Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημόσιοι υπάλληλοι: Το σχέδιο για τους νέους μισθούς





Εκ βάθρων αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται τον Ιανουάριο του 2024, με αυξήσεις μισθών – ιδιαιτέρως των κατωτέρων κλιμακίων – ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Την ριζική αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, από το νέο έτος, συμπεριέλαβε η Νέα Δημοκρατία στο προεκλογικό της πρόγραμμα, εντάσσοντας το εγχείρημα στην γενικότερη υπόσχεση του κυβερνώντος κόμματος για «ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών την επόμενη τετραετία».



Οι αυξήσεις

Οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο μισθολόγιο ενδέχεται να φθάσουν και τα 100 ευρώ μηνιαίως, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Στακούρα «το συνολικό ποσό των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τις θέσεις ευθύνης, τους ένστολους και τους πανεπιστημιακούς».

Το σύνολο των αλλαγών θα επηρεάσει τις αμοιβές περίπου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με το σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνει και τα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών, των πανεπιστημιακών, ιατρικού προσωπικού και των ενστόλων.

Ιδιαίτερα σημασία δίδεται στα χαμηλά κλιμάκια καθώς μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 780 ευρώ, αυτός είναι υψηλότερος από το εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσίου τομέα, αφού υπολογίζεται με 14 μισθούς ετησίως έναντι 12 μισθών στο δημόσιο.
Οι μικτοί μισθοί

Σημειώνεται πως στο δημόσιο τομέα ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.

Ωστόσο αυξήσεις θα προκύψουν και για τα υπόλοιπα κλιμάκια υπαλλήλων, αλλά και εξαιτίας των αυξήσεων λόγω των επιδομάτων ευθύνης. Ωφελημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.
Οι αλλαγές

Ορισμένες από τις αλλαγές που σχεδιάζονται μέσω του νέου μισθολογίου αφορούν τα εξής:

Την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρος από τα σημερινά επιδόματα. Την εφαρμογή μεικτού συστήματος αμοιβών σύμφωνα με το οποίο συνδέεται η μισθολογική εξέλιξη με το υπαλληλικό βαθμό.

Την κατάργηση των κάθε είδους επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων.

Τη χορήγηση κινήτρων επίτευξης στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους.

Η κατάρρευση των αμοιβών την περίοδο της κρίσης

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των μνημονίων οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα υπέστησαν δραματική μείωση της τάξεως του 17,1%, σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε σε έρευνα – μελέτη του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ.

Η αρνητική εξέλιξη του ονομαστικού μισθού ανά επαγγελματική κατηγορία του δημοσίου περιγράφεται ως εξής:

Μείωση 11,2% στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, με το μισθό από 1.632 να μειώνεται σε 1.449 ευρώ. Μείωση 15,8% στους επιστήμονες (γιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές, κτλ) δηλαδή από 1.366 σε 1.150 ευρώ. Μείωση 13,4% στους τεχνικούς από 1.265 σε 1.096 ευρώ. Και στους υπαλλήλους γραφείου, μείωση 15,3% , δηλαδή ο μισθός διαμορφώθηκε από 1.196 σε 1.013 ευρώ.

Οι μέσοι μισθοί τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες υποχωρούν (την περίοδο 2010-2020) ενώ συγχρόνως η απόσταση ανάμεσα στο μισθό κατά φύλο αυξάνει. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται πως ο μέσος μισθός για τους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους υποχωρεί κατά 14,7% από 1326 ευρώ σε 1131 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες υποχωρεί κατά 15,4% από 1210 ευρώ σε 1024 ευρώ. Ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης αυτής υποχώρησης ο μέσος μισθός για τις γυναίκες από 92,1% του αντίστοιχου για τους άνδρες το 2010 υποχωρεί στο 90,6%. Με άλλα λόγια, η κρίση οδηγεί σε αύξηση της απόκλισης των μισθών κατά φύλο.

Πηγή: www.ot.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια