Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τσίπρας για Έβρο: Για ποιο λόγο να ζητήσουμε συγγνώμη, για την παρέμβασή μας σε ένα ανθρώπινο δράμα;


Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στο Βελλίδειο, «άσχετα που ανήκει αυτή η νησίδα, αυτό το δράμα οδήγησε στον θάνατο ένα κοριτσάκι επτά χρονών αν δεν κάνω λάθος. Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Επειδή ζητήσαμε να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση στο θέμα αυτό; Επειδή ζητήσαμε από την κυβέρνηση να σώσει τους ανθρώπους αν είναι σε ελληνικό έδαφος ή να διεθνοποιήσει το ζήτημα αν είναι σε τουρκικό έδαφος για να σωθούν; Είναι σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα να προστατεύει κάθε χώρα τα σύνορά της, αλλά ταυτόχρονα να κινείται στα πλαίσια Διεθνούς Δικαίου και να τηρεί ανθρωπιστικούς όρους» και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει άλλοι να δώσουν εξηγήσεις. Εμείς και στο θέμα της νησίδας και το πού ανήκει, καταθέσαμε μια ερώτηση. Θα θυμάστε ότι απέφυγα να τοποθετηθώ. Μίλησα μόνο για το δράμα ενός κοριτσιού, γιατί γνωρίζω ότι ήταν αδιευκρίνιστο, με τις αλλαγές στα νερά του Έβρου εμφανίζονται και φεύγουν νησίδες. Το κτηματολόγιο την είχε στο ελληνικό έδαφος, η γεωγραφική υπηρεσία στρατού όχι. Για αυτό ζητήσαμε διευκρινίσεις. Επαναλαμβάνω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε ότι περιμένει σήμερα από τον κ. Τσίπρα στη συνέντευξη τύπου να πάρει πίσω τα απαράδεκτα λόγια και να ζητήσει συγγνώμη, από την Ελληνική Αστυνομία, τον ελληνικό στρατό και τους Εβρίτες, «διότι στα μέσα Αυγούστου κατήγγειλε την κυβέρνηση και όλα τα σώματα που φυλάττουν τα σύνορά μας εκεί, ότι η νησίδα, η περίφημη, στην οποία υποτίθεται ότι υπήρχαν 38 παράνομοι μετανάστες, ήταν ελληνική», όπως σχολίασε.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε ερώτηση για τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση για να μην γίνει ένταση στο πεδίο, ασκώντας έντονη κριτική για το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και το «γιοκ» που είπε ο κ. Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

«Είναι προφανής η προσπάθεια να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε. Είναι πρωτοφανής η κλιμάκωση τα τελευταία χρόνια. Έχω ασκήσει έντονη κριτική για το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης, που ορθώς συνάντησε τον κ. Ερντογάν, είχε πει θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι. Όχι μόνο ήρεμο δεν ήταν αλλά είχαμε κλιμάκωση, υπερπτήσεις. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει «γιόκ» στον κ. Ερντογάν. Θα περίμενα να το έλεγε τη στιγμή που πρέπει. Όχι στο κοινό του στο Βελλίδειο, να λέει γιοκ στο Oruc Reis που παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να λέει γιόκ στο Turkagean, που παρέδωσαν τη χρήση του ονόματος, στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να λέει γιόκ και δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη, να φροντίζει να αφήνει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Η σημερινή κατάσταση με τη μη ύπαρξη επικοινωνίας με την άλλη πλευρά είναι πιο ανησυχητική από την ένταση των δηλώσεων του κ. Ερντογάν. Έχω την εμπειρία να γνωρίζω ότι ένα επεισόδιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης επικοινωνίας με την άλλη πλευρά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: thesstoday.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια