Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας -Νέες ειδικότητες δικαιούχωνΑυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η ΚΥΑ που αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα συνυπογράφεται από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Οι Αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών, οι παραπάνω αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με τις ρυθμίσεις της πρώτης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.
Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των δικαιούχων.

Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες, ως εξής:

α) Α΄ Κατηγορία: 200 € (από 150 €, που ίσχυε μέχρι πρότινος)
β) Β΄ Κατηγορία: 165 € (από 105 €)
γ) Γ΄ Κατηγορία: 150 € (από 70 €)
δ) Δ΄ Κατηγορία: 105 € (από 35 €)
ε) Ε΄ Κατηγορία: 70 € (από 30 €).

Αξίζει να επισημανθεί πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%).

Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114% - ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία).

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι οι παρακάτω:

Επιπροσθέτως, με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ επιχειρείται διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, όπως είναι τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.
2η ΚΥΑ - Πυροσβεστικό Σώμα

Με τις ρυθμίσεις της δεύτερης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Μέχρι πρότινος, καταβαλλόταν το επίδομα της Α΄ κατηγορίας (150 €) μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικότητας «οδηγού» των πυροσβεστικών οχημάτων.

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ, στην κατηγορία Α΄ (200 €) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

α) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.
β) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης - διάσωσης.
γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχημάτων.
δ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

Υπολογίζεται πως και για τις τέσσερις κατηγορίες ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 5.000.

Η μεταρρύθμιση επιχειρείται επί τη βάσει πορισμάτων Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με κύριο έργο τον προσδιορισμό συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων, που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους και την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα εν λόγω κριτήρια.

Ο μόνιμος χαρακτήρας που έχει η Επιτροπή εγγυάται την εναρμονισμένη και ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των κλάδων/ειδικοτήτων στο διηνεκές, την οικοδόμηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε ένα διυπουργικό όργανο με τη συμμετοχή και ενός ανεξάρτητου φορέα, ώστε να είναι εφικτές και δόκιμες οι αναγκαίες προσαρμογές, όπως αυτές κάθε φορά υπαγορεύονται από μεταβολές του θεσμικού πλαισίου, της εφαρμογής μέτρων πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, των επιστημονικών δεδομένων, των νομοθετικών ρυθμίσεων και των πραγματικών συνθηκών άσκησης των δραστηριοτήτων/αρμοδιοτήτων που συνδέονται με το επίδομα.


Πηγή: www.iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
6η΄κατηγορία δικαιούχων οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας για το κατόρθωμα τους να είναι η αστυνομία πάλι απ" έξω.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συνδικαλισταραδες ΕΚΑΣ,τι παπά μας πουλάτε;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι επικοινωνιακά παιχνίδια παίζουν στις πλάτες μας. Για ακόμη μια φορά μας εμπαίζουν. Οι Πυροσβέστες δηλαδή παίρνουμε επικίνδυνο και ανθυγιεινό;;;; Σε λίγο οι εποχικοί και ΠΠΥ θα παίρνουν περισσότερα σε σχέση με τους Αξιωματικούς Υπαξιωματικούς και Πυροσβέστες. Βγάζω το καπέλο στους συνδικαλιστές των εποχικών υπαλλήλων και των πενταετών
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητήρια στους συνδικαλιστές των εποχικών υπαλλήλων και πενταετών. Σε λίγο θα είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αναγνωριστικέ το Επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και Ανθυγιεινό. Για τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Πυροσβέστες;;;; Α!!! Ξέχασα, αυτοί δεν κινδυνεύουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΌΝΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΌ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΏΝ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΆ ΑΤΥΧΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΕΠΑΓΓΈΛΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΌΣΙΟ ΤΟΜΈΑ! ΕΊΝΑΙ ΝΤΡΟΠΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΆΘΕ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΝΑ ΖΗΤΆΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φάτε στην μάπα με δική σας συναίνεση όλα αυτά τα χρόνια (ψήφο) ειδικούς αστυνομικούς αναλυτές και συνδικαλιστές και του Κολωνακίου και της Γλυφάδας. Μια ζωή στην κοροϊδία και το μόνο που αυξάνεται είναι οι συνδικαλιστές και οι επιτροπές στις οποίες μετέχουν. Ολοι αυτοι βολεμένοι μια ζωή.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τραγικός ο συνδικαλισμος στην πυροσβεστική.
Επικινδυνο για τους εποχικούς και 5ετης και οι μόνιμοι τίποτα.
Σε λίγο θα παίρνουν μεγαλύτερο μισθό και από εμάς.
Ντροπή!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γειά σου Γερακαρακο με τις επιτυχίες σου! Βρε δε μου κοβόταν το χέρι που σε ψήφισα στη Θεσσαλονίκη!