Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Kαταγγελία: “Αστυνομικοί χτύπησαν, έδεσαν με χειροπέδες και προσήγαγαν δύο νεαρούς δικηγόρους – Είχαν δηλώσει την ιδιότητά τους”


Ένα (ακόμα) περιστατικό που αφορά καταγγελλόμενη αστυνομική βία σε βάρος δικηγόρων, αποκαλύπτεται με δημόσια δήλωση και παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των δικηγόρων Δημ. Βερβεσού. Δυο νεαροί δικηγόροι καταγγέλλουν πως χωρίς αιτία βρέθηκαν σιδηροδέσμιοι από αστυνομικούς που “έκαναν κεφαλοκλείδωμα στον έναν, τους πέρασαν χειροπέδες και τους προσήγαγαν στο τμήμα και ενώ είχαν δηλώσει πως είναι δικηγόροι”.Η ιστορία όπως περιγράφουν αρμόδιες πηγές εκτυλίχθηκε στα Εξάρχεια όταν οι δυο δικηγόροι βγαίνοντας από κατάστημα της περιοχής πήγαιναν προς το αυτοκίνητό τους στην οδό Τοσίτσα. Εκεί τους σταμάτησε μια διμοιρία των ΜΑΤ , ζητώντας να τους κάνει έλεγχο. Στην αντίδραση των δυο, “για ποιο λόγο ζητείται έλεγχος και αφού δήλωσαν την ιδιότητά τους”, η αντίδραση των αστυνομικών κατά τα καταγγελλόμενα ήταν βίαιη. Όπως λένε τους πέρασαν χειροπέδες δια της βίας προκαλώντας εμφανή σημάδια στα χέρια τους, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το dikastiko.gr ενώ ο ένας καταγγέλλει και “κεφαλοκλείδωμα” (μαζί με ύβρεις) από αστυνομικό. Στη συνέχεια τους οδήγησαν στο ΑΤ Εξαρχείων.

Δωσιδικία

Είναι γνωστό ότι οι δικηγόροι έχουν ειδική δωσιδικία, δεν ακολουθείται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία. Σε εγκύκλιο του στις αρχές του 2021, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Δημ. Παπαγεωργίου προχώρησε σε νομική αξιολόγηση και ερμηνεία των νομικών ζητημάτων και κατέληγε εν ολίγοις ότι η κράτηση δικηγόρου που συνελήφθη για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη, αλλά με το που διαπιστώνεται η ταυτότητά του δεν οδηγείται στο κρατητήριο, αλλά αυτομάτως (σ.σ αυτοστιγμεί) ενημερώνεται ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας.Δικογραφία

Σύμφωνα με την καταγγελία οι δικηγόροι κρατήθηκαν επί ώρες στο ΑΤ και τελικά σχηματίστηκε δικογραφία για απείθεια και εξύβριση σε βάρος του ενός. Μάλιστα στον έναν υποδείχτηκε, όπως καταγγέλλεται, να βγάλει τα ρούχα του για να ελεγχθούν, ενώ στον άλλο φέρεται να έγινε σωματική έρευνα. Παρενέβη μάλιστα αφού ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ενώ μετά από την ενημέρωση του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Πάντως μιλούν για κακώσεις στα χέρια , σημάδια στα χέρια από το σκληρό δέσιμο των χειροπέδων και ένα σημάδι στην ωμοπλάτη . Μάλιστα φέρεται να υπάρχει και βίντεο απεικονίζεται αστυνομικός να φοράει half face και να είναι ιδιαίτερα επιθετικός προς τους περιοίκους, αφού προσπαθεί να τους σπρώξει και τον συγκρατούν οι συνάδελφοι του. Μάλιστα , σύμφωνα με περιγραφές, σε επίμονη ερώτηση περιοίκου αν είναι στρατός κατοχής φέρονται να απαντούν “ναι”.
 

Επιστολή

Στο θέμα παρενέβη θεσμικά ο Δημ. Βερβεσός και με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο, “κοινοποίησε, αναφορά δύο δικηγόρων-μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, «διά της οποίας καταγγέλλονται σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα οποία δεν συνάδουν με την αποστολή της αστυνομίας, θίγουν και υποτιμούν στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα, περιστέλλουν το Κράτος Δικαίου και την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών».
 


Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ με την επιστολή του, που κοινοποιήθηκε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον Συνήγορο του Πολίτη και την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ζητά από τον υπουργό να προβεί «άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών υπαλλήλων».

Αναφέρει:

“Κύριε Υπουργέ,


Με ιδιαίτερη κατάπληξη λάβαμε γνώση της από 3.9.2022 αναφοράς δύο δικηγόρων-μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διά της οποίας καταγγέλλονται σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα οποία δεν συνάδουν με την αποστολή της αστυνομίας, θίγουν και υποτιμούν στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα, περιστέλλουν το Κράτος Δικαίου και την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

Προς στοιχειοθέτηση της αναφοράς τους τα μέλη του Συλλόγου, μας προσκόμισαν αποδεικτικώς φωτογραφικό υλικό το οποίο σας κοινοποιούμε συνημμένα με την παρούσα.


Σας καλούμε να προβείτε άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών υπαλλήλων και να μας κοινοποιήσετε το αποτέλεσμα ελέγχου αυτού”.

Πηγή: dikastiko.gr
Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας το πούμε άλλη μια φορά, αν και το γράφει και η ίδια η ανακοίνωση του δικηγορικού Συλλόγου. Ειδική δωσιδικία,δεν σημαίνει ότι δεν συλλαμβάνεται ή δεν οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα προς βεβαίωση του αδικήματος και σύνταξη της σχετικής δικογραφίας αλλά ότι δεν δικάζεται η υπόθεση με την αυτόφωρη διαδικασία. Συν τοις άλλοις η επαυξημένη προστασία που καλώς απολαμβάνουν οι δικηγόροι αφορά την άσκηση των καθηκόντων τους και όχι όταν πίνουν τα ποτάκια τους ή το φρέντο εσπρέσο με τα υπόλοιπα συντρόφια στο προσφιλές τους καταγώγιο.Ο κύριος Βερβεσός θα πρέπει να ασχοληθεί με τους τηλεμαϊντανούς δικηγόρους που ρυπαίνουν περισσότερο την τηλεοπτική χωματερή και ίσως να τραβήξει και το αυτάκι σε κάποιους που νομίζουν πως με την επίδειξη της δικηγορικής ταυτότητας μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Αλλά ως γνωστόν κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα παρακαλέσουμε να δημοσιεύσουν και το περιεχόμενο της δικογραφίας με την οποία κατηγορείται ο ένας εκ των δύο, της οποίας αντίγραφα έλαβε ως κατηγορούμενος για να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτός δεν είναι που εν μέσω λοκνταουν έκανε πάρτι στο δικηγορικό του γραφείο και οι παρευρισκόμενοι φώναζαν Σεισμός Σεισμός Βερβεσός; Να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα μαζί με το αποτέλεσμα της έρευνας για το παρτάκι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
επαθα σοκ απ τα σημαδια που αφησαν οι χειροπεδεs...ευχομαι γρηγορη αναρρωση...πριν λιγο με τσιμπησε ενα κουνουπι..να τρεξω στα επειγοντα