Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα «τζούφια» βιογραφικά των Στρατηγών της ΕΛΑΣ και οι κρίσεις …παρωδία


Άρθρο του Αντιστρατήγου ε.α, Νικολάου Μπλάνη: 1. Το θέμα των κρίσεων-προαγωγών  στην ΕΛ-ΑΣ αποτελεί τον πυρήνα των παθογενειών του Σώματος. Γιατί η επιλογή των στελεχών κρίνει την  ποιότητα της ηγεσίας και την εν γένει αποτελεσματικότητα.  Και  το «βιογραφικό» (δηλ. τα στοιχεία του ατομικού βιβλιαρίου και των φακέλων) των αξιωματικών θα έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο ανέλιξης. Όμως, το μόνο που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι αυτό. Και πέραν της έλλειψης βασικών στοιχείων (άριστη επίδοση στις σχολές εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης, ξένες γλώσσες, πανεπιστημιακή μόρφωση κ.λ.π.) έχουμε περιπτώσεις, που κάποιοι ανέλαβαν ηγεσία, χωρίς να έχουν ευρεία διοικητική και επιτελική πείρα. Χωρίς να έχουν υπηρετήσει  σε Αστυνομικό Τμήμα ή Τμήμα Ασφαλείας, να έχουν συντάξει δικογραφία και να έχουν κάνει σύλληψη.

 

         2. Είδαμε  το βιογραφικό του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου.  Μας εντυπωσίασε και έδωσε αφορμή για συγκρίσεις, που μόνο θλίψη προκαλούν: «(μεταξύ των άλλων)…Είναι κάτοχος πτυχίου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Παν. Πειραιά και απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Παν. Λευκωσίας, από το οποίο απέκτησε τον τίτλο Bachelor of Law. Κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης, Master of Arts με εξειδίκευση στον Στρατηγικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Middlesex του Λονδίνου και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αμυντική Πολιτική και Εθνική Στρατηγική από τη Σ.ΕΘ.Α, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Περαιτέρω, κατέχει Πιστοποιητικό Διερεύνησης και Αναπαράστασης Τροχαίων Δυστυχημάτων, το οποίο απέκτησε, με υποτροφία, από το Northwestern University του Σικάγο των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, δεκάδες άρθρα για γενικά θέματα που αφορούν την Αστυνομία…».

         3. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Δυστυχώς τα βιογραφικά των  Στρατηγών  της ΕΛ-ΑΣ είναι  «τζούφια».  Πάντως κάποιοι είναι απόφοιτοι  του «University of Corona», αφού μάλλον «έχουν μπάρμπα στην κορώνη». Για τα αόριστα, ανακριβή  και παραπλανητικά στοιχεία αυτών  έχουμε ήδη γράψει, όπως εκείνο που δήθεν «συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση ενός νέου δόγματος στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας»  (για να θυμηθούμε και το άλλο Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης  «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ.»,  που κατέληξε «ανέκδοτο»)!!! 

            4. Όποιος έχει τα ως άνω προσόντα δεν έχει θέση στην ηγεσία. «Κόβεται» στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ή Ταξίαρχου γιατί η επάρκεια και οι γνώσεις του, τον οδηγούν στο να έχει άποψη. Την ίδια τύχη μάλλον θα είχε και ο αξιωματικός της Κύπρου  αν υπηρετούσε στην ΕΛ-ΑΣ.  Και έτσι καταλήγουμε στους απλούς διαχειριστές συμφερόντων, στους «καλούς στρατιώτες»  ή αλλιώς  στα «delivery boys». Και στην μάλλον… «ανύπαρκτη» ηγεσία!!!

        5. Είδαμε πρόσφατα το δημοσίευμα  που «έχριζε»  το νέο Αρχηγό της ΕΛ-ΑΣ!  Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη, για το τι θα συμβεί με τις κρίσεις-προαγωγές. Αποτελεί «κοινό μυστικό»,  ότι επιχειρηματικά, εκδοτικά, τοπικιστικά, πολιτικά και άλλα συμφέροντα «ορίζουν» τις επιλογές. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι καλύτερες δημόσιες σχέσεις και οι πιο ισχυροί δεσμοί σε «άρματα» και «σχήματα» με επιρροές από  πολιτικούς και άλλους  παράγοντες  στηρίζουν και  επιβάλλουν επετηρίδες. Στις επερχόμενες κρίσεις θα επικρατήσει  μάλλον το «τοπικιστικό» στοιχείο.

 

         6. Δεν μας εξέπληξε επίσης καθόλου η  «απειλή», που φέρεται να εκστόμισε Υπουργός προς τους αξιωματικούς… «Θα τα πούμε το Γενάρη» δηλ. κατά το χρόνο τακτικών κρίσεων. Προφανώς υπονοούσε την… «καρατόμηση» αυτών. Ούτε επίσης μας εξέπληξε  η…«αφωνία» των Στρατηγών (γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»). Έχει καταγγελθεί κατά καιρούς, ότι δίνονται οι σχετικοί κατάλογοι-λίστες, στα Συμβούλια, τα οποία απλώς τις επικυρώνουν. Είναι γνωστές οι «λίστες Σουλτάτου», αλλά και το ρεπορτάζ για λίστα προγραφών κατά τις πρόσφατες έκτακτες  κρίσεις  προς «καρατόμηση» 22  ανώτατων αξιωματικών, που εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε. Δυστυχώς αυτό είναι το… «σύστημα-καθεστώς»,  που οδηγεί  στην αδράνεια-απραξία γενικώς των  Προϊσταμένων,  οι οποίοι  κοιτάζουν τις δημόσιες σχέσεις, να είναι δηλ. απλώς αρεστοί και όχι  αποτελεσματικοί.            

 

         7. Είναι γνωστή επίσης η πρακτική, παραμονές των κρίσεων, να δημοσιεύονται δήθεν πληροφορίες, φήμες και καταγγελίες (ανώνυμες) σε βάρος αξιωματικών, προκειμένου να επηρεαστούν ή να δικαιολογήσουν την «καρατόμηση» των  μη αρεστών. Η μέθοδος απλή και εξίσου αποτελεσματική. Επιστολές λίβελλοι προς την Ηγεσία ή προς τους «Αδιάφθορους» (η εργαλειοποίηση των οποίων και οι «στημένες»-με ανώνυμες δήθεν καταγγελίες-διώξεις συνιστούν «θεσμική εκτροπή»), στη συνέχεια παροχέτευση σε  ιστοσελίδες και στο τέλος γκιλοτίνα.

 

        8. Σε κάθε περίπτωση  την κοινωνία ενδιαφέρει να έχει την καλύτερη ηγεσία, που με όραμα θα δώσει  προοπτική στην  απαιτούμενη «αναγέννηση» της ΕΛ-ΑΣ.  Και αυτό δεν επιτυγχάνεται με τις κρίσεις παρωδία, που παρακολουθούμε κάθε χρόνο. Το ζητούμενο είναι αν θα τολμήσουν κάποτε  οι ηγεσίες δημόσιας τάξης, να θεσμοθετήσουν κριτήρια (μετρήσιμα), ώστε να βάλουν φραγμό στην αυθαιρεσία και στις ιδιοτελείς επιδιώξεις. Να υλοποιήσουν επιτέλους τις αναγκαίες  «δομικές αλλαγές», η υλοποίηση των οποίων εξαγγέλλεται, αλλά δεν εκτελείται, αφού αρκούνται μόνο σε επικοινωνιακά τρικ άνευ ουσίας!!!

             







Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραίος ο Υπαρχηγός της Κύπρου. Άραγε για να πάρει όλα αυτά τα πτυχία έχει δει πως είναι έστω από έξω ένα αστυνομικό τμήμα ή με τι ασχολείται ;
Αν θέλουμε να μας διοικεί ένας πτυχιούχος μπορούμε να κάνουμε αρχηγό με ανοιχτό διαγωνισμό στον οποίο να συμμετέχουν και πτυχιούχοι πολίτες. Ο καλύτερος ας κερδίσει. Ας το δοκιμάσουμε και αυτό μπας και δούμε μια άσπρη μέρα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αντί για κρίσεις ,μπορούν να δίνουν εξετάσεις όπως οι αρχιφύλακες
Ο χρήστης Ιω.Β. είπε…
ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕ.ΤΩΡΑ ΩΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.
ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΣΟΠΕΔΗΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπάρμπα Νίκο όταν υπηρετούσες εσύ, Κούγια τότε. Τώρα τα θυμήθηκες στο καφενείο που παίζεις πρέφα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Υπαρχηγος και ο Αρχηγος της Αστυνομιας Κύπρου για οσους δεν ξερουν εκτος τα πτυχια εκαναν παρα πολλα για το προσωπικο τους,εξασφαλισαν υψηλους μισθους, την αναγνωριση του επικινδυνου επαγγλεματος του αστυνομικου, την δωρεαν μορφωση του χωρις κατακτηριες σε Πανεπιστημια και Κολέγια της χωρας τους, την ομογενοποίηση του σώματος χωρις ανωτερους και κατωτερους. Και αλλα πολλα που αν θα πατε στην Κυπρο θα σας τα πουνε και θα κανετε συγκριση αν αντεχετε και μπορειτε. Δεν ασχοληθηκε με περιττα και μιζερα,κοιταξαν μπροστα με γνωση και παραδειγματα απο αλλες συγχρονες αστυνομιες της Ευρωπης, ειναι παντα κοντα στους αστυνομικους τους οποίους και σεβονται, μακρια απο συνδικαλιστες και λοιπες φατριες, αφουγκράζοντας τον σφιγμο της κοινωνιας και του προσωπικου τους. Οποτε μην κατηγορείται αυτους που εχουν πτυχια και τα χρησιμοποιουν για το κοινο καλο του Σωματος. Ας ενδιαφερθειτε καλυτερα να γινει η αστυνομια μας με την βοηθεια της ηγεσιας σαν της Κυπρου και αλλων σοβαρων αστυνομιων της Ευρωπης. Και μην σας χαλαει αν η επομενη ηγεσια αποτελειται απο πτυχιουχους που θα σεβαστουν το προσωπικο τους, θα διοικησουν με γνωμονα το συμφερον της ΕΛ.ΑΣ και της κοινωνιας και θα βελτιωσουν συνθηκες και μεσα προς οφελος του προσωπικου και της κοινωνιας. Εχουν παρει ηδη παρακαταθηκη απο τις απερχομενες ηγεσιες. Και οφειλουν να συνεχισουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στη ζωή δεν είναι όλα μαύρα η άσπρα. Α)Το ότι είναι κάποιος πτυχιούχος δε σημαίνει ότι δε γνωρίζει τι γίνεται στη βαση όπως και δεν υπάρχουν πτυχιούχοι συνάδερφοι στο δρομο. Υπάρχει λοιπόν και η μέση οδός.Β) Δε κρίνουμε ποτέ χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς τη κατάσταση. Δηλαδή γνωρίζει κάποιος επακριβώς τη συμβαίνει στην αστυνομία της Κύπρου και αν κάποιος πτυχιούχος εκεί διαβάζει σε βάρος της υπηρεσίας; Οι συγκρίσεις δε πρέπει να γίνονται με βάση την Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω δηλαδή κρίσεις χωρίς επαρκή στοιχεία και συζητήσεις καφενείου καταδεικνύουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΛΑΣ!!! ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ειτε συμπαθεις τον Μπλάνη ειτε οχι, αυτα που γραφει, ειδικά στο συγκεκριμένο άρθρο, είναι περα για πέρα αληθή και σωστα. Ειναι η ωμη πραγματικότητα και μάλιστα λίγα λεει κατατην άποψη μου.

Βλέπω σε βιογραφικά να λενε
"του εχουν απονεμηθει τα μεταλια..." που τα παίρνουν αυτομάτως όλοι.
Έχει αποφοτησει από το Τμημα Μετεκπαιδευσης στελεχων επιτελών με αριστα, που το έχουν όλοι.
Αξιωματικοί που όλα τους τα χρόνια ήταν στην επαρχία, οταν έγιναν Ταξιαρχοι κατεβηκαν Αθήνα ...για να γνωρίσουν που ειναι η Ομονοια πριν γίνουν Αντιστρατηγοι

Καλός Αρχηγός θα είναι αυτός που
Θα κανει τα Αστυνομικά Τμήμα και Τμήματα Ασφαλείας δυνατά και με κύρος. Να τα κάνει ετσι ωστε επιζητεί ο Αξιωματικός να γράψει μερικά (αρκετα) χρόνια εκεί οχι σαν απλός διαχειριστής, αλλα να δοκιμαστεί. Να μην θεωρούνται εκτιση "αγροτικου". Να περνάει ο λόγος και η άποψη των Διοικητών για την διαχείρηση του προσωπικού αλλά και στην αστυνόμευση. Να μην αδειαζουν από εμπειρι προσωπικο μετα το τελος της καθε εκλογικής αναμετρησης και να αντικαθίστανται από άτομα που "φευγουν" από τα επίσημα ή τη ΔΑΕΕΒ. Να κανει τα Τμήματα (Τάξης και Ασφαλείας) τετοια που το χαμηλόβαθμο προσωπικό να είναι περήφανο και ευχαρηστημένο που υπηρετε΄λι σε αυτά.

Αλλα αυτά θελουν ΟΡΑΜΑ - ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟ, ΠΑΙΔΕΙΑ - ΜΟΡΦΩΣΗ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ εκεί που είναι η μεγαλύτερη εγκληματικότητα.
...αυτά λοιπόν δεν τα έχει κανεις από τους υποψήφιους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στρατηγέ μου έχεις απόλυτο δίκιο .... συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Δυστυχώς γυρίζουμε 50 χρόνια πίσω.Ολοι αυτοί οι μεγάλοι Στρατάρχες είναι τόσο πολύτιμοι που έχουν περισσότερα χρόνια στρατηγοί από ότι υπαστυνόμου και ετοιμάζονται να κατανοούν και στην πολιτική.Απιφοιτοι λυκείου ...τέλος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί σας χαλάει κάποιος να έχει πτυχία,μεταπτυχιακά και να έχει περάσει από το πεζοδρόμιο?Έχουμε παραδείγματα. Ο Στρατηγός Τηλελης είναι ενας από αυτούς που η Αστυνομία είχε στις τάξεις της αλλά δυστυχώς αποστρατεύτηκε. Για εμάς που τον γνωρίσαμε ήταν άξιος ηγέτης και Αξκος. Ακομμάτιστος κ με σεβασμό κ όραμα για το προσωπικό. Τέτοιους ηγέτες θελουμε. Γιατί αυτοί αφήνουν τεράστια παρακαταθήκη.
Ο χρήστης Πολιτης είπε…
Σεβαστά τα πτυχία εάν χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας παντός είδους και την καταπολέμηση των κάθε είδους λαθρεμπορίων(καυσίμων,τσιγάρων, ναρκωτικών).Όνειρο θερινής νυκτός για Ελλάδα και Κύπρο....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κάποια από τα σχόλια επιβεβαιωνουν το έλλειμμα παιδείας και δικαιώνουν τον αρθρογράφο.