Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προτεινόμενες λύσεις από την Ένωση Σερρών για φορολογικές δηλώσεις και το επίδομα των 600 ευρώ


Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών :
Π Ρ Ο Σ: Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Β) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ.

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Γ) Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας/ Διεύθυνση Οικονομικών.

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Δ) Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο ΣΤΑÏΚΟΥΡΑ.

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κ Ο Ι Ν: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ.



ΘΕΜΑ: ″ Φορολογικές δηλώσεις Αστυνομικού Προσωπικού-Έκτακτο Επίδομα υπερεργασίας 600 Ευρώ.″


Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και έπειτα από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, διαπιστώθηκε ότι το χρηματικό ποσό των 600 Ευρώ το οποίο δόθηκε αφορολόγητο στο αστυνομικό προσωπικό το Δεκέμβριο 2022, καταχωρήθηκε αυτοτελές από τις αρμόδιες υπηρεσίες στον κωδικό 301 του πίνακα 4 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικονομικής χρήσης 2022, που αφορά άθροισμα από μισθούς και ημερομίσθια, με αποτέλεσμα να προστίθεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα. Με την εν λόγω κατηγοριοποίηση, ο φόρος που προκύπτει είναι 22% επί πλέον 2,2% εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 Ευρώ και φόρος 28% επί πλέον 5% εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα 20.001-30.000 Ευρώ. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι με την εν λόγω καταχώρηση στον κωδικό 301 του έκτακτου επιδόματος υπάρχει σημαντική φορολογική επιβάρυνση για όλους τους συναδέλφους μας.

Για την μείωση την οικονομικής-φορολογικής επιβάρυνσης του συνόλου του αστυνομικού προσωπικού, καθώς όπως προκύπτει πολλοί εκ των συνάδελφων μας να κληθούν να επιστρέψουν φορολογικά έως και το μισό του επιδόματος, προτείνονται ενδεικτικά οι κάτωθι διαθρωτικές-διορθωτικές αλλαγές οι οποίες είναι απολύτως εφικτές:

Α). Είτε, το έκτακτο επίδομα να καταχωρηθεί στον κωδικό 659 του πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως ‘’λοιπές περιπτώσεις που αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα’’ και να φορολογηθεί μόνο ως προς την εισφορά αλληλεγγύης,





Β). Είτε, το έκτακτο επίδομα να καταχωρηθεί στον κωδικό 617 του πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως ‘’έκτακτες αμοιβές, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του covid’’ χωρίς να φορολογηθεί καθόλου, το οποίο είναι και το πλέον ορθό καθώς εν λόγω επίδομα δόθηκε στους συναδέλφους μας για τον καθημερινό και σημαντικό αγώνα που έδωσαν για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.

Προτεινόμενες λύσεις είναι εφικτές και προτείνονται ως μια ακόμη ελάχιστη ένδειξη ανταμοιβής και αναγνώρισης, από πλευράς της Πολιτείας, του κόπου που κατέβαλλε το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στα γεγονότα του Έβρου και στην περίοδο της πανδημίας, καθώς θεωρείται άδικη και υπερβολική η υπέρμετρη φορολόγηση του έκτακτου επιδόματος ενώ μπορεί να αποσοβηθεί σύμφωνα με τις προαναφερθείσες προτάσεις μας.

Ευελπιστούμε και αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση σας στο δίκαιο αίτημα μας.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο



Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ




Η Γενική Γραμματέας

Ελπίδα ΖΑΓΟΡΑ

































Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προτάσεις πολλές πράξεις και πιέσεις μηδενικές