Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρόταση της Ένωσης Θεσσαλονίκης για ετήσιο υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο υγείας στους αστυνομικούς μετά τη συμπλήρωση του 40ου έτους


Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (μέσω ΠΟΑΣΥ) κο Τάκη Θεοδωρικάκο, με κοινοποίηση στους Βουλευτές Θεσ/νίκης.



Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε με το παρόν έγγραφο για να θίξουμε μια πρόταση που είχαμε καταθέσει στο παρελθόν με αφορμή περιστατικά όπου συνάδελφοί μας έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας από ανακοπή και άλλες παθολογικές αιτίες.

Πρωταρχικός στόχος του συνδικαλιστικού μας κινήματος την δεδομένη στιγμή με μπροστάρη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων αποτελεί αυτό της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας. Η ικανοποίησή του θα αποτελέσει την έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας για τα όσα καθημερινά προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο η Ελληνίδα και ο Έλληνας Αστυνομικός. Πέραν τούτου θα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις που έχει στην σωματική υγεία των αστυνομικών το γεγονός ότι εκτίθενται καθημερινά σε πολλαπλούς κινδύνους.

Τα αδιάσειστα στοιχεία για τους θανάτους Αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, για τους θανάτους εκτός υπηρεσίας σε νεαρές ηλικίες από παθολογικά αίτια, αλλά και οι αυτοκτονίες Αστυνομικών, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη συλλογικότερης διαχείρισής της.

Επίσημες έρευνες, εύλογα, έχουν συγκαταλέξει το επάγγελμα του Αστυνομικού στα πιο στρεσογόνα. Οι αντίξοες εργασιακές συνθήκες, το άστατο ωράριο εργασίας και τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, είναι μόνο κάποια από τα πολλά στοιχεία που πολλές φορές ευθύνονται για την επιδείνωση της υγείας των εργαζόμενων Αστυνομικών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό υποφέρουν από μετατραυματικό στρες.

Ο Έλληνας Αστυνομικός, όπως και το σύνολο των ένστολων, καθημερινά αντιμετωπίζει επικίνδυνες καταστάσεις, διακινδυνεύοντας την σωματική του ακεραιότητα, κι έχοντας, κατά περίπτωση, την ευθύνη της ζωής άλλων ανθρώπων. Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 60 έτη, και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής των Αστυνομικών επιβάλλουν τον προληπτικό έλεγχο υγείας του αστυνομικού προσωπικού με μέριμνα της Υπηρεσίας, ως ελάχιστη ένδειξη πρόνοιας και προστασίας.

Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές και εκδηλώνονται με ανάλογα συμπτώματα, είναι χρέος όλων μας να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για την καλή φυσική κατάσταση των εργαζόμενων Αστυνομικών, με την πρόωρη διάγνωση και πρόληψη των ασθενειών. Με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο ότι θα διαφυλάττεται καλύτερα το πολυτιμότερο αγαθό όλων, η υγεία, και παράλληλα θα εκπαιδευτεί το προσωπικό στις έγκαιρες εξετάσεις υγείας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει τον ετήσιο υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο υγείας (check up) των συναδέλφων μετά τη συμπλήρωση του 40ου έτους ηλικίας τους. Μια τέτοια πρόταση είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη και με μηδενικό κόστος, αν και όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές δεν θα έπρεπε να τίθεται καν οικονομικό ζήτημα, αφού για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου πολύτιμο εργαλείο είναι τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Στρατιωτικά νοσοκομεία της επικράτειας.

Κύριε Υπουργέ,

Αναμένουμε από μεριάς σας να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, ώστε να προληφθούν τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των συναδέλφων μας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και σε απώλεια ζωής. Όπως άλλωστε υποστήριξε ο Ιπποκράτης «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».



Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2023

          

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος




Πηγή: eaythes.gr






Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έβαλες στο τίτλο τη λέξη "υποχρεωτικό". Ξέρεις ότι από εκεί θα πιαστούν οι "φωστήρες" και θα σκαρφιστούν έναν τρόπο ταλαιπωρίας των αστυνομικών. Αν ανησυχείς για την υγεία σου, πήγαινε σε κάποια δημόσια δομή υγείας και κάνε τσεκ απ'. Κανένας δε θα σε εμποδίσει και δε θα σου αρνηθεί. Και άσε τους υπόλοιπους να κάνουν ό,τι θέλουν με την υγεία τους. Και κάτι τελευταίο: μην φλερτάρεις τόσο πολύ με τα "υποχρεωτικά".