Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο δικαστικός μηχανισμός εξακολουθεί να προσφέρει ασυλία στον νεοναζιστή Θεοδώρου


Στις 3 Δεκέμβρη, αποκαλύψαμε ότι ο νεοναζιστής Θεοδώρου, κατηγορούμενος μαζί με τον Δεβελέκο για την καταδρομική επίθεση στο Στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, διαφεύγει της σύλληψης μολονότι είναι γνωστής διαμονής. Συγκεκριμένα, έχει δηλώσει διεύθυνση και στον Πειραιά και στη Σουηδία, όπου δραπέτευσε ανενόχλητος, όμως ο αστυνομικός και δικαστικός μηχανισμός δεν εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ώστε να τον πιάσει η Ιντερπόλ και να τον στείλει «πακέτο» στην Ελλάδα για να δικαστεί.

Από την αρμόδια υπάλληλο του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα επικοινωνήσει με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και στη συνέχεια θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του νεοναζιστή. Εκφράσαμε τη δυσπιστία μας γι’ αυτή τη διαβεβαίωση και είχαμε δίκιο. Στις 6 Δεκέμβρη, ενημερωθήκαμε από την αρμόδια υπάλληλο ότι δεν μπορεί να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, διότι ο συνήγορος του κατηγορούμενου νεοναζιστή έχει καταθέσει αίτημα άρσης του εντάλματος σύλληψης του πελάτη του, το οποίο χειρίζεται ο αντεισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Χατζόγλου, που δεν έχει ακόμη καταθέσει πρόταση στο Συμβούλιο! Γράψαμε ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε δικαστικό σκάνδαλο. Στις 8 Δεκέμβρη, σε νέα επικοινωνία μας, η υπάλληλος μας είπε ότι δεν έχει πάρει κάποια εντολή από τον εισαγγελέα Χατζόγλου.

Δυο μέρες αργότερα, στις 10 Δεκέμβρη, η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος, εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της ΧΑ και παθούσα από τη δολοφονική καταδρομική επίθεση των νεοναζιστών στη «Φαβέλα», κατέθεσε αίτηση στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά (την κοινοποίησε και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου), στην οποία περιέγραψε τα γεγονότα και ζήτησε να εκδοθεί άμεσα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του φυγόδικου νεοναζιστή Θεοδώρου και ερυθρά αγγελία στην Ιντερπόλ προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα.

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου σημειώνει πως ο Θεοδώρου, παρόλο που γνώριζε τη σε βάρος του ποινική διαδικασία, επέλεξε να διαφύγει στο εξωτερικό και δη στη Σουηδία. Και ότι είναι βέβαιο πως αν καταδικαστεί για τις κακουργηματικές πράξεις που του αποδίδονται, δεν θα εμφανιστεί προς εκτέλεση της ποινής του, καθώς ήδη σήμερα είναι φυγόδικος.


Ομως, δεν φαίνεται να έχει ιδρώσει κανένα αυτί στο δικαστικό μηχανισμό. Μολονότι φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη φυγή του Θεοδώρου στο εξωτερικό, δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για να σώσει -έστω και με καθυστέρηση- την τιμή του. Αντί να εκδοθεί αυθημερόν το διεθνές ένταλμα σύλληψης, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση ότι ο Θεοδώρου είναι γνωστής διαμονής, που έγινε στις 8 Νοέμβρη, δεν έγινε τίποτα! Ούτε μετά τη δική μας παρέμβαση στις 3 Δεκέμβρ), ούτε και μετά την αίτηση της Ελευθερίας Τομπατζόγλου, που είναι ένα από τα θύματα της επίθεσης των νεοναζιστών στη «Φαβέλα» και παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα στη δίκη των Θεοδώρου-Δεβελέκου!

Επιστρατεύονται πραγματικά γελοία -και γι’ αυτό προκλητικά- επιχειρήματα για να συνεχιστεί η ασυλία του νεοναζιστή Θεοδώρου που την έκανε ανενόχλητος για τη Σουηδία. Στην αρχή τον έφεραν ως αγνώστου διαμονής! Οταν παρουσιάστηκε δικηγόρος με εξουσιοδότηση από τον Θεοδώρου (επομένως ο νεοναζιστής είναι «και με τη βούλα» γνωστής διαμονής), το γύρισαν στο… καλαματιανό, λέγοντας ότι ο συνήγορός του έχει ζητήσει την άρση του εντάλματος σύλληψης, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό το αίτημα δεν αναστέλλει την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης (που πλέον έπρεπε να μετατραπεί σε διεθνές, αφού τον άφησαν να διαφύγει στο εξωτερικό). Εχει ακουστεί μέχρι και το εξωφρενικό επιχείρημα ότι… δεν αξίζει τον κόπο να βγει ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης τώρα, καθώς πλησιάζει η δίκη και άμα καταδικαστεί θα βγει τότε διεθνές ένταλμα σύλληψης!

Η δίκη, που στις 2 Δεκέμβρη αναβλήθηκε επ’ αόριστο, πήρε δικάσιμο για τις 18 Γενάρη του 2022. Υπάρχει όλος ο χρόνος να κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύλληψη του Θεοδώρου στη Σουηδία, ώστε να παρίσταται στη δίκη. Εχει σημασία αυτό, γιατί Θεοδώρου και Δεβελέκος δεν έχουν πια… τις καλύτερες σχέσεις και αν παρίστανται και οι δύο στη δίκη, θα υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης διερεύνησης της ουσίας της υπόθεσης. Χρόνος για να συλληφθεί ο Θεοδώρου στη Σουηδία υπήρχε, χρόνος εξακολουθεί να υπάρχει, δικαστική βούληση δεν βλέπουμε να υπάρχει και το γεγονός αυτό συνιστά σκανδαλώδη πρόκληση.

ΥΓ. Νωρίτερα σήμερα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη των Θεοδώρου-Δεβελέκου εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

Αθήνα, 14-12-2021

Την Παρασκευή 10-12-2021 κατατέθηκε ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά αίτηση των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας για την δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών τον Φεβρουάριο του 2018 σε βάρος του ελεύθερου κοινωνικού χώρου “Φαβέλα” στον Πειραιά προκειμένου να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ερυθρά αγγελία στην Ιντερπόλ για τον φυγόδικο πλέον κατηγορούμενο Βασίλειο-Παναγιώτη Θεοδώρου.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη δικάσιμο της 8ης-11-2021, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά κατά την εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους τον προσωρινά κρατούμενο Σωτήρη Δεβελέκο και τον Βασίλειο-Παναγιώτη Θεοδώρου, ο τελευταίος έχει ήδη διαφύγει στο εξωτερικό. Από την εξουσιοδότηση που προσκόμισε ο συνήγορός του αποδεικνύεται ότι βρίσκεται στη Σουηδία, όπου και δήλωσε διεύθυνση προσωρινής διαμονής, παρά το ότι εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του Α’ Ανακριτή Πειραιά ήδη από 15-10-2020. Η δηλωθείσα προσωρινή διεύθυνση διαμονής του έχει κοινοποιηθεί στις 18-11-2021 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά στο τμήμα της Εκτέλεσης, χωρίς να έχει ληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Η αίτηση για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ερυθράς αγγελίας κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την 13-12-2021.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να πράξουν τα δέοντα και να επιδιώξουν τη σύλληψη Βασιλείου Παναγιώτη  Θεοδώρου, ο οποίος είναι φυγόδικος τους τελευταίους 14 μήνες. 

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας

Θανάσης Καμπαγιάννης

Χρύσα Παπαδοπούλου

Αργύρης Συρίγος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια