Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέο Σώμα: Τον Ιούνιο έτοιμη η Δικαστική Αστυνομία




Θα απαλλαγούν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. και θα καλυφθούν τα κενά από εξειδικευμένους επιστήμονες - Στόχος η μείωση του διοικητικού φόρτου και η εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων Η Ελληνική Αστυνομία φεύγει, η Δικαστική Αστυνομία έρχεται... στις δικαστικές αίθουσες, καθώς το πράσινο φως άναψε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση ενός νέου Σώματος, το οποίο θα απαλλάξει αφενός τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. από τον πρόσθετο όγκο εργασίας στα δικαστήρια και αφετέρου θα καλύψει οριστικά τα κενά σε εξειδικευμένους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, η ανάθεση έργου προς τους οποίους γίνεται όλο και πιο συχνά από τους δικαστικούς λειτουργούς τα τελευταία χρόνια, για τις ανάγκες της εκδίκασης σειράς πολύπλοκων υποθέσεων.

Ενα Σώμα, δύο τομείς



Η δημιουργία του νέου Σώματος, το οποίο θα απαρτίζεται στο ένα του σκέλος από επιστημονικό-πολιτικό προσωπικό και τεχνοκράτες και στο άλλο από ένστολους (αποσπώντας τις αντίστοιχες αρμοδιότητες από την ΕΛ.ΑΣ.), ικανοποιεί στην πράξη τα δύο πάγια αιτήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δηλαδή τη σημαντική μείωση του διοικητικού φόρτου, αλλά και τη φύλαξη, τις συνθήκες ασφάλειας και την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών αιθουσών, αποβλέποντας στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης.






Παρότι πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, εντούτοις η ιδέα της συγκρότησης της Δικαστικής Αστυνομίας γυρίζει αρκετά πίσω στον χρόνο. Εμπνευστής της υπήρξε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα το 1992, χωρίς ωστόσο να προλάβει να την υλοποιήσει. Ακριβώς 30 χρόνια μετά, η Δικαστική Αστυνομία επιστρέφει, καθώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή και πάντως προτού ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.




Ενοπλοι ένστολοι

Ειδικά για το ένστολο -και ένοπλο- προσωπικό, αυτό θα επωμιστεί τη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των αιθουσών όπου συνεδριάζουν δικαστήρια, την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και την επίδοση δικογράφων. Εκτός από την εμπέδωση του αισθήματος τάξης και ασφάλειας, το ένστολο προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας θα είναι αρμόδιο και για την εκτέλεση των εκκρεμών μέχρι σήμερα ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων (υπό την άμεση επίβλεψη και έλεγχο των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών), γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποφέρει νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία, απαντώντας ταυτόχρονα στα φαινόμενα ατιμωρησίας.

Βοηθοί δικαστή

Ζητήματα -και μάλιστα δαπανηρά- αναμένεται να επιλύσει και η πρόσληψη μόνιμου πολιτικού-επιστημονικού προσωπικού, αφού αυτό θα είναι αρμόδιο για τη διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, τη σύνταξη επιστημονικών - τεχνικών εκθέσεων, αλλά και για τη μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων και δικογράφων, που μέχρι τώρα πραγματοποιούσαν ως επί το πλείστον πιστοποιημένοι ιδιώτες εμπειρογνώμονες και μεταφραστές. Στα παράπλευρα οφέλη εντάσσεται και η πλήρης διαθεσιμότητα σε εμπειρογνώμονες, καθώς αυτό δεν ήταν αυτονόητο τα τελευταία χρόνια, ακόμη και στην περίπτωση κρίσιμων δικαστικών υποθέσεων.



Συγκεκριμένα, στο πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό προβλέπονται ειδικές θέσεις για εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα κληθούν να παρέχουν εμπειρία και γνώσεις για σύνθετα οικονομικά και τραπεζικά ζητήματα, όπως χρηματιστηριακές συναλλαγές, ηλεκτρονικές απάτες, ιατρικά θέματα, αλλά και μετάφραση και διερμηνεία στην επικοινωνία με αλλοδαπές αρχές, εξοικονομώντας χρήμα και πρωτίστως πολύτιμο χρόνο υπέρ του Δημοσίου. Παράλληλα, θα γεφυρώνουν την απόσταση, αλλά και τα ερωτήματα που ανακύπτουν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων από τη συνεχή πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και τις αλλαγές στην οικονομία, στο σύγχρονο και σύνθετο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον. Σχεδόν αυτονόητο είναι ότι θα προσληφθούν και νομικοί επιστήμονες, με αντικείμενο εργασίας τη διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων (περίπου σαν βοηθοί δικαστή), ώστε να επιταχυνθούν οι ποινικές δίκες, τόσο κατά την προδικασία όσο και συνολικά, με στόχο την ποιοτική απονομή δικαιοσύνης.

Τα πρώτα βήματα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφότου το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας τύχει υπερψήφισης από τη Βουλή, θα εκκινήσουν οι διαδικασίες στελέχωσης (αρχής γενομένης από το πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό), αλλά και επέκτασης του Σώματος, τόσο ανά την επικράτεια όσο και μέσω πλήρωσης των νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, η βασική δύναμη του Σώματος θα υπηρετεί στα κατά τόπους δικαστήρια και εισαγγελίες, ενώ μια μικρή δύναμη θα απασχολείται στην κεντρική υπηρεσία, δηλαδή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ως υπεύθυνη για τα κεντρικά οργανωτικά ζητήματα. Στις επιδιώξεις, άλλωστε, του αρμόδιου υπουργείου είναι η στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας με νέα άτομα και με τα αντίστοιχα υψηλά τυπικά προσόντα, τα οποία θα εκπαιδευτούν στη συνέχεια κατάλληλα για την εκτέλεση του έργου τους.




Πηγή: www.protothema.gr









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ανοίξτε τα παράθυρα, εκλογές έρχονται, διορίστε τους πάντες.