Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις μετά από δώδεκα χρόνια – Αναλυτικά παραδείγματα




Το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, στη συζήτηση που προκάλεσε για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι ελαφρύνσεις θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Ποιους αφορά – Αναλυτικά παραδείγματα

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μεταφράζεται σε αύξηση αποδοχών από 22 έως 676 ευρώ το χρόνο.

Έτσι, ανά περίπτωση:

Για εισόδημα 16.000 ευρώετήσιο όφελος: 88 ευρώ
μηνιαίο όφελος 7,33 ευρώ

Για εισόδημα 24.000 ευρώετήσιο όφελος: 376 ευρώ
μηνιαίο όφελος: 31,33 ευρώ

Για εισόδημα 30.000 ευρώετήσιο όφελος: 676 ευρώ
μηνιαίο όφελος: 56,33 ευρώ



Ο πρωθυπουργός έφερε στο προσκήνιο ένα πεδίο το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί άκρως προνομιακό για την κυβέρνηση.

Όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τονίσει και όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το κοινωνικό πρόσημο μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από την 1η Ιανουαρίου, η μείωση της ανεργίας, η διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τόσο στην πανδημία, όσο και τώρα στην ενεργειακή κρίση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το μαζικό πρόγραμμα μαστογραφιών με πρωτοβουλία του κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτή τη συζήτηση έδειξε προς την κατεύθυνση της συνεχούς παραγωγής έργου από την πλευρά της κυβέρνησης. Το επόμενο μεγάλο ορόσημο όσον αφορά στην ψήφιση των νομοσχεδίων θα είναι αυτό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη, για «απάτη και εμπαιγμό των συνταξιούχων» για την αναφορά του ότι καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης από 1/1/23 και ξεπαγώνουν οι συντάξεις.

Καταργείται μόνο για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι συνταξιούχοι κάτω από 1.000 ευρώ, το 66%, δεν θα δουν καμία αύξηση και οι λοιποί ελάχιστα ευρώ.

Αναφορικά δεν με το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, θα δουν στην καλύτερη περίπτωση οι μισοί, μαξιμουμ 4%, όταν το κόστος ενέργειας τρέχει με 200% και τα βασικά είδη κατανάλωσης 10-30%, υπογραμμίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό δεν είναι αύξηση αλλα στοχευμένη μείωση εισοδήματος όλων των συνταξιούχων» σημειώνουν, κάνοντας λόγο για «πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη».

Σε μάχη των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε στη Βουλή συνολικά η συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

«Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας γιατί όλες αφορούν τον πολίτη» υπογράμμισε στην αρχή της πρωτολογίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ είχε σημειώσει πως προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση διότι αύριο συμπληρώνονται 3 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και είναι μία ευκαιρία απολογισμού και προγραμματισμού.

Να ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με το χρόνο των εκλογών, κάλεσε από το βήμα της βουλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι είναι ο καιρός να σταματήσει να είναι παράγων πολιτικής αστάθειας και να «μαδά την μαργαρίτα», καλώντας τον να δώσει απαντήσεις. «Βάλτε τέλος και ξεκαθαρίστε αν θα κάνετε εκλογές τον Σεπτέμβριο, πάρτε θέση καθαρά έντιμα και δώστε δημοκρατική διέξοδο», είπε.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.



Πηγή: www.ertnews.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια