Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η εγκληματικότητα και το νέο ολίσθημα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη!!! - Tou N. Μπλάνη


1. Είδαμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την εγκληματικότητα, να δηλώνει, μεταξύ των άλλων, ότι «η ΕΛ-ΑΣ συλλαμβάνει τους κακοποιούς, όμως η Δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους». Έτσι ήταν σα να υπονόησε, ότι φταίει περισσότερο η Δικαιοσύνη για την εγκληματικότητα; Η λογική αυτή εκφράζει τον απόλυτο λαϊκισμό του καφενείου (και των τηλεοπτικών «μαϊντανών» του συνδικαλισμού) και αγνοεί τη διάκριση των εξουσιών και τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, πράγμα αδιανόητο για όσους ασκούν εκτελεστική-νομοθετική εξουσία. Μετά την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων προσπάθησε να διορθώσει λέγοντας, ότι είπε το αυτονόητο: «Η αρμοδιότητα ποινικής αξιολόγησης συλληφθέντων ατόμων δεν ανήκει στην ΕΛ-ΑΣ αλλά στη Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει τους νόμους». Το ολίσθημα όμως είχε διαπραχθεί.


2. Πράγματι το νομικό πλαίσιο είναι αυτό, το οποίο ορίζει τις επιλογές της δικαστικής εξουσίας-κρίσης και τις προϋποθέσεις για τη δίωξη, κράτηση, καταδίκη κ.λ.π. όσων παρανομούν. Ευθύνη της νομοθετικής εξουσίας είναι ο καθορισμός και η βελτίωση του εν λόγω πλαισίου. Η αξιολόγηση και δικαιοδοτική κρίση όμως γίνεται με βάση και το αποδεικτικό υλικό που προσάγει ενώπιον των Δικαστηρίων τόσο η προανάκριση, όσο και η κύρια ανάκριση. Η ΕΛ-ΑΣ οφείλει να βελτιώνεται συνεχώς στον τομέα της δικαστικής αστυνομίας και των τεχνολογικών μέσων συλλογής και επεξεργασίας των πειστηρίων και των εν γένει αποδείξεων ενόψει και της «επαγγελματικής» μετεξέλιξης του εγκλήματος.

3. Σε κάθε περίπτωση ο λαϊκισμός και η αλαζονική συνήθεια στο θεαθήναι δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων. Απαιτείται ουσιαστική ενασχόληση (αθόρυβα, χωρίς φανφάρες και συνεχείς υπερφίαλες δηλώσεις) με τα σοβαρά δομικά, οργανωτικά (τα Α.Τ και Τ.Α έχουν διαλυθεί κυριολεκτικώς) και άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ΕΛ-ΑΣ!!!








Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα ΤΑ και τα ΑΤ εχουν διαλυθεί εντελώς!
Και αυτό χάριν της λογικής του να βγαινουν όλοι έξω σε ανουσιες πολλές φορες περιπολίες, κανοντας ενα παιδωμάζωμα μικροπαραβατών (χρηστών, παπατζήδων, κτλ) τους οποιόυς κουβαλάνε στα διαλυμένα τμήματα για να τους διαχειριστούν. Τους ξαναπιάνουν και γινεται ενας φαυλος κύκλος... Ο δικυκλιστής δουλευει 6ωρο ο αξυπ σίγουρα 9ωρο και να μην σηκώνει κεφάλι...

Οποιος θελει να καταπολεμήσει την εγκληματικοτητα ξεκιναει φτιάχνοντας τα ΤΑ και ΑΤ ως εξής:
1. Επάνδρωση τουλάχιστον στο 80% της οργανικής δύναμης
2. Αποσπασμένοι, προσωρινά μετακινούμενοι, άτυπες διαθέσεις, ΟΛΑ μαζί ΠΛΑΦΟΝ 10% της ΠΑΡΟΥΣΑΣ δύναμης (όχι οραγανικής)
3. Υποχρεωτική παραμονή νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων υπαστυνόμων ΚΑΙ αρχιφυλάκων τουλαχιστον ένα έτος.
4. Να υπάρχει σταθερή ΡΟΗ (αστυφυλάκων υπαστυνόμων αρχιφυλάκων) ΕΤΗΣΙΑ από τα ΑΤ στα ΤΑ. Να μην μπορουν να πα΄νε απ ευθειας σε κεντρική αν δεν υπηρετήσουν 1-2 χρόνια στα ΤΑ.
5. Ριζική αλλαγή φιλοσοφίας στην φύλαξη στόχων και λήψη μέρτων. Δεν θα απασχολείται πάνω από 5% της παρουσας δύναμης σε αυτά παρα μόνο σε εξαιρετες περιπτώσεις με διαταγή ΓΑΔΑ.