Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεοδωρικάκος: Μεταρρυθμίζουμε την ΕΛΑΣ και απελευθερώνουμε δυνάμεις για τα κύρια καθήκοντα της ασφάλειας


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξη του στην Απογευματινή της Κυριακής αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας, τον φράχτη στον Έβρο και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την ασφάλεια στις γειτονιές του λεκανοπεδίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου:Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαλύθηκε η Βουλή. Πιστεύετε ότι η ΝΔ μπορεί να πετύχει τον εκλογικό της στόχο της αυτοδυναμίας;

Η αυτοδυναμία της ΝΔ αποτελεί στόχο ρεαλιστικό, αλλά και αναγκαιότητα για τη σταθερότητα στη χώρα. Οι κυβερνητικές προτάσεις της αντιπολίτευσης είναι στον αέρα και δεν διαθέτουν αξιοπιστία. Το δικό μας πρόγραμμά απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που θέλουν ο τόπος μας να προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά.

Η ΝΔ μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία, υπό την προϋπόθεση να κατανοήσουν οι πολίτες τη σημασία των εκλογών της 21ης Μαΐου. Είναι οι εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα συνεχίσει την αναπτυξιακή οικονομική της πορεία ή θα ξαναπέσει στη δίνη της πολιτικής αστάθειας και της ανυποληψίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Σε αυτές οι πολίτες θα επιλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στην επόμενη Βουλή. Κανένας μας δεν έχει δικαίωμα να ενεχυριάσει το μέλλον των παιδιών μας, κανένας δεν πρέπει να βάλει σε υποθήκη το μέλλον του για την όποια πρόσκαιρη προσωπική του πικρία.Γιατί να σας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες;

Η ΝΔ έχει την μόνη ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης του τόπου. Τον Πρωθυπουργός και τα στελέχη που κράτησαν όρθια τη χώρα σε μία σειρά εξωγενών κρίσεων. Κυριάκος Μητσοτάκης και ΝΔ μπορούν να εγγυηθούν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Για αυτό και το πρόγραμμά μας στηρίζεται στους πυλώνες της οικονομίας, της ανασυγκρότησης του κράτους, της ασφάλειας. Είναι οι τομείς όπου η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σήμερα στους πολίτες κοιτώντας τους στα μάτια. Καταθέτοντας ένα τετραετές δημιουργικό έργο με θετικά αποτελέσματα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Αλλά και μια σαφή πρόταση, με ξεκάθαρες προγραμματικές δεσμεύσεις για το αύριο. Καταδεικνύοντας, παράλληλα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ για τους συγκεκριμένους τομείς δεν έχει να προτείνει απολύτως τίποτα. Παρά μόνο να θυμίσει τις εικόνες από τις ουρές στα ΑΤΜ, τα ανοιχτά σύνορα και τη συνεχή παράνομη μετανάστευση, τα ανακυκλωμένα πρόσωπα του χθες, τις κουκούλες στα Πανεπιστήμια.

Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άλλαξε και ξαναψάχνει συμμαχίες με τον κ. Βαρουφάκη και τα υποκατάστατα των ΑΝΕΛ.Το θέμα Γεωργούλη μονοπωλεί την ειδησεογραφία τις τελευταίες ημέρες. Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Υιοθετεί και η ΝΔ τη συλλογική ευθύνη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ελέγχεται για τις πράξεις του ευρωβουλευτή του. Ελέγχεται για τον τρόπο που το χειρίστηκε. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε όλοι ίδιοι κύριε Κατσίγιαννη. Στην περίπτωση Γεωργούλη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με την αντίληψη πολιτικού “ολοκληρωτισμού” που ο ίδιος δημιούργησε. Όταν στην φρικιαστική υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού χαρακτήριζε παιδοβιαστές μια ολόκληρη παράταξη, όταν στην περίπτωση της νησίδας στον Έβρο και της ανύπαρκτης –όπως απεδείχθη- νεκρής 5χρονης Μαρίας, χαρακτήριζε δολοφόνους μια ολόκληρη Κυβέρνηση. Ελπίζω τώρα να πήρε το μάθημά του.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η πολιτική του να μαζεύει χωρίς κριτήρια όποιους νομίζει ότι μπορούν να του φέρουν ψήφους έχει όρια και αντενδείξεις. Στερούμενος πολιτικής στηρίχθηκε σε κάποια “φαντεζί” ονόματα, σε ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους και εκτός πολιτικής. Επιλέγει με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα και όχι την γνώση και την αξιοπιστία.Και αν η ΝΔδεν επιτύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές; Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ;

Το βασικό δίλημμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ένα: Με τη δημιουργική Ελλάδα, με σταθερή Κυβέρνηση, συμφωνία αλήθειας και προοδευτικές αλλαγές ή με την Ελλάδα που επιστρέφει στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την ανευθυνότητα και τις παθογένειες του χθες. Είναι ένα δίλημμα κρίσιμο και εθνικό. Στο οποίο ο κάθε πολίτης και η κάθε πολιτική δύναμη, άρα και το ΠΑΣΟΚ, οφείλουν να πάρει θέση. Όπως σας είπα η αυτοδυναμία είναι στόχος ρεαλιστικός. Δεν είναι κομματικός εγωισμός, είναι το εθνικό συμφέρον. H βούληση των πολιτών να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και η Ελλάδα μας να προχωρήσει μπροστά είναι κυρίαρχη και αυτοδύναμη στην κοινωνία μας.Το προεκλογικό κλίμα είναι ήδη πολωμένο. Από την εμπειρία σας στην πολιτική ανάλυση και έρευνα, πώς εκτιμάτε να εξελίσσεται;

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επενδύει στις κρίσεις. Με αυτές θέριεψε. Γι αυτό και όλα αυτά τα χρόνια πολιτεύτηκε με τοξικότητα και διχασμό. Με σκανδαλολογία και στοχοποίηση. Προσωπικά, είμαι υπέρ της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά με αντιπαράθεση προγραμμάτων. Με αντιπαραβολή προτάσεων και όχι συνθημάτων. Με σύγκριση και όχι με τυφλή σύγκρουση. Με δημιουργικές προτάσεις και όχι με κατηγορίες. Και σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχει να πει τίποτα.

Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους νέους. Οι σημερινοί νέοι έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την πιο μορφωμένη και προικισμένη γενιά που είχε ποτέ ο τόπος. Πολλοί, επιχειρούν να την προσεγγίσουν, επενδύοντας στον πρόσκαιρο θυμό της. Παραβλέποντας την δημιουργικότητα, την ωριμότητα, την αποφασιστικότητά της. Θα έλεγα πως αντιμετωπίζουν τους νέους περισσότερο ως βολικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων τους και όχι ως ισότιμο συνομιλητή τους. Και αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους, προτείνοντάς τους τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, του πατριωτισμού και την αδιάκοπη προσπάθεια για να πάνε μπροστά οι ίδιοι και η Ελλάδα μας. Τους μιλάμε με αξίες και αλήθεια, όχι με μίσος και παραμύθια.Μιας και μιλήσατε για ασφάλεια, είδαμε το Ευρωκοινοβούλιο να ανατρέπει την απόφαση της Επιτροπής Παπαδημούλη για τη χρηματοδότηση του Φράχτη στον Έβρο.

Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας, καταψηφίζοντας την αντεθνική πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αρχή μας είπαν ότι ο φράχτης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Μετά υποστήριξαν ότι δημιουργεί γκρίζες ζώνες στον Έβρο. Και, τελικά, ο κ. Παπαδημούλης τόλμησε να κινηθεί ενάντια στο εθνικό συμφέρον. Απορώ πώς ακόμα ο εν λόγω ευρωβουλευτής βρίσκεται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνεί με τις απόψεις του ο κύριος Τσίπρας ή όχι; Ο Φράχτης υψώνεται όχι μόνο για να προστατεύσει την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή επικράτεια. Εκεί, στον Έβρο, βρίσκονται τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία.

Γι αυτό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διόρθωσε την υπονόμευση που πήγε να γίνει. Υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ανάγκη διασφάλισης πόρων για τις υποδομές στα σύνορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος. Για μία ακόμη φορά βρέθηκε ενάντια στα συμφέροντα της Πατρίδας μας.Θα υπάρξει τελικά χρηματοδότηση; Γιατί εμμένετε τόσο στην κατασκευή του;

Ο φράχτης στον Έβρο αποτελεί εμπόδιο στην παράνομη μετανάστευση, αλλά και ασπίδα στην εισαγόμενη τρομοκρατία και εγκληματικότητα. Είναι εγγύηση ασφάλειας. Γιατί η ασφάλεια της πατρίδας ξεκινά από τα σύνορά μας. Και αυτό σήμερα αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με την σημαντικότατη πτώση των δεικτών εγκληματικότητας.

Πέρυσι αποτρέψαμε 265.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα και κατόπιν στην Ευρώπη. Φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική αποτροπής; Πόσα εκατομμύρια μετανάστες θα κατέληγαν στην Ευρώπη; Άρα η ΕΕ έχει κάθε λόγο να χρηματοδοτήσει μέσα αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης και ο Φράχτης είναι το αποτελεσματικότερο αποτρεπτικό μέσον.

Σε κάθε περίπτωση, θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή του.Η συσχέτιση κατανομής αστυνομικών δυνάμεων και εγκλήματος μήπως επιβάλλουν αναδιάταξη δυνάμεων;

Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς βία. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε σχέδιο που εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Μεταρρυθμίζουμε την ΕΛΑΣ και απελευθερώνουμε δυνάμεις για τα κύρια καθήκοντα της ασφάλειας, δίπλα σε κάθε πολίτη. Αυτό κάναμε με το γνήσιο της υπογραφής, με τα δικόγραφα, αυτό συνεχίζουμε με τη δυνατότητα ψηφιοποίησης των δικαστικών διαδικασιών και με μία σειρά αλλαγών που φέρνουν περισσότερους αστυνομικούς στις γειτονιές.

Αποτέλεσμα της πολιτικής μας είναι η μείωση της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας -διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων, ληστείες κοκ- κατά 25% το 2022 σε σχέση με τον μ.ο. της περιόδου 2015-2019. Το 2022 είναι το έτος με τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών τα τελευταία 11 χρόνια και με το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων, 88%!

Όσον αφορά στην αστυνόμευση, να σας θυμίσω ότι λόγω της ανισοκατανομής που υπάρχει στην Αστυνομία (στην Αττική υπηρετεί το 30% των αστυνομικών, αλλά διαπράττονται το 70% των εγκλημάτων), την τελευταία τριετία η αστυνομική δύναμη του Λεκανοπεδίου ενισχύθηκε με περίπου 3.500 στελέχη, ενώ τον Ιανουάριο τοποθετήθηκαν επί πλέον 600 Ειδικοί Φρουροί, δίνοντας τη δυνατότητα να αυξηθούν κατά 70 οι περιπολίες.

Παράλληλα, μόνο από την απελευθέρωση αστυνομικών από την επίδοση δικογράφων, αναμένεται γύρω στους 2.000 αστυνομικούς να επιστρέψουν στην ενεργό δράση. Επίσης προωθούμε την ηλεκτρονική κατάθεση προφυλακισμένων, που σημαίνει επί πλέον απελευθέρωση αστυνομικών από το Μεταγωγών. Εκσυγχρονίζουμε το αστυνομικό Σώμα. Θέλουμε μια αστυνομία φιλική, δίπλα στους πολίτες.Είχατε υποσχεθεί πανεπιστημιακή αστυνομία. Γιατί δεν υπάρχει σε όλα τα πανεπιστήμια;

Γιατί δεν χρειάζονται σε όλα τα ΑΕΙ. Οι ΟΠΠΙ περιπολούν στο ΕΚΠΑ και το Πολυτεχνείο -στα δύο κάμπους- και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστήμιων -σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές- και με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ.

Άβατα και γκρίζες ζώνες ανομίας στη δική μας λογική δεν υπάρχουν. Στη φοιτητική Εστία Ζωγράφου θέσαμε τέλος στο όνειδος της κατάληψης από εγκληματικές οργανώσεις που εξορμούσαν στις γειτονικές περιοχές. Με την παρουσία της ΕΛΑΣ γίνεται πράξη η νέα βιβλιοθήκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Γιατί τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και όχι σε εγκληματικές οργανώσεις. Και θα συνεχίσουμε την εφαρμογή κάθε προσπάθειας για να υπάρχει τάξη και ασφάλεια στα πανεπιστήμιά μας.Στις εκλογές κατεβαίνετε στον 3ο τομέα της Β΄ Αθηνών, στον λεγόμενο Νότιο Τομέα. Πώς βλέπετε τον αγώνα που γίνεται;

Είναι οι γειτονιές με τις οποίες έχω ταυτιστεί ένα μεγάλο μέρος της οικογενειακής και επαγγελματικής μου ζωής. Πρόκειται για μια περιοχή με απεριόριστες δυνατότητες, που μπορεί να γίνει πρότυπο ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής για ολόκληρη τη χώρα μας. Αυτό είναι το όραμά μου. Σε αυτό τον στόχο στρατεύτηκα μετά την τιμητική επιλογή από τον Πρωθυπουργό να είμαι υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Είναι η μεγαλύτερη τιμή και ευθύνη που μου έχει αναθέσει.


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μόνο υπό την επήρεια παραισθησιογόνων μπορεί κάποιος να πει τέτοιες μπούρδες
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί μετράει ο υπουργός τους συνοριακούς στην αστυνομία; Ναι αστυνομικοι ειναι, αλλα η δουλεια τους ειναι στα συνορα. Μην τους υπολογίζουμε στις δυνάμεις της ενδοχώρας για να βγάζουμε ποσοστά όπως τα θέλουμε. Όσο για τα στατιστικά ένα γκάλοπ στους δρόμουε θα μας πεισει πόσο ασφαλής αισθάνεται ο κόσμος. ΚΑΘΟΛΟΥ. Άρα πρέπει να γινει δουλεια κ κυρίως με αυστηρές ποινές και όχι χάδια σε "ευπαθείς" επαγγελματίες κακοποιούς