα σε όσους Αξιωματικούς ΑΣΕΙ επιλέγουν να «σταδιοδρομήσουν» και όσους όχι (πχ φοίτηση στην ΑΔΙΣΠΟ), υφίσταται όμως βαθμολογική διάκριση. Αντίστοιχη πρόβλεψη για τους υπόλοιπους στρατιωτικούς (Αξιωματικούς και μη) δεν παρέχεται, με αποτέλεσμα αν αντιμετωπίζονται όλοι εξίσου, αλλά όχι ως προς το χρόνο διοίκησης.
Δεν αναγνωρίζεται η κτήση πτυχίου συναφούς με την ειδικότητα ή με τις ανάγκες των ΕΔ που έχει προκύψει από προσωπικό κόπο των στρατιωτικών και δίχως την υποστήριξη της υπηρεσίας.
Διαφορετικά δικαιώματα (δίχως αντίστοιχη απόκλιση στις υποχρεώσεις) θεσπίζονται για στελέχη της ίδιας προελεύσεως (πρόβλημα που κατά βάση οξύνεται στους ΑΣΣΥ).
Περιέργως, τίθεται ένα αυθαίρετο όριο (2010), όταν μεγάλο μέρος του προβλήματος έχει τεθεί σε ακόμα δυσμενέστερες βάσεις και άρχεται από το 2011 κι έπειτα, όπου δεν υπάρχει απολύτως καμία μέριμνα και ενδιαφέρον.
Τις τελευταίες μέρες διαπιστώνουμε με αγανάκτηση ένα αδίστακτο παιχνίδι που εκτυλίσσεται πάνω στις αγωνίες διαφόρων στελεχών των ΕΔ (εν προκειμένω ΑΣΣΥ κατά βάση), χτισμένο σε μικροκομματικούς σκοπούς οι οποίοι πηγάζουν μέσα από το γραφείο σας και για τους οποίους έχετε αποδείξει ότι ουδεμία πρόθεση έχετε να παρέμβετε ώστε να αποκατασταθεί έστω κατά το ελάχιστο ένα μέρος της απολεσθείσας ηρεμίας στις ΕΔ. Δεν νοείται αποκατάσταση μιας αδικίας να δημιουργεί νέες.
Αναφερόμαστε στην περιβόητη «πρόταση» για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ και συγκεκριμένα των τάξεων 1996-97-98, στις πλάτες των οποίων έχει στηθεί μια ολόκληρη σπέκουλα που βασίζεται σε αμιγώς επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η εργοδοτική Ομοσπονδία που όπως το 2019 είχε βάλει πλάτη στο Σώμα Υπαξιωματικών ξεκάθαρα φάνηκε ότι το ίδιο πράττει και τώρα (2025), που είχε προαναγγείλει ότι το θέμα «είναι τελειωμένο» (2024), αλλά μετά ομολόγησε ότι «δεν θα λυθεί παρά τις διαβεβαιώσεις» (2025), που ανάμεσα στα έτη 2023-24 μετέβαλλε πλήρως αν και αθόρυβα την πρότασή της ζητώντας εναρμόνιση των δύο πλαισίων υιοθετώντας την πάγια θέση της ΠΟΕΣ, ενώ τώρα έχει ποντάρει τα πάντα στην δήθεν επίλυσή του κατά μέρος, αποδεχόμενη τη θέση της εργοδοσίας, ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει τη συνολική λύση. Βεβαίως, όλα αυτά δεν τα παρατηρούν παρά ελάχιστοι από τους ενδιαφερόμενους / θιγόμενους, οι οποίοι έχουν πιαστεί στα δίχτυα προεκλογικού τύπου.
Σε όλα αυτά η λύση είναι μόνο μία, είναι συνολική και την έχει προτείνει η Ομοσπονδία μας. Σήμερα θα επαναφέρουμε το αμιγώς εξελικτικό μέρος της, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της περίπτωσης των ΕΠΟΠ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποφευχθούν τυχόν καταστρεπτικές συνέπειες στις ΕΔ από την ανάληψη ενεργειών που θα συνεχίσουν να μετακυλίουν τις αδικίες στο μέλλον, ενώ οι παραιτήσεις καλπάζουν:
(ακολουθούν οι προτάσεις)
α. Επίλυση Προβλημάτων Εξέλιξης και Προαγωγής
Το άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) τροποποιείται ως εξής:
«Άρθρο 23
Καταληκτικοί βαθμοί
Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:
α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:
(1) Στρατηγός, για τους Αξιωματικούς Όπλων, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ και τη ΣΕΘΑ.
(2) Για τους Αξιωματικούς Σωμάτων:
(α) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Τεχνικού, Εφοδιασμού-Μεταφορών και Υλικού Πολέμου, Ιατρούς Υγειονομικού, Οικονομικού, Γεωγραφικού και Έρευνας Πληροφορικής, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(β) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Κτηνιάτρους Υγειονομικού και Νοσηλευτικής, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας ή δεν έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του ΣΞ (αποστρατευτικός).
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό και έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του ΣΞ (αποστρατευτικός).
(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:
(α) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και δεν έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του ΣΞ (αποστρατευτικός).
(β) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό και δεν έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του ΣΞ (αποστρατευτικός).
(5) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(6) Λοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.
β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:
(1) Ναύαρχος για τους Μαχίμους Αξιωματικούς, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ και τη ΣΕΘΑ.
(2) Αντιναύαρχος για τους Μηχανικούς (ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΝ, είτε Διοικητές Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), είτε Διοικητές Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)), εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ και τη ΣΕΘΑ.
(3) Υποναύαρχος για τους λοιπούς Μηχανικούς Αξιωματικούς, τους Αξιωματικούς Οικονομικού και τους Ιατρούς Υγειονομικού, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(4) Αρχιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς:
(α) Ειδικούς επιστήμονες.
(β) Που προέρχονται από ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του ΠΝ (αποστρατευτικός).
(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και δεν έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του ΠΝ (αποστρατευτικός).
(7) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Υποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.»
γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:
(1) Πτέραρχος για τους Ιπταμένους Αξιωματικούς, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ και τη ΣΕΘΑ.
(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς (μόνο ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ), εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ και τη ΣΕΘΑ.
(3) Υποπτέραρχος για τους Αξιωματικούς Αεράμυνας, Ιατρών, Οικονομικών, Εφοδιαστών, Διοικητικών, Μετεωρολόγων και Έρευνας Πληροφορικής, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(4) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους και Νοσηλευτικής, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς:
(α) Ειδικούς επιστήμονες
(β) Που προέρχονται από ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου της ΠΑ (αποστρατευτικός).
(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και δεν έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου της ΠΑ (αποστρατευτικός).
(7) Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.
(8) Σμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.»
δ. Για τους Αξιωματικούς των ΚΣ:
(1) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Νομικού και Οικονομικών Επιθεωρητών, εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(2) Υποστράτηγος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και Ταξίαρχος για τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ και εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ και εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(4) Ταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Διοικητικούς Στρατολογικού.
ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:
(1) Ταξίαρχος και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου, αποφοίτους της ΑΔΙΣΠΟ.
(2) Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και για τους Αξιωματικούς:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ), εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (ΣΠΠΝ), εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ, αποφοίτους Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΠΑ), εφόσον έχουν φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ.
(δ) Ελαφράς Υπηρεσίας των ΚΣ.
(3) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους κάτωθι Αξιωματικούς που δεν είναι απόφοιτοι ΣΠΣΞ, ΣΠΠΝ ή ΣΠΠΑ, ή είναι απόφοιτοι με βαθμό χαμηλότερο του «λίαν καλώς»:
(α) Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ.
(β) Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ.
(γ) Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ.
(4) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του οικείου Κλάδου (αποστρατευτικός).
(5) Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του οικείου Κλάδου (αποστρατευτικός).
(6) Ταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και δεν έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του οικείου Κλάδου (αποστρατευτικός).
(7) Ταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ και δεν έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου του οικείου Κλάδου (αποστρατευτικός).
(8) Ανθυπολοχαγός και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς ΕΜΘ.
(9) Οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου, Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ και των ΚΣ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ παραμένουν εντεταγμένοι στις επετηρίδες τους και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Κρίνονται, όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους και, αν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Η φοίτησή τους στη ΣΠΣΞ, στη ΣΠΠΝ, στην ΣΠΠΑ και στην ΑΔΙΣΠΟ είναι προαιρετική και γίνεται μόνο μετά από επιθυμία τους και σύμφωνη γνώμη γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του οικείου Κλάδου.
(10) Για τους αξιωματικούς ανωτέρω παραγράφων (5), (6) και (7) που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.
(11) Για τους αξιωματικούς ανωτέρω παραγράφων (5), (6) και (7) που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής ισχύει η ρύθμιση παραγράφου 22, άρθρου 18 του ν.4407/2016 (Α΄ 134) ως προς το χρόνο διοικήσεως και συγκεκριμένα υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μόνιμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους.».
β. Χρόνοι Προαγωγής
Στο άρθρο 27 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 3 τροποποιείται, ενώ η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 27
Χρόνοι προαγωγής
…
3.στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό ή τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού, καθώς και η φοίτηση στην ΑΔΙΣΠΟ.»
…Ειδικά για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ/ΑΣΤΕΙ, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:
α. Για την προαγωγή των Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
β. Για την προαγωγή των Υπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
γ. Για την προαγωγή των Λοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό.
δ. Για την προαγωγή των Ταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.
στ. Ο βαθμός του Συνταγματάρχη απονέμεται Συνταγματάρχη ένα (1) μήνα πριν την αποστρατεία τους. Σε περίπτωση που κατόπιν προαγωγής έχουν καλυφθεί οι χρόνοι στο βαθμό, οι Αξιωματικοί προάγονται αναδρομικά.»
γ. Μετακίνηση τάξεων ΑΣΕΙ στο πλαίσιο ν.2439/1996
Στο άρθρο 91 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) η παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:
«Άρθρο 91
Έναρξη ισχύος
…Για τα στελέχη των ΕΔ που μέχρι την 31.12.2018 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν.2439/1996 (Α΄ 219). Ειδικότερα για όσους εκ των ανωτέρω προέρχονται από παραγωγικές σχολές του ΠΝ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του Ν. 2439/1996 (Α΄ 219) υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου Αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξη τους. Ειδικά για τους Αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ που μέχρι την 31.12.2012 συμπληρώνουν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υποπαραγράφου 8δ του άρθρου 3 του ν.2439/1996 (ΦΕΚ 219/Α΄).»
δ. Αναγνώριση πτυχίου ΑΕΙ
Στο άρθρο 27 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται παράγραφος 14, ως εξής:
«Άρθρο 27
Χρόνοι προαγωγής
…Για τους στρατιωτικούς ανεξαιρέτως προέλευσης που έχουν αποκτήσει πτυχίο ΑΕΙ και δεν προβλέπεται από το νόμο ειδική διάταξη για μετάταξη ή άλλη σταδιοδρομική μεταβολή, εφόσον το πτυχίο έχει αντικειμενική συνάφεια με την ειδικότητα ή την εξειδίκευση του στρατιωτικού, αναγνωρίζεται υποχρεωτικά από την υπηρεσία, κατόπιν αιτήσεως του στελέχους. Ο στρατιωτικός στον οποίον αναγνωρίστηκε το πτυχίο ΑΕΙ προάγεται στον επόμενο βαθμό ένα έτος νωρίτερα σε σχέση με τους χρόνους υπηρεσίας του παρόντος άρθρου. Το στέλεχος λαμβάνει νέα θέση στη σχετική επετηρίδα και η βαθμολογική προπορεία συνεχίζεται έως τη ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας του ή την έξοδό του από τις ΕΔ.»
ε. Επίλυση σταδιοδρομικής αδικίας καταταγέντων μετά την 1.1.2011
Η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του ν.3865/2010 (Α΄ 120) τροποποιείται ως εξής:
«6. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 41 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007) τροποποιείται ως εξής: «Ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών της παραγράφου 1 γίνεται μόνον εφόσον αυτοί συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Το δικαίωμα στην κατοχύρωση των ανωτέρω περιπτώσεων της παρούσης παραγράφου δεν αναιρείται από τις προϋποθέσεις των διατάξεων του παρόντος νόμου, αναφορικά με τη θεμελίωση δικαιώματος σε πλήρη σύνταξη. Ως πλήρης σύνταξη νοείται ο συντάξιμος χρόνος που αντιστοιχεί σε σαράντα (40) χρόνια, είτε πραγματικής υπηρεσίας, είτε συνδυασμού πραγματικής και διπλασιασμού χρόνου, σύμφωνα με τις ανά περίπτωση σταδιοδρομικές και ειδικές ασφαλιστικές διατάξεις που διέπουν τους στρατιωτικούς.»
στ. Σταδιοδρομία ΕΠΟΠ
Το άρθρο 8 του ν.2936/2001 (Α΄ 166) διορθώνεται και επαναδιατυπώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Βαθμοί - ΠροαγωγέςΟι Επαγγελματίες Οπλίτες μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του δεκανέα, λοχία, επιλοχία, αρχιλοχία και ανθυπασπιστή και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στους ανθυπασπιστές απονέμεται ο βαθμός του ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων ως αποστρατευτικός.
Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στο βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση:
α. ενός (1) έτους από την Κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών,
β. δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την Κατάταξή τους.Οι δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στο βαθμό του λοχία με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών στο βαθμό του Δεκανέα.
Οι λοχίες προάγονται στο βαθμό του επιλοχία με τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών στο βαθμό του λοχία.
Οι επιλοχίες προάγονται στο βαθμό του αρχιλοχία με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στο βαθμό του επιλοχία.
Οι αρχιλοχίες προάγονται στο βαθμό του ανθυπασπιστή με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στο βαθμό του αρχιλοχία.
Οι ανθυπασπιστές προάγονται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων ένα (1) μήνα πριν την αποστρατεία τους με συμπληρωμένα έτη πραγματικής υπηρεσίας.
Οι προαγωγές αυτές των Επαγγελματιών Οπλιτών γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.»
--
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου.
Ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.poes.gr Επικοινωνία:
Φειδίου 10, 10678, Αθήνα, 5ος όροφος
e-mail:
info@poes.gr , τηλ. 2168004777
Πρόεδρος: Υποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Μεθενίτης,
Γεν. Γραμματέας: Συνταγματάρχης (ΜΧ) Διονύσιος Τσακαλάκης,
0 Σχόλια