Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μηνυτήρια αναφορά της Ένωσης Θεσσαλονίκης κατά της Εφημερίδας των Συντακτών για το προσβλητικό πρωτοσέλιδο


Διαβάστε την ανακοίνωση τής Ένωσης Θεσσαλονίκης: Την 1-11-2021, η Ένωσή μας απεύθυνε εξώδικη δήλωση προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» για το πρωτοσέλιδο της 25-10-2021, το οποίο ανέφερε σε τίτλο «Η Αστυνομία σκοτώνει, η Κυβέρνηση καλύπτει».

Η στοχοποίηση του συνόλου των Αστυνομικών της χώρας, εκτός από ανεπίτρεπτη, είναι και άκρως επικίνδυνη. Πολλώ δε μάλλον στη Θεσσαλονίκη, όπου η επικήρυξη δεκάδων Αστυνομικών από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και η τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε οικίες αρκετών συναδέλφων μας, έχει πυροδοτήσει περαιτέρω το κλίμα έντασης που επικρατεί.

Για εμάς, η άρνηση συμμόρφωσης των υπευθύνων της εφημερίδας στο κάλεσμα για ανάκληση του επίμαχου άρθρου ερμηνεύεται ως άτυπη παραδοχή της αδιαφορίας τους για την ακούσια ή εκούσια συμβολή τους στη διατήρηση του στερεοτύπου που θέλει τον Αστυνομικό «κακό» και «ψυχρό» επαγγελματία. Τους υπενθυμίζουμε ότι η πεποίθηση αυτή είναι που οπλίζει εδώ και δεκαετίες τα χέρια ανθρώπων που προχωρούν σε τυφλά χτυπήματα, και έχει στοιχίσει πολλές ζωές αθώων Αστυνομικών.
Ως εκ τούτου, έχοντας ως σκοπό την προστασία μας και την οικογενειακή μας ευημερία, προχωρήσαμε σήμερα στην κατάθεση της κάτωθι μηνυτήριας αναφοράς προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και ποινικά αδικήματα από τις άνω αναρτήσεις-δημοσιεύσεις.

     

   
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με έδρα την Θεσσαλονίκη, όπως αυτή εκπροσωπείται νόμιμα

ΚΑΤΑ

1)Της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «Η εφημερίδα των συντακτών Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, όπως νομίμως εκπροσωπείται, από την οποία εκδίδεται η έντυπη εφημερίδα με τον τίτλο «Η εφημερίδα των συντακτών», καθώς και των υπευθύνων της ηλεκτρονικής της έκδοσης
2)Παντός άλλου εμπλεκόμενου – υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού ή συνεργού,


Θεσσαλονίκη, 10/12/2021

  
Την 25η/10/2021 το βασικό θέμα και τίτλος της έντυπης μορφής της εφημερίδας με τον τίτλο «Η εφημερίδα των συντακτών», που εκδίδεται από την πρώτη ήταν άρθρο με τίτλο «Η Αστυνομία σκοτώνει, η κυβέρνηση καλύπτει. ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΜΕΤΡΑΝΕ!».
Το πρωτοσέλιδο αυτό μάλιστα δημοσιεύτηκε και ως άρθρο στην ηλεκτρονική μορφή της ως άνω εφημερίδας και συγκεκριμένα στον ιστότοπο https://www.efsyn.gr/tehnes/media/316119_i-astynomia-skotonei-i-kybernisi-kalyptei.
Είναι προφανές πως το επίμαχο δημοσίευμα προσβάλει βάναυσα την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπόληψη όλων των αστυνομικών, καθώς η Αστυνομία αποτελείται από το σύνολο των προσώπων που υπηρετούν σε αυτήν. Αναφέροντας πως «η αστυνομία σκοτώνει» είναι ξεκάθαρο πως θεωρείται ως δεδομένο ότι η ελληνική αστυνομία στο σύνολο της αποτελείται από δολοφόνους που σκοτώνουν αδιάκριτα. Μια γενίκευση που είναι άκρως ατιμωτική και συκοφαντική για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.
Περαιτέρω, με τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε το συγκεκριμένο θέμα από την έντυπη και ηλεκτρονική μορφή της ως άνω εφημερίδας, αλλά και από τον τίτλο που τίθεται στο επίμαχο άρθρο, ενοχοποιείται το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού της χώρας το οποίο παρουσιάζεται να σκοτώνει πολίτες. Πρόκειται σαφώς για μία άδικη και βαριά μομφή σε βάρος των αστυνομικών για τον τρόπο με τον οποίο αυτοί εκτελούν τα καθήκοντά τους.
Είναι προφανές πως παρουσιάζοντας το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού ως δολοφόνους, όπως παρουσιάζεται στην εφημερίδα και στην ηλεκτρονική της έκδοση, και μάλιστα σε χρόνο που δεν έχει αποφανθεί καν η δικαιοσύνη, προκαλείται η εντύπωση πως οι αστυνομικοί μετέρχονται πάντοτε βία και δεν διστάζουν να σκοτώσουν πολίτες. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται μίσος και διχαστικό κλίμα μεταξύ των πολιτών και του αστυνομικού προσωπικού ενώ συγχρόνως γίνεται διασπορά ψευδών ειδήσεων με τον τρόπο κάλυψης των πραγματικών γεγονότων αφού με το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανάρτηση παρουσιάζεται ψευδώς ότι η αστυνομία γενικά και αόριστα δολοφονεί.
Η κατάσταση αυτής της πόλωσης και του διχαστικού κλίματος μεταξύ πολίτη και αστυνομικού είναι προφανές πως μόνο δεινά θα φέρει. Ο αστυνομικός καθίσταται έρμαιο ενδεχόμενων τυφλών επιθέσεων αποκλειστικά και μόνο λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας.
Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί πως την 15/11/2021 έλαβε χώρα επίθεση με τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε οικίες αστυνομικών στην Θεσσαλονίκη, ενώ την 28/11/2021 έλαβε χώρα καταδρομική επίθεση με μολότοφ από ομάδα κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Οι δύο αυτές επιθέσεις σημειώθηκαν μετά το δημοσίευμα – ανάρτηση της καταγγελλόμενης, ενώ υπήρξαν αναρτήσεις σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου που τα χαρακτήριζαν ως αντίποινα κατά των αστυνομικών.
Οι δύο αυτές επιθέσεις αποδεικνύουν πως δυστυχώς οι τυφλές αυτές επιθέσεις δεν γίνονται μόνο σε αμιγώς αστυνομικούς στόχους αλλά και θέτουν σε κίνδυνο και την προσωπική ζωή των αστυνομικών, αφού οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα και στις οικίες τους εκθέτοντας σε κίνδυνο και τις οικογένειες αυτών.
Επειδή οι παραπάνω πράξεις απάντων των εγκαλουμένων στοιχειοθετούν την πράξη της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια σύμφωνα με το άρθρο 184 Π.Κ. κατά το οποίο ορίζεται ότι «Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή.»
Επειδή οι παραπάνω πράξεις στοιχειοθετούν την πράξη της διασποράς ψευδών ειδήσεων σύμφωνα με το άρθρο 191 Π.Κ. κατά το οποίο ορίζεται ότι «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».
Επειδή οι εγκαλούμενοι με την προαναφερόμενη απρόκλητη και αξιόποινη συμπεριφορά τους τέλεσαν τα εγκλήματα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Επειδή η άνω συμπεριφορά των εγκαλούμενων πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΟΥΜΕ

Να διατάξετε άμεση και εις βάθος εισαγγελική έρευνα για τα καταγγελλόμενα επί κάθε εμπλεκόμενου προσώπου,
Να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατ’ άρθρο 37 ΚΠΔ κατά παντός υπευθύνου, εφόσον από την εισαγγελική έρευνα προκύψουν επαρκείς ενδείξεις για τα αδικήματα των άρθρων 184 και 191 του ΠΚ, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα ήθελε προσδιοριστεί από τον κ. Εισαγγελέα, και να επιβληθεί η νόμιμη τιμωρία επί αυτών.

  
Με τιμή,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων Θεσσαλονίκης
Δια του Προεδρείου
Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος           ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

 









Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ντροπή και μόνο που έχετε το θράσος να ζητάτε από εφημερίδα να ανακαλέσει άρθρο για δολοφονία πολίτη από αστυνομικούς και εκτεταμένη συγκάλυψη με κυβερνητική στήριξη. Μάθετε τα όρια σας σε μια δημοκρατία. Αλλά δεν φταίτε εσείς που είστε οι χαϊδεμένοι του δημοσίου τομέα και όλες οι κυβερνήσεις σας καλομαθαίνουν...
Ο χρήστης Unknown είπε…
Και μετά... Ξύπνησες!!!!
.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλώς πράττει η Ένωση και καταφεύγει νομικά εναντίον της εφημερίδας των Συντακτών καθότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος και πέραν κριτικής. Η ελευθερία του τύπου και του λόγου έχουν ως ξεκάθαρο όριο προσδιορισμένο και νομικά, το σημείο όπου καθίστανται επικίνδυνες για ανθρώπους ή ομάδα ανθρώπων που δεδομένα δεν είναι υπόλογοι ή συνυπεύθυνοι για τις πράξεις ορισμένων με τους οποίους έχουν κάποιο συνδετικό δεδομένο. Ειδάλλως η εφημερίδα εμμέσως και προφανώς άθελά της, δικαιολογεί ρατσιστικές προσεγγίσεις διαφόρων πολιτών εναντίον μελών κοινωνικών ή εθνοτικών ομαδων. Η γενικευτικη προσέγγιση ενδεχομένως προβληματικών πτυχών της λειτουργίας της αστυνομίας ή συγκεκριμένων περιστατικών, ανεξαρτήτως της συχνότητας εμφάνισης αυτών, και η έμμεση απόδοση συλλογικής ευθύνης στο σύνολο των αστυνομικών υπαλλήλων, εκτός από άδικη, προβληματική και ουσιωδώς αντιπαραγωγικη, είναι και στο πυρήνα της μια φασιζουσα επιλογή. Άρα από μεριάς της η εφημερίδα οφείλει να ανασκευάσει κατ ελάχιστο έως και να τιμωρηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα του νομικού μας πλαισίου.
Το ερώτημα που τίθεται όμως πιο επιτακτικά είναι το εξής: οι συνδικαλιστικοί φορείς της αστυνομίας κάνουν από μεριάς τους ότι είναι απαραίτητο ώστε αυτές οι φωνές μέσα στη κοινωνία και μέσα στο Τύπο να μην έχουν ρεαλιστικό πάτημα και ουσιώδη δικαιολογία;
Προφανώς όχι είναι η απάντηση. Είναι απαραίτητο οι συνδικαλιστικοί φορείς της αστυνομίας από μεριάς τους να καταγγέλλουν ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε περιστατικό κατάχρησης εξουσίας ή αδικαιολόγητης/υπέρμετρης βίας από μεριάς αστυνομικών οργάνων άμεσα με την γνωστοποίηση τέτοιων περιστατικών, ανεξαρτήτως της όποιας ποινικής ή πειθαρχικής διερεύνησης, καθώς καιριος ρόλος τους είναι η διαμόρφωση συνδετικης σχέσης μεταξύ κοινωνίας και αστυνομίας και όχι η υπεράσπιση ή δικαιολόγηση κάθε συναδέλφου τους, εάν αυτό σε βάθος χρόνου κάνει ζημιά στην εικόνα του Σώματος αλλά και στην αντίληψη των πολιτών για τους αστυνομικούς. Όπως τα αντανακλαστικά υπάρχουν για να γίνονται αγωγές και μηνύσεις όταν υπάρχει η αίσθηση πως αδικουνται, με την ίδια ταχύτητα και πυγμή πρέπει να καταγγέλλονται και να καταδικάζονται από τα σωματεία οι αστυνομικοί που χαστουκιζουν ανήλικα τσιγγανακια, που βιαιοπραγούν απέναντι σε αλλοδαπούς, τοξικομανείς και λοιπούς αδύναμους άνευ καμίας δικαιολογιας, που κοπανανε με γκλομπ στο κεφάλι κλπ κλπ. Και μιλάμε μονάχα για αυτά που τυγχάνει να τα πιανει ο φακός κάποιας κάμερας κινητού τηλεφώνου. Δεν μιλάμε με ψευδαισθήσεις για ενδεχόμενη καταδίκη καταστάσεων πίσω από κλειστές πόρτες και σε διάφορα κρατητήρια ή κελιά.
Ειδάλλως καμία μηνυτήρια αναφορά όσο δίκαιο και να περιλαμβάνει δεν πρόκειται να αποτρέψει μία σημαντική μερίδα του κόσμου και του Τύπου, από το να αντιμετωπίζει γενικευτικα και άδικα σύσσωμο το Σώμα για τις επιλογές και τις πρακτικές σχετικά λίγων, ενώ το χάσμα μεταξύ κοινωνίας και αστυνομίας θα βαθαίνει καθως ακόμα και αυτοί που δεν θα προβαίνουν σε γενικεύσεις θα αντιμετωπίζουν τους αστυνομικούς ως εν δυνάμει επικίνδυνους και απαραίτητη τη συσχέτιση μαζί τους μόνο σε έσχατες καταστάσεις.