Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι χαρά; – Απείλησε αστυνομικό με όπλο και… τον άφησαν ελεύθερο !


Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 15χρονοι στη Θεσσαλονίκη,  που απείλησαν αστυνομικούς με όπλο – “Έκαναν πλάκα”, λέει ο συνήγορος. 
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρατηρούμε περιστατικό,  όπου ανήλικοι προσποιούνταν ότι έκαναν ληστείες σε περαστικούς, και το βιντεοσκοπούσαν για να αναρτήσουν τα Video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του ενός παιδιού, το όπλο που χρησιμοποιούσαν ήταν ψεύτικο, «σαν αυτό που έχουμε τις Αποκριές», είπε. Μάλιστα, όπως ανέφερε, σκοπός τους ήταν να γυρίσουν, και γύρισαν video,  και να φαίνεται ότι κάνουν ληστεία.

 

Το γεγονός

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε κλήσεις από πολίτες που κατήγγειλαν ότι ομάδα ανήλικων επιχείρησε να τους ληστέψει στην οδό Αναξιμάνδρου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το συμβατικό περιπολικό της Ασφάλειας που βρισκόταν στην περιοχή, έλαβε εντολή να κινηθεί προς το σημείο για εντοπισμό των υπόπτων. Όταν το  όχημα της Ασφάλειας βρέθηκε στην περιοχή,  ο ένας 15χρονος μπήκε μπροστά του, κρατώντας  ένα πιστόλι, προσποιήθηκε ότι το όπλισε και το έστρεψε προς τους αστυνομικούς, έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Αυτή ήταν και η κρίσιμη στιγμή,  όπου ο μικρός δίχως να το γνωρίζει έπαιξε τη ζωή του «κορώνα-γράμματα»  και στάθηκε τυχερός,  αφού ζει !!!

 

Η αντίδραση των αστυνομικών

Διεθνώς, και στην Ελλάδα, οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι να αντιδρούν όταν βλέπουν όπλο,  και η αντίδρασή τους δεν είναι άλλη πέρα από το να πάρουν κάλυψη, να τραβήξουν το όπλο τους και να βάλουν κατά του οπλοφόρου που τους σημαδεύει, ενημερώνοντας με δυνατή φωνή και τους συναδέλφους τους.

Vintage Police Thug Shooting Target Print in 2021 | Shooting targets, Art  of manliness, Law enforcement targets

Ευτυχώς εχθές οι αστυνομικοί διατήρησαν την ψυχραιμία τους, κατέβηκαν από το όχημα και έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους και οι μικροί τρομαγμένοι το έβαλαν στα πόδια. Τους καταδίωξαν και κατόρθωσαν να συλλάβουν τον έναν από αυτούς, αλλά όχι αυτόν που κρατούσε το πιστόλι.

 

Προβληματισμός

Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει…

Δεν αρκεί η χαρά του συνηγόρου ότι τους ελευθέρωσε και η δήλωσή του ότι «έκαναν πλάκα» .

Ίσως ήρθε η στιγμή – να υλοποιηθεί παλαιότερη πρότασή μου – να εισαχθεί ως μάθημα στις μεγαλύτερες τάξεις των Δημοτικών σχολείων,  η συμπεριφορά των πολιτών έναντι των αστυνομικών. Το μυαλό των παιδιών είναι απρόβλεπτο και μπορεί την επόμενη φορά να οργανώσουν κάτι άλλο «παιδικό»,  το οποίο θα κοστίσει τη ζωή τους.

Αστυνομικοί να διδάσκουν στα σχολεία τα παιδιά,  για θέματα αστυνόμευσης, όπως κυκλοφοριακή αγωγή αλλά και αγωγή του πολίτη,  έναντι των αστυνομικών αρχών.

Η Τροχαία στο Νηπιαγωγείο - Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Όταν οι μικροί μας μαθητές και αυριανοί ακαδημαϊκοί  πολίτες,  αντιληφθούν τη σημαντικότητα της ζωής τους,  και πως μπορεί ένα παιχνίδι να εξελιχθεί σε τραγωδία,  θα είναι πολύ προσεκτικοί  στην πιστή τήρηση των νόμων.

Και φυσικά τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας αυτής,  θα τα δούμε μετά από 20 χρόνια, όταν οι μικροί μαθητές θα έχουν ενηλικιωθεί.

 

Τι προβλέπει η εκπαίδευση των αστυνομικών

Διεθνώς σε εντολή αστυνομικού οργάνου,  οι πολίτες παγώνουν (το γνωστό Freeze-VIDEO),   προκειμένου να αποφύγουν την άσκηση βίας εναντίον τους,  και να δεχτούν τον έλεγχο. Στην Ελλάδα παρατηρείται συχνά το φαινόμενο,  αστυνομικός να δίνει εντολή ακινητοποίησης σε πολίτη,  και ο πολίτης να γελά….να τον φτύνει…να αρχίσει να τρέχει…ή ακόμη και να του επιτεθεί. Απαιτείται συνεργασία των κρατικών οργάνων με τους πολίτες και τανάπαλιν.

 

Επίλογος

Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί αξίζουν βράβευση,  αφού στα κρίσιμα δευτερόλεπτα και παρά την αντίθετη εκπαίδευση που έχουν δεχτεί, αξιολόγησαν τα δεδομένα της στιγμής (ηλικία-τρόπο κινήσεων-ίσως το πλαστικό πιστόλι) και δεν αντέδρασαν ενστικτωδώς,  αλλά ρίσκαραν τις ζωές τους και δεν πυροβόλησαν το «ένοπλο» παιδί που τους σημάδευε, ουσιαστικά σώζοντας τη ζωή του!!!

Διαφορετικά σήμερα θα είχε ξεσηκωθεί όλη η κοινωνία και θα είχε γίνει χαμός στους δρόμους, με πορείες, καταλήψεις σε σχολεία, με την οικογένεια του μικρού να θρηνεί το παιδί τους, τους αστυνομικούς να σύρονται με χειροπέδες στην εισαγγελία, και  την  αστυνομία ακόμη μια φορά στη γωνία να απολογείται.

Ας γίνει η αρχή της διδαχής στα σχολεία με αφορμή αυτό το γεγονός,  μήπως και προλάβουμε το επόμενο κακό…

 

Άνοιγμα φωτογραφίας

 Άγγελος Αγραφιώτης

 Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων,

Γενικός Διευθυντής της A&K Risk Μanagement Consulting www.ak-riskmanagment,gr

Εκπαιδευτής Πρακτικής Σκοποβολής (IPSC) της ΣΚ.Ο.Ε

Fire Arms Instructor της Smith & Wesson Academy,





Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παρα πολυ σωστος ο αρθρογράφος!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μη χανεται τα λογια σας Κ Αγγελε...
Ο χρήστης Νίκος είπε…
Αν το έκαναν αυτό σε κανένα σοβαρό κράτος θα τα είχαν κάνει σουρωτήρι. Εδώ η νομοθεσία προβλέπει οι αστυνομικοί να κάτσουν να δεχθούν τα πυρά και αν είναι τυχεροί να επιβιώσουν τότε να ανταποδώσουν, αν και πάλι θα μπλέξουν αν σκοτώσουν κάποιον.