Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έξαρση εμπορίου προϊόντων-μαϊμού στην Ε.Ε.




Μέσω της Ελλάδας διακινείται το 22% των απομιμητικών προϊόντων στην Ευρώπη.



Εξαρση εμφάνισε το εμπόριο προϊόντων-μαϊμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ε.Ε., απόρροια και της εκρηκτικής ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου, με την Ελλάδα να αποτελεί χώρα προέλευσης για το 22,3% των παραποιημένων / απομιμητικών προϊόντων.

Aυτά αναφέρουν στοιχεία από τα πορίσματα της τελευταίας αξιολόγησης «Intellectual Property Crime Threat Assessment 2022» που εκπονήθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO) και τη Europol, σύμφωνα με την οποία οι εισαγωγές απομιμητικών προϊόντων στην Ε.Ε. αντιστοιχούσαν το 2019 στο 5,8% του συνόλου των εισαγωγών, με αυτές να ανέρχονται σε αξία στα 119 δισ. ευρώ.



Την επόμενη χρονιά, το 2020, περίπου 66 εκατομμύρια προϊόντα-μαϊμού κατασχέθηκαν από τις αρχές στην Ε.Ε., εκ των οποίων το 69% εντοπίστηκε στην ευρωπαϊκή αγορά και το υπόλοιπο 31% κατασχέθηκε στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Εκτός από ρούχα και προϊόντα πολυτελείας, έχουν κατασχεθεί προϊόντα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, όπως παραποιημένα φάρμακα, τρόφιμα και ποτά, κοσμήματα αλλά και παιχνίδια.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησης, ενώ τα περισσότερα παραποιημένα προϊόντα προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα από αυτά αναπτύσσονται και σε παράνομα εργαστήρια εντός της Ε.Ε. Οπως καταδεικνύει γράφημα της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από το 2019 έως το 2021, το 2020 από την Κίνα προήλθε ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων-μαϊμού (50,38%), ακολουθεί η Ελλάδα (22,39%) και έπονται το Χονγκ Κονγκ (10,8%), η Τουρκία (10,22%), η Ιορδανία και άλλες χώρες.



Αξίζει να σημειωθεί πως μελέτη που δημοσιεύθηκε από την EUIPO τον περασμένο Ιούνιο καταδεικνύει πως 9% των Ελλήνων έχουν πέσει θύματα απάτης από την αγορά προϊόντων-μαϊμού, ενώ βαρύ οικονομικό πλήγμα δέχονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Πηγή:www.kathimerini.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια