Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό. Επιλύοντας χρόνια προβλήματα και δίκαια αιτήματα


Τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εκδήλωση για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Στην ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της ασφάλειας ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας καθώς και στα στοιχεία ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στα σύνορα αλλά και τις γειτονιές. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για τη μείωση της εγκληματικότητας και αναφέρθηκε στις νέες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους πολίτες για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, οι Γενικοί Γραμματείς Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκης και Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που διαχρονικά συμβολίζει την ασφάλεια και τη Δημοκρατία.

Η ασφάλεια για εμάς είναι προτεραιότητα στην πράξη. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, της ίδιας της κοινωνικής συνοχής. Αποτελεί θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα σε κάθε οργανωμένη Πολιτεία. Χωρίς Ασφάλεια δεν υπάρχει Δημοκρατία!

Κύριε Πρόεδρε,

Σήμερα βρίσκεστε ανάμεσα σε ένα ακροατήριο με έντονους συμβολισμούς. Με σύνθεση διαμορφωμένη από πρωτόκολλο αξιωμάτων και αξιών! Της πατρίδας, της κοινωνίας, της Αστυνομίας. Με ανθρώπους που καθημερινά εργάζονται σκληρά για να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Που έχουν το εθνόσημο όχι μόνο στη στολή τους, αλλά και στο νου και την καρδιά τους.

Είναι οι άνθρωποι που προστατεύουν τα σύνορα της πατρίδας μας στον Έβρο, εφαρμόζοντας το σχέδιο Ακρίτας. Γιατί ο Έβρος δεν αποτελεί μόνο το σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία. Ο φράκτης, που σύντομα επεκτείνεται, αποτελεί το ισχυρό ανάχωμα του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και οι συνοριοφύλακες, που είναι σήμερα κοντά μας, προσωποποιούν την αξία του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, απέναντι στην βάρβαρη εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου.

Υπηρετούμε το όραμα μιας Αστυνομίας σύγχρονης, αποτελεσματικής, φιλικής στον πολίτη,. Με ισχυρή παρουσία στις γειτονιές. Γι αυτό απαλλάσσουμε την ΕΛ. ΑΣ. από πάρεργα, όπως η επίδοση δικογράφων, το γνήσιο της υπογραφής και άλλα πολλά. Υλοποιούμε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και προχωράμε στην ορθολογική αξιοποίηση των δυνάμεών της. Έτσι, πετύχαμε να περιπολούν καθημερινά στους δρόμους του Λεκανοπεδίου Αττικής 3280 αστυνομικοί.

Γιατί εκεί είναι η ύψιστη αποστολή τους. Δίπλα στον πολίτη και όχι ανάμεσα στις σφραγίδες και τα έγγραφα. Υπηρετώντας την ασφάλεια και όχι τη γραφειοκρατία. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στη μείωση της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας, στις γειτονιές και στα νοικοκυριά, σε ποσοστό άνω του 25%, σε σχέση με την περίοδο 2015-2019.

Διαμορφώνουμε μια Αστυνομία ανθρώπινη. Που προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Δημιουργήσαμε 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, με προϊστάμενες, κυρίως, γυναίκες αξιωματικούς, που είναι σήμερα κοντά μας. Αντανακλώντας την βούληση της Κυβέρνησης και την απαίτηση μιας ολόκληρης κοινωνίας να μπει φραγμός στη σιωπηρή ανοχή των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας που στη συντριπτική πλειονότητα έχουν θύματα γυναίκες. Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση την συμβουλευτική γραμμή 15900, στηρίζοντας πολύπλευρα τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Για την Κυβέρνησή μας, ο νόμος είναι νόμος! Ισχύει για όλους και εφαρμόζεται σε όλους. Απαρέγκλιτα. Όπως έγινε με την τραγική υπόθεση της δολοφονίας του παλικαριού απ’ τη Θεσσαλονίκη, του 19χρονου Άλκη. Όταν, επί πολλές ώρες, μαζί με το αίμα του αδικοχαμένου παιδιού «χυνόταν» στο διαδίκτυο «μελάνι καχυποψίας για δήθεν «συγκάλυψη». Σήμερα, οι φερόμενοι δράστες είναι όλοι προφυλακισμένοι. Στέλνοντας και ένα στιβαρό μήνυμα: Ότι κοινωνία και Πολιτεία δεν ανεχόμαστε το χουλιγκανισμό. Γι αυτό και ως ένδειξη συμβολισμού, τα στελέχη που εξιχνίασαν την υπόθεση, βρίσκονται και αυτά εδώ, μαζί μας.

Όπως βρίσκονται και τα στελέχη των επίλεκτων ομάδων της Αστυνομίας που έβαλαν τέλος στο άβατο ανομίας και εγκληματικότητας της φοιτητικής εστίας του Ζωγράφου. Μαζί με εκπροσώπους των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που, εδώ και ένα μήνα περίπου, στους ανοιχτούς Πανεπιστημιακούς χώρους 4 Α.Ε.Ι. εφαρμόζουν τα σχέδια ασφαλείας των Πρυτανικών Αρχών.

Απέναντι σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν για εικόνες αυταρχισμού, απαντάμε:

Αυταρχισμός και έγκλημα είναι η ελεύθερη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών εντός φοιτητικών εστιών. Όχι η σύλληψη των κακοποιών που διέμεναν εκεί. Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου, αλλά η ανοχή της ανομίας.

Ο νόμος είναι νόμος! Ισχύει για όλους και εφαρμόζεται σε όλους. Γι αυτό τον λόγο, την ίδια ακριβώς αποφασιστικότητα επιδεικνύουμε σε κάθε υπόθεση. Ιδίως όταν προσβάλει, κακοποιεί και δηλητηριάζει την ψυχή ενός 12χρονου κοριτσιού, αλλά και τη συνείδηση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Με την παρουσία όλων των στελεχών που συνδράμουν στις έρευνες αυτής της ανατριχιαστικής υπόθεσης σήμερα εδώ, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: H έρευνα σε όλες τις υποθέσεις θα φθάσει μέχρι τέλους! Μέχρι να φωτιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια, μέχρι να συλληφθούν όλοι οι δράστες. Είναι ζήτημα ήθους, πολιτισμού, ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα, σε υποθέσεις δολοφονιών.

Γι αυτό και δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να προσβάλλει, να μειώνει ή να εκθέτει το όνομα της Ελληνικής Αστυνομίας και να κλονίζει την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη απέναντι σε αυτήν. Ιδίως όταν βρίσκεται μέσα στις τάξεις της. Συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσφορά της Αστυνομίας στην κοινωνία, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας! Το χρωστάμε στις θυσίες της, στην ευσυνειδησία, στην πίστη, στην αυταπάρνηση των πολλών, στην προοπτική που οραματιζόμαστε και ημέρα με την ημέρα υλοποιούμε. Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια, 34 αστυνομικοί έχουν αποταχθεί από το Σώμα γιατί διέπραξαν σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Η Αστυνομία που υπηρετούμε στέκεται μακριά από μισαλλόδοξες συμπεριφορές. Όπως στην πρόσφατη υπόθεση που συμπολίτες μας επετέθησαν βιαίως σε τουρίστες στην Κρήτη, τραυματίζοντάς τους. Στο πρόσωπο των στελεχών που τους συνέλαβαν άμεσα, και οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ, αναδεικνύεται η Αστυνομία που δεν κάνει διακρίσεις. Που υπηρετεί την ασφάλεια κάθε πολίτη που βρίσκεται στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Και καθιστά την Ελλάδα ασφαλή τουριστικό προορισμό για όλους, απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει κάποιος να την επισκεφθεί. Γι αυτό φέτος στα σημεία εισόδου και στους τουριστικούς προορισμούς ήταν 50% περισσότεροι αστυνομικοί από πέρσι.

Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, κύριε Πρόεδρε, κάθε ζωή έχει αξία. Είμαστε ενάντια στην κακοποίηση κάθε μορφής ζωής. Η προστασία των ζώων αποτελεί ζήτημα παιδείας και πολιτισμού. Ενισχύουμε την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας σε εφαρμογή τον πενταψήφιο αριθμό 10410 για άμεση επικοινωνία με το Τμήμα Προστασίας Ζώων. Για άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται. Θέτοντας ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στη διάθεση των πολιτών που, ήδη, στις πρώτες 12 ημέρες λειτουργίας του έχει επιληφθεί 284 καταγγελιών. Και, χαίρομαι, που οι αστυνομικοί που στελεχώνουν την Υπηρεσία αυτή βρίσκονται σήμερα εδώ.

Όπως και οι επικεφαλής των Διευθύνσεων, φυσικά, που το φετινό καλοκαίρι, σε ισχυρή συνεργασία με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες, υλοποίησαν με απόλυτη επιτυχία τα σχέδια εκκένωσης οικισμών, την ώρα των πρωτοφανών πυρκαγιών. Διασώζοντας συμπολίτες μας με κίνδυνο της δικής τους ζωής. Γιατί αυτή είναι η Ελληνική Αστυνομία. Κοινωνικό λειτούργημα, αλλά και φιλοσοφία αλληλεγγύης και αυταπάρνησης.

Γι αυτό και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό. Επιλύοντας χρόνια προβλήματα και δίκαια αιτήματα των αστυνομικών μας, που αφορούσαν και αφορούν τη βελτίωση των όρων εργασίας τους. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να τους ενισχύσουμε.

Τους το οφείλουμε και το αποδεικνύουμε με πράξεις.

Προχωράμε μπροστά με πυξίδα το Σύνταγμα και τους Νόμους. Δεν εφησυχάζουμε. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα δυσκολίες, αδυναμίες, προβλήματα, λάθη. Προσηλωμένοι σε μια αποστολή που είναι εθνική. Αποφασισμένοι να κάνουμε τους πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς σε μια πολύ δύσκολη εποχή.

Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ, που με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας να διευθύνω αυτό το Υπουργείο. Να έχω την τιμή να υπηρετώ τους πολίτες και την Πατρίδα. Αλλά, και για την υποστήριξη του έργου μας και του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ στο βήμα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια