Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ: Είναι η αρχή του τέλους;'' - Aνακοίνωση της ΠΟΑΣΥ για το Γενικό Συμβούλιο


Ολοκληρώθηκαν χθες οι διήμερες εργασίες του 3ου, προγραμματισμένου για το 2022, Γενικού Συμβουλίου των 58 Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων της Ομοσπονδίας, κατά το οποίο αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για σειρά συσσωρευμένων υπηρεσιακών προβλημάτων που λόγω και της φύσεως του αστυνομικού λειτουργήματος σε συνθήκες παρατεταμένων οικονομικών κρίσεων, επιδρούν αρνητικά στην απόδοση της αστυνομίας και συνακόλουθα, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή τόσο των αστυνομικών όσο και των οικογενειών τους. Προβλήματα, τα οποία σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία και την προβλεπόμενη ύφεση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.




Τις εργασίες τίμησαν με την παρουσία τους και είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν στο σώμα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ο Υφυπουργός κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Αντιστράτηγος ε.α. κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διαχειριστικής - Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής/Α.Ε.Α., Υποστράτηγος κ. Δημήτριος ΠΑΝΤΕΛΗΣ.

 

Καλωσορίζοντάς τους στο Γενικό μας Συμβούλιο, που αποτελεί πλέον θεσμό με τις τακτικές του συνεδριάσεις, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ χαιρέτησε την παρουσία τους, τονίζοντας ότι στο χώρο αυτό αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος, καταγράφονται προβλήματα και προτάσεις και ως Ηγεσία οφείλουν πάντα να αφουγκράζονται τις αγωνίες όλων των αστυνομικών για να δίνουν λύσεις, όπως προτείνονται από το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Ειδικότερα, όπως ήταν το βαθμολόγιο για την περαιτέρω βελτίωση του οποίου εργαζόμαστε, η αποζημίωση των νυχτερινών από 48 έως 64 ώρες, η αναβάθμιση της λειτουργίας των αστυνομικών σχολών, η νέα διαδικασία για τις ακούσιες νοσηλείες, οι μεταγωγές από και σε νησιωτικές περιοχές, οι παροχές του ΤΑΠΑΣΑ και άλλα, όπως είναι οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλες τις κατηγορίες και υπηρεσίες του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και σε όσους εισήχθησαν μετά το 2011, ώστε να πάψουν οι διακρίσεις και οι διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.


 



Η Ομοσπονδία, επίσης, αντέδρασε έγκαιρα στις ρυθμίσεις που πλήττουν τον αστυνομικό και ζήτησε να αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα 12 και 22 του νομοσχεδίου που αφορούν στην καθιέρωση νέας κράτησης 1% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και στις μειώσεις των απολαβών των εν ενεργεία και εν αποστρατεία, εν ώρα υπηρεσίας τραυματισθέντων, καθώς και των ορφανικών οικογενειών αυτών. Όσο για το αίτημά μας να μην υπάρξουν περικοπές στο ΒΟΕΑ είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική δυσπραγία που βιώνει ο αστυνομικός και απαίτησε από την Πολιτική Ηγεσία να δοθούν άμεσες και πειστικές απαντήσεις. Διότι, ως γνωστόν, ο αστυνομικός υπερέβαλε εαυτόν και με απεριόριστη και απλήρωτη υπερεργασία έβγαλε ασπροπρόσωπη την αστυνομία σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να παρέμβει. Ακόμα όμως ο αστυνομικός αναμένει από την κυβέρνηση την αναγνώριση της προσφοράς του, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις αν και η κοινωνία κατανοεί και αναγνωρίζει ότι ο ένστολος δικαιούται καλύτερης οικονομικής αντιμετώπισης.

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Δεν είναι αυτονόητη η επικινδυνότητα, όταν το ίδιο το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το μισθολόγιο, λόγω και της επικινδυνότητας της εργασίας;

-Όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ δηλώνει ότι ο αστυνομικός φέρει οπλισμό επειδή το λειτούργημά του είναι επικίνδυνο, δεν πρέπει να θεσμοθετηθεί το αυτονόητο;

-Δεν είναι επικίνδυνο το λειτούργημά μας όταν θρηνούμε δεκάδες αστυνομικούς νεκρούς εν ώρα υπηρεσίας;

-Προτίθεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει, ρωτά πλέον επιτακτικά κάθε αστυνομικός την πολιτική του Ηγεσία; Διότι το «επικίνδυνο», δεν είναι απαίτηση, είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Ενημερώνοντας, τέλος, την Ηγεσία για άλλα βασικά αιτήματα που τέθηκαν και από τις Ενώσεις, όπως η θέσπιση νέου καθηκοντολογίου, η αποζημίωση των οδοιπορικών, η πληρότητα αστυνομικών κρατητηρίων κλπ, τόνισε ότι η βάση αναμένει από όλη την αστυνομική διοίκηση και την ιεραρχία ειδικότερα να δίνει λύσεις που θα ανακουφίζουν πραγματικά το αστυνομικό σώμα.

 



Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ εξήρε τη στενή συνεργασία της Ηγεσίας με το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ, υπηρετώντας τον κοινό σκοπό, να νιώθει πιο ασφαλής ο αστυνομικός ώστε να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά και στα καθήκοντά του. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον αστυνομικό και αυτό το έχει αποδείξει με τα έργα της τα οποία και παρέθεσε αναλυτικότερα.

Σε ό,τι αφορά στα επίμαχα άρθρα 12 και 22 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι συνεχίζεται η διαβούλευση ώστε να μην ισχύσει η εισφορά 1% για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, καθώς επίσης, να μην προκύψει μείωση για τις οικογένειες εκείνων που θυσιάστηκαν για την ασφάλεια του πολίτη.

Επίσης, είπε ότι για το 2023 έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη περισσότερων από 1.000 αστυνομικών ενώ σε λίγες ημέρες θα καταρτιστεί από τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου η νέα κανονιστική διαταγή για τις μεταγωγές κρατουμένων και θα καταρτιστεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ σχετικά με τη μεταφορά ψυχικά ασθενών ατόμων.

Απαντώντας στα καίρια ερωτήματά μας για το επικίνδυνο του επαγγέλματος, δήλωσε: «Για την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων Αστυνομικών το επάγγελμα είναι 100% επικίνδυνο. Είναι η πραγματικότητα που έχω βιώσει από πολύ κοντά επισκεπτόμενος πολλές δεκάδες αστυνομικούς στο νοσοκομείο» (…) Η πολιτεία οφείλει στον Έλληνα Αστυνομικό. Αναγνωρίζω το χρέος της πολιτείας και μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για το επικίνδυνο του επαγγέλματος και την οικονομική στήριξη των αστυνομικών. Δεν θέλω να είναι μόνο μια πράξη ηθικού χαρακτήρα. Θα συνεργαστούμε με στόχο να πετύχουμε όσα γίνεται περισσότερα και να είναι βιώσιμα».

 

 

Ο Υφυπουργός κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ενημέρωσε επίσης το Γενικό Συμβούλιο ότι το πρόβλημα με την πληρότητα κρατουμένων στη Ροδόπη και άλλες περιοχές θα εξομαλυνθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία των νέων φυλακών Νικηφόρου Δράμας, ενώ τόσο από τον κ. Αρχηγό όσο και από τον Προϊστάμενο του Κλάδου δόθηκαν απαντήσεις σε άλλα θέματα που τέθηκαν από τις Ενώσεις (χορήγηση ρουχισμού, συνεργασία με διαχειριστές υπηρεσιών για κάλυψη αναγκών, αποζημίωση οδοιπορικών εξόδων, αξιοποίηση κατασχεθέντων οχημάτων, κτιριολογικός εκσυγχρονισμός κλπ).

 

Από τις τοποθετήσεις του συνόλου των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, αναδείχθηκε πάντως η αγωνία για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένης της υποστελέχωσης των υπηρεσιών –ακόμα και εκείνων που ιδρύονται εκ του μηδενός- και της επερχόμενης «γήρανσης» του αστυνομικού προσωπικού ιδίως στην επαρχία, του περιορισμένου αριθμού νέων αστυνομικών – προσληφθέντων μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, της «αναγκαστικής» μετατροπής των αστυνομικών σε υπαλλήλους πολλαπλών καθηκόντων, της μη ορθολογικής διαχείρισης του προσωπικού (σκανδαλώδεις μετακινήσεις-αποσπάσεις), της ακαταλληλότητας οχημάτων διμοιριών, της μη αξιοποίησης ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων για την ενίσχυση της αστυνομίας κλπ.


 

Τέλος, ανακοινώθηκε στο σώμα ότι η Ομοσπονδία προχωρά στη σύσταση και λειτουργία δυο νέων Επιτροπών εργασίας, Βορείου και Νοτίου Τομέα με αντικείμενο το μεταναστευτικό οι οποίες στελεχώνονται ως εξής:

Επιτροπή εργασίας Βορείου Τομέα:

ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ Κωνσταντίνος (Σ.Ε.Α.Υ. Αλεξανδρούπολης)

ΚΟΥΡΤΗΣ Αστέριος (Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης)

ΚΟΥΤΣΟΥΚΕΡΑΣ Ταξιάρχης (Ε.Α.Υ. Γρεβενών)

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Βασίλειος (Ε.Α.Υ. Πέλλας)

ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα (Ε.Α.Υ. Ροδόπης)

 

Επιτροπή εργασίας Νοτίου Τομέα:

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης (Ε.Α.Υ. Μεσσηνίας)

ΚΑΤΣΩΛΗΣ Γρηγόριος (Ε.Α.Υ. Ηλείας)

ΚΟΥΤΣΟΜΙΧΑΛΗΣ Αγγελής (Ε.Α.Υ. Λακωνίας)

ΤΟΛΟΖΗΣ Πέτρος (Ε.Α.Υ. Βορ. Δωδεκανήσου)

ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ Κωνσταντίνος (Ε.Α.Υ. Β/Α Αττικής)

 

Η Ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις της Πολιτικής Ηγεσίας, αναμένει άμεσα να υπάρξουν λύσεις με τη θεσμοθέτηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια!

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος




Πηγή: poasy.gr






Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν είχαν λίγη τσίπα, θα προχωρούσαν στο αυτονόητο. Στο ΑΙΤΗΜΑ στην αρμόδια επιτροπή που εξετάζει τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινων επαγγελμάτων. Τελευταία 10ετια, 2 φορές που συστάθηκε, ΔΕΝ ΈΓΙΝΕ ΚΑΝΈΝΑ ΓΡΑΠΤΌ ΑΙΤΗΜΑ απ την ΠΟΑΣΥ. Μόνο και μόνο το γράφω, προς ενημέρωση και του τελευταίου αστυνομικού. Μας έμειναν, οι κουσττουμαρισμενοι υπουργοί και παρατρεχαμενοι συνδικαλιστές στα πολιτικά γραφεία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κατάργηση του συνδικαλισμού, ότι καλύτερο να κερδίσει και η αστυνομία ένα σωρό κουστουμακηδες παρατρεχαμενους των υπουργών. Χορτάσαμε κοροϊδία, τον άλλον τον βλέπουμε κάθε 3 χρόνια πριν τις εκλογές δυναμιτίζει το κλίμα.. Βαρεθηκαμε τα ίδια και τα ίδια. Δεν καταφέρατε τίποτα. Επιδόσεις κάνει η αστυνομία, ψυχιατρικα το ίδιο, επικίνδυνο δεν παίρνουμε, νυχτερινά 64ωρες συμπληρώνετε μόνο εσείς... Πιέστε ν ανεβει το χρηματικό ποσό ανά νυχτερινής ώρας εργασίας και ν αναγνωριστει το επάγγελμα επικίνδυνο. Τίποτα δεν κάνετε κύριοι