Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι - Πού ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε



Ο παρακάτω οδηγός για την κάλπη περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για τις εκλογές 2023



Για να βρείτε πού ψηφίζετε, μπαίνετε στη διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ. Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.


Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.



Για τον ίδιο σκοπό έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, το υπουργείο Εσωτερικών παρακαλεί τους εκλογείς να ενημερωθούν εγκαίρως για τον τόπο που ψηφίζουν.

Τι ώρες θα λειτουργούν τα γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων το Σαββατοκύριακο

Πέρα του καθορισμένου ωραρίου τους θα λειτουργήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (20-21/5) τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, ενόψει των εκλογών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η λειτουργία των γραφείων θα γίνει ως εξής:

Γραφεία Ταυτοτήτων

*Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00.

*Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

*Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00.

*Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης - αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Εκλογές 2023: Οι σταυροί ανά εκλογική περιφέρεια

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή. Να διευκρινίσουμε καταρχάς ότι στο ψηφοδέλτιο βάζουμε αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, μονάχα έναν απλό σταυρό (+) και όχι νι (v) ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο. Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και τις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω χωρίς ταυτότητα

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Μια εύλογη απορία είναι: Τι κάνουμε αν έχουμε χάσει την ταυτότητά μας και αν μπορούμε να ψηφίσουμε.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, τα έγγραφα του Gov.gr Wallet έχουν την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά για κάθε διαδικασία εντός Ελλάδος. Μάλιστα, στις επικείμενες εκλογές 2023 επιτρέπεται ρητά η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου μέσω των ψηφιακών πιστοποιητικών.
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Σε ότι αφορά τους ετεροδημότες, η εγκύκλιος αναφέρει ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι άνδρες της φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.
Εκλογές 2023: Ειδικά κέντρα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Με ειδική διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 - Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας τους.

Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, θα πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων ΑμεΑ, θα διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους.

Οι πολίτες θα επιδεικνύουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους στον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος, ο οποίος θα επαληθεύσει την εγγραφή του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο και θα βεβαιώνει την ταυτοπροσωπία. Στη συνέχεια, θα προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, ένα ακόμη λευκό, καθώς και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου.

Στο χώρο του παραβάν αποκλειστική πρόσβαση θα έχει ο εκλογέας, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο θα μπορεί να τον συνοδεύσει είτε ο δικαστικός αντιπρόσωπος είτε ο συνοδός του εκλογέα παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο τελευταίος θα βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας ψήφου του ατόμου ΑμεΑ, με απόλυτη διακριτικότητα, εχεμύθεια και μυστικότητα. Επιπλέον, επιτρέπεται και η είσοδος σκύλων βοηθείας.

Τέλος, κατά την έξοδο του εκλογέα από το παραβάν, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα παραλαμβάνει τον φάκελο που περιέχει το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο και το μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει ο εκλογέας και τον ρίχνει στην κάλπη, ενώ ενημερώνει τον εκλογικό κατάλογο και την αρμόδια εφορευτική επιτροπή.
Εκλογές 2023: Δωρεάν διόδια

Δωρεάν θα είναι και φέτος η διέλευση των εκλογέων από όλα τα διόδια της χώρας (και από την Αττική Οδό), λόγω των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι μπάρες των διοδίων θα σηκωθούν από τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Μαΐου, ενώ για τους δικαστικούς αντιπροσώπους θα παρέχεται δωρεάν διέλευση από τα ξημερώματα της Πέμπτης με την επίδειξη των σχετικών εγγράφων.

Πρόκειται για ένα μέτρο που στόχο έχει να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους προς μεγάλες πόλεις και χωριά. Το μέτρο της δωρεάν διέλευσης θα διαρκέσει μέχρι τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου, την επομένη δηλαδή των εκλογών.
Εκλογές 2023: Πόση αδεια δικαιούμαι

Η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών.

Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕ.Π.Ε.Α.), ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει συνήθως ως εξής:

για εργαζόμενους με πενθήμερο: από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

για εργαζόμενους με εξαήμερο: από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.


Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.
Εκλογές 2023: Οι κυρώσεις αν δεν ψηφίσετε

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και
όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Πηγή: www.thetoc.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια