Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''Το Πυροσβεστικό Σώμα νοσεί''


Παραθέτουμε κείμενο αναγνώστη του Bloko.gr:


Με αφορμή την γύμνια του διοικητικού μηχανισμού στα Τέμπη θα ήθελα να επισημάνω και εγώ κάποιους προβληματισμούς για το Πυροσβεστικό Σώμα. Φυσικά οι βολεμένοι θα πουν το αντίθετο προσπαθώντας να κρύψουν τα δομικά προβλήματα κάτω από μια σιωπή, μις,σιωπή η οποία είναι επιζήμια για κάθε πυροσβεστική ειδικά σε ανεπτυγμένες χώρες. Εκεί έχουν την κουλτούρα της συζήτησης και ανάδειξης των προβλημάτων, ενώ εδώ θέλουν να σιωπουμε και να λέμε ότι όλα είναι καλά. Έτσι δημιουργείται μια ψεύτικη εικόνα ότι όλα είναι καλά, ότι είμαστε πανέτοιμοι και άλλες τέτοιες εκφράσεις που καταλήγουν σε φιάσκο και επιχειρησιακή ανεπάρκεια.

Πάμε τώρα παρακάτω:

Γιατί νοσεί το ΠΣ ;

1. Γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων έχει χάσει την αίσθηση της αποστολής του, έχει χάσει την αίσθηση και έχει χαθεί στο τι βαθμό θα πάρει, τι επίδομα , τι σύνταξη. Καλά κάνουν και τα συζητούν αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ανά την επικράτεια οι υπηρεσίες έχουν γίνει ένα υδροκέφαλο πράγμα που η διοικητική υποστήριξη, στο εξής ΓΡΑΦΕΊΑ, έχουν περισσότερο κόσμο από την επιχειρησιακο κλάδο, στο εξής ΒΆΡΔΙΑ. Πολλές φορές το 40% των πυροσβεστων μπαίνει σε γραφείο μόνο πρωί, αυθαίρετα, και με αποφάσεις των διοικητών. Δεν υπάρχει έλεγχος και πλαφόν. η βάρδια μένει χωρίς κόσμο, συχνά με επιφυλακες δίχως έλεος ενώ κάποιοι κάνουν πρωινό λες και ειναι στο ΙΚΑ. Ο κάθε διοικητής δημιουργεί θέσεις και γραφεία βάζοντας πυροσβέστες και αφαιρώντας τους απο την πραγματική αποστολή του σώματος. Κάποιοι δεν πανε στις φωτιές ή αποφασίζουν που θα πάνε και πότε. 100νταδες υγιείς πυροσβέστες απλά απασχολουνται σε γραφειοκρατία ανούσια και ανωφελη. Φυσικά όσοι έχουν πρόβλημα υγείας και είναι υπηρεσία γραφείου μπορούν να είναι εκεί. ακόμα και όσοι είναι ελαφρά υπηρεσία ΠΡΈΠΕΙ να είναι στα τηλέφωνα των βαρδιων όμως.

2. ΚΕΥΠΣ και αξιωματικοί. Από το 1970 ο εσωτερικός κανονισμός του σώματος έχει διαδικασίες που δεν ισχύουν πια στην πράξη. δεν υπάρχουν ουσιαστικά. Ειδικά μετά τα δάση και,την κλιματική κρίση και αλλαγή είναι εκτός τόπου και από άλλη εποχή. Ο ένας λέει απο αυτον τον βαθμό και πάνω δεν πάει στην βάρδια, ο άλλος λέει ο αρχαιότερος (έστω και μια μέρα ) δεν βγαίνει στο περιπολικό, ο άλλος είναι επόπτης,ο άλλος αρχιοδηγος, ο άλλος οδηγός, ο άλλος Πυρονομος. Ποιος θα καλύψει τις τεράστιες υπηρεσιακές ανάγκες ; 15 άτομα απο ένα σύνολο 60 και 70 ατόμων;

3. Διαδικασίες γραφειοκρατίας. Υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες χαρτιών και ανούσιων υπογραφών και καταστάσεων οι οποίες παρόλο που κάποιες νέες διαδικασίες έρχονται κρατάμε και τις παλιές "να μαστε καλυμμένοι". Οπότε ο κάθε περιφέρειαρχης, ο κάθε διοικητής επαναφέρει η ζητά οτι νόμιζει για "να ναι καλυμμένος". Φανταστείτε να θέλετε να πάρετε κάτι στο περίπτερο και να σας ζητά ο περιπτεράς, χαρτί υπεύθυνη δήλωση, πιστοποιητικό, φωτοτυπία ταυτότητας, και χαρτί και mail. οι διαδικασίες αυτές νεκρωνουν κάθε πυροσβέστη και τον κάνουν να αποφεύγει τα πάντα. ακόμα και το περιοδικό της πυρόσβεστικης έχει άρθρο που το παραδέχεται μέσα σε πρόσφατο τεύχος του.

4. Οι ΔΙΠΥΝ. οι διοίκησεις Νομού. Απλά είναι μια δημιουργία για περισσότερες θέσεις να δημιουργηθούν ώστε να αποδυναμωθουν οι Υπηρεσίες και η βάρδιες. Οδηγός Διπυναρχη, οδηγός του οδηγού, γραφεία ΔΙΠΥΝ και παει λέγοντας. και όσοι θέλουν πανε εκεί για πρωινή εργασία. Όλες οι χώρες του Δυτικού Κόσμου έχουν αναγνωρίσει το 24ωρο. η φωτιά δεν περιμένει αλλαγές κάθε 8ωρο, δεν μπορείς να,έχεις εικόνα της μέρας και της νύχτας χωρίς 24ωρη βάρδια και κάποιοι θέλουν το πρωινό τους και σπίτι μετά. ας αλλάξουν επάγγελμα. !

5. Εκπαίδευση. Στα χαρτιά μόνο. Σχέδια και,εκπαίδευση είναι μόνο στα χαρτιά. κάθε άσκηση "στέφεται απο επιτυχία" που σημαίνει χανει το νόημα που έχει. ποιο είναι αυτό ; Να παει ΣΤΡΑΒΆ. Ναι. Στραβά και να δούμε αδυναμίες. αν είναι για τις κάμερες και το φαίνεσθε μην την κάνετε καθόλου. Τα προγράμματα εκπαίδευσης δεν τηρούνται πουθενά και τζάμπα τα γράφουν καθε φορά. Μόνο για να ναι "καλυμμένοι".

Οι αξιωματικοί είναι για να πανε μπροστά και να δείχνουν. όχι εντολές μόνο. Οι πυροσβέστες όλοι για βάρδια. η γραφειοκρατία για πολιτικούς υπαλλήλους ή για πυροσβέστες με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.

Φτιάξτε το. απλά καθαρά. αντί να θυμωνεται γιατί το λέμε απλά φτιάξτε το , ξεβολευτειτε.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά τα λες φίλε: Γραφεία που δεν κάνουν 6ημερα, Βούδες που είναι ακόμα στο σώμα και ακαπνοι που διοικούν. Βλέπω όμως ότι υπερασπίζεσαι το αντιεργατικο 24ωρο, το οποίο ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ για το χάλι της Υπηρεσίας, αφού τι ψάχνεις όταν κάθεσαι 22 μέρες το μήνα και ασχολείσαι με τις "δουλειές" σου. Ιδιωτικό management.