Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κοινό μέρισμα για ενστόλους - Η πρόταση για ενιαίο μετοχικό ταμείο στρατού, αεροπορίας, ναυτικού

Κοινό μέρισμα για ενστόλους  Η πρόταση για ενιαίο μετοχικό ταμείο στρατού αεροπορίας ναυτικού


Ενοποίηση των τριών μετοχικών ταμείων στα οποία ασφαλίζονται οι στρατιωτικοί σε ένα υπερ-μετοχικό ταμείο για τις Ενοπλες Δυνάμεις και δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού για τους αστυνομικούς προτείνει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών.




Οι προτάσεις προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις από τα άλλα Ταμεία. Χθες η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας ανακοίνωσε επίσημα ότι είναι «κάθετα και κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενοποίησης των μετοχικών ταμείων των Ε.Δ.», η οποία όπως αναφέρει «θα βλάψει τα κεκτημένα τους», ενώ αφήνει και υπόνοιες για ψαλίδισμα ή ανακατανομή του βασικού πόρου των μετοχικών ταμείων, που είναι το 4% από τις εξοπλιστικές δαπάνες. Αν μειωθεί ή αλλάξει η κατανομή του 4%, θα κινδυνεύσουν όλα τα μερίσματα, λένε οι απόστρατοι της Αεροπορίας.

Δίκαιη κατανομή

Αυτό το 4% η Ενωση Αποστράτων του Στρατού ζητάει να κατανεμηθεί «δίκαια σε όλους τους απόστρατους ανεξαρτήτως σε ποιον κλάδο υπηρέτησαν», καθώς, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, τα μερίσματα που λαμβάνουν οι απόστρατοι του Στρατού υπολείπονται ως και 74% εκείνων που λαμβάνουν οι ομόβαθμοί τους σε Αεροπορία και Ναυτικό.




Για παράδειγμα, ο υποστράτηγος του Στρατού Ξηράς λαμβάνει μηνιαίο μέρισμα 155,58 ευρώ, όταν ο ομόβαθμός του υποπτέραρχος (Αεροπορία) παίρνει 374,40 ευρώ και ο υποναύαρχος 327,06 ευρώ. Το μέρισμα του υποστρατήγου υπολείπεται κατά 58% του μερίσματος που λαμβάνει ο υποπτέραρχος.



Οι διαφορές είναι ορατές και στους ανώτατους βαθμούς των αρχηγών επιτελείων. Για τον αρχηγό ΓΕΣ, το μηνιαίο μέρισμα είναι 203,77 ευρώ, όταν ο αρχηγός ΓΕΑ παίρνει 432,90 ευρώ και ο αρχηγός ΓΕΝ, 416,47 ευρώ. Το μέρισμα του Α/ΓΕΣ υπολείπεται κατά 52% των υπολοίπων.

Στους χαμηλότερους βαθμούς, η απόσταση μεγαλώνει, καθώς ο υπολοχαγός παίρνει μέρισμα μόλις 74,8 ευρώ και ο ανθυπασπιστής 53,85 ευρώ το μήνα, όταν οι ομόβαθμοί τους σε Ναυτικό και Αεροπορία παίρνουν ως 234 ευρώ (υποσμηναγός) και 210 ευρώ (ανθυπασπιστές) αντίστοιχα.

Μερίδια

Οι διαφορές υπήρχαν πάντα και οφείλονται κατά κύριο λόγο στις τιμές μεριδίων που ισχύουν στα μερίσματα, αλλά και στην κατανομή των πόρων από το 4% των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για το Στρατό Ξηράς, η τιμή του μεριδίου είναι 5,1 ευρώ, που σημαίνει ότι αξιωματικός που δικαιούται 30 μερίδια θα πάρει μέρισμα 153 ευρώ. Στην Αεροπορία, η τιμή μεριδίου είναι 12 ευρώ, που σημαίνει ότι με 30 μερίδια προκύπτει μέρισμα 360 ευρώ.



|
Αυτό που λένε ουσιαστικά οι απόστρατοι του μεγαλύτερου σε πληθυσμό (άνω των 60.000 συνταξιούχων) μετοχικού ταμείου των ενστόλων είναι να διαλυθούν τα υφιστάμενα μετοχικά ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού και στη θέση τους να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μετοχικό ταμείο που θα κατανέμει ισομερώς με βάση τον πληθυσμό του κάθε κλάδου το 4% από τους πόρους των εξοπλιστικών προγραμμάτων ούτως ώστε να προκύπτει και ένα ενιαίο μέρισμα για όλους τους αξιωματικούς που έχουν τον ίδιο βαθμό.

Εναλλακτικά…

Μια άλλη πρόταση είναι η δημιουργία δύο λογαριασμών στο εσωτερικό του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, έναν για το Στρατό Ξηράς (Σ.Ξ.) και έναν για την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έχουν τα έσοδα που παρέχονται από Σ.Ξ. και ΕΛ.ΑΣ. κοινή περιουσία και θα αποδίδουν ο κάθε λογαριασμός τα ανάλογα μερίσματα.

Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για όσα αναφέρονται και προτείνονται στην επιστολή-βόμβα, καθώς το περιεχόμενό της κοινοποιήθηκε πρόσφατα (στις 16 Μαρτίου), ενώ η οποιαδήποτε απάντηση, και πολύ περισσότερο κάθε ενέργεια γύρω από τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν, θα πρέπει να αναμένονται μετά το αποτέλεσμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Εκτακτο μέρισμα και αναδρομικά από ΜΤΣ


Ενα δείγμα γραφής πάντως για την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους απόστρατους που λαμβάνουν τα μικρότερα μερίσματα αποτελεί η επαναφορά του 13ου μερίσματος και στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πληρωθεί ίσως και αύριο 7 Απριλίου, και πάντως πριν από το Πάσχα.

Το έκτακτο μέρισμα νομοθετήθηκε με το άρθρο 30 του νόμου 5018/2023 μεταξύ πολλών άλλων ευνοϊκών διατάξεων για τους ένστολους.



Προς την ίδια κατεύθυνση της αποκατάστασης των αδικιών των «χαμηλομερισματούχων» του Στρατού Ξηράς κινούνται και οι ρυθμίσεις του νόμου που προσαυξάνουν κατά 4 ως 10 τα μερίδια -και άρα τα μερίσματα- που λαμβάνουν από το ΜΤΣ οι απόστρατοι με βαθμό ταξιάρχου και άνω.

Επιπρόσθετα, στα τρία μετοχικά ταμεία των στρατιωτικών (λόγω επάρκειας πόρων από το 4% των εξοπλιστικών δαπανών) έχει καταργηθεί η κράτηση του νόμου 4093 και οι απόστρατοι είδαν αυξήσεις ως και 85 ευρώ το μήνα στις πληρωμές μερισμάτων στο τέλος Μαρτίου. Στις 4 Απριλίου δε, πληρώθηκαν και τα αναδρομικά των αυξήσεων για 27 μήνες, καθώς η κατάργηση της μείωσης ψηφίστηκε στο νόμο 5018/2023 με αναδρομική ισχύ από 1ης/1/2021.

Τα μερίσματα στις Ενοπλες Δυνάμεις
Στρατός Ξηράς Πολεμικό Ναυτικό Πολεμική Αεροπορία
ΒΑΘΜΟΣ ΜΕΡΙΣΜΑ ΒΑΘΜΟΣ ΜΕΡΙΣΜΑ ΒΑΘΜΟΣ ΜΕΡΙΣΜΑ
Α/ΓΕΣ 203,77€ Α/ΓΕΝ 416,47€ Α/ΓΕΑ 432,90€
Υποστράτηγος 155,58€ Υποναύαρχος 327,06€ Υποπτέραρχος 374,40€
Συνταγματάρχης 137,63€ Πλοίαρχος 247,21€ Σμήναρχος 327,60€
Ταγματάρχης 113,69€ Πλωτάρχης 201,72€ Επισμηναγός 280,80€
Υπολοχαγός 74,80€ Ανθυποπλοίαρχος 175,68€ Υποσμηναγός 234,00€
Ανθυπασπιστής 53,85€ Ανθυπασπιστής 155,08€ Ανθυπασπιστής 210,60€




Πηγή: eleftherostypos.gr






Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραίοι οι Στρατιωτικοί. Νιώθουν αδικημένοι έναντι των υπολοίπων σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Αεροπορίας-Ναυτικού) και θέλουν ενοποίηση και υπερταμείο για να μην παίρνουν λιγότερα σχετικά με τους άλλους. Όταν η κουβέντα όμως πάει στους μερισματούχους της Αστυνομίας μια χαρά τους βολεύει ο ξεχωριστός λογαριασμός ώστε οι Αστυνομικοί να μην παίρνουν τά ίδια με αυτούς. Σαν δεν ντρέπεστε λίγο...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μήπως θα έπρεπε να καταργηθεί εντελώς το 4% επί των εξοπλιστικών δαπανών για να μην τσακωνεστε κι'ολας για το πώς θα μοιραστεί?? Εκτός αν οι εξοπλισμοί γίνονται με χρήματα των Στρατιωτικών και όχι του Ελληνικού λαού.. Εκτός αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη υποχρέωση να ενισχύονται ταμεία σας.