Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τους εργαζόμενος σε ΣΑ και ΕΔ


Την αντίδραση των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας της χώρας -ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική- προκαλούν τα σενάρια της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους κλάδους τους.

 

Τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στις τάξεις των υγειονομικών εργαζομένων στις ένοπλες δυνάμεις επικράτησε αναβρασμός από την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εφαρμόσει το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους, όπως ακριβώς ισχύει και για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

 

Ωστόσο, φαίνεται πως το μέτρο ακόμη δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται στην υπηρεσία τους αλλά δεν ασκούν τα καθήκοντά τους. Μόλις τη Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε τις πρώτες αναστολές για τους ανεβμολίαστους υγειονομικούς στο στράτευμα.

 

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις, Δημήτρης Ρώτας, αναφέρει στη Voria.gr ότι το υπουργείο έβγαλε μια απόφαση, εντελώς αιφνιδιαστικά, με την οποία ουσιαστικά θα έθετε σε αναστολή εργασίας τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο στράτευμα.

 

Επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι νομικά έωλη καθώς «το εργασιακό καθεστώς στις ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι το ίδιο με το δημόσιο», ενώ θέτει και ζήτημα ηθικό λέγοντας ότι «δεν γίνεται αυτοί που έβαλαν πλάτη το προηγούμενο διάστημα τώρα να τους θέτουν σε αναστολή και να τους στερείς τον μισθό με τον οποίο ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

 

«Με αυτόν τον τρόπο διχάζεται το στράτευμα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο σενάριο», αναφέρει και επισημαίνει ότι έπρεπε να προηγηθεί μια σωστή ενημέρωση. 

 

Η απλήρωτη εργασία

 

Πέραν του θέματος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, οι εργαζόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις διαμαρτύρονται για την «απλήρωτη εργασία». Σύμφωνα με τον κ. Ρώτα, «οι στρατιωτικοί πηγαίνουν παντού, καλύπτουν τα πάντα, από τη φύλαξη των συνόρων μέχρι συνδρομή σε φυσικές καταστροφές, αναπληρώνοντας το κενό του κράτους, ωστόσο υπάρχουν συνάδελφοι που ακόμη εδώ και έναν χρόνο δεν έχουν πληρωθεί τις υπηρεσίες τους», αναφέρει, φέρνοντας για παράδειγμα την κατάσταση στον Έβρο πέρυσι: «Υπάρχουν στρατιωτικοί που πήγαιναν στον Έβρο για υπηρεσία και μετά από πιέσεις, άρχισαν να πληρώνονται μετά από έναν χρόνο και πάλι η κυβέρνηση προσπαθεί με τερτίπια να μην πληρωθούν όλοι». 

 

Οι στρατιωτικοί επιπλέον διαμαρτύρονται για το θέμα της επικουρικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα, όπως λέει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, να κινδυνεύουν να πάρουν συντάξεις πείνας μετά από 30 και 40 χρόνια υπηρεσίας. 

 

Η παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη

 

Οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας, λόγω των συνθηκών, δεν θα πραγματοποιήσουν κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ, ωστόσο την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου σε γνωστό ξενοδοχείο και την Παρασκευή τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών τους θα καταθέσουν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

 

Το ψήφισμα Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων:

 

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Οι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή των δράσεων και πρωτοβουλιών του συνδικαλιστικού μας κινήματος, συμβάλλοντας στην επιτυχή εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων που λαμβάνονται σε διάφορα επίπεδα από την Κυβέρνησή σας.

 

Από την πρώτη στιγμή, τα Σώματα Ασφαλείας και όπου απαιτείται, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας, και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στα εθνικά μας ζητήματα, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ψυχή τε και σώματι, στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, λόγω του Covid-19. Και παρά τα θετικά κρούσματα συναδέλφων μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια, επισημαίνοντας, βεβαίως, ελλείψεις και παραλείψεις, με στόχο τη θωράκιση του ένστολου δυναμικού της Πατρίδας μας και κατ’ επέκταση, τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, ως υγειονομικής ασπίδας της κοινωνίας.

 

Την ίδια ώρα, όπως γνωρίζετε, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, ταυτόχρονα και παράλληλα με τις κύριες δραστηριότητές τους, μια αποστολή στην οποία αναφέρεστε διαρκώς, όταν  αναγνωρίζετε την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλουν τα στελέχη τους, άνδρες και γυναίκες, σε όλη την επικράτεια, νύχτα και μέρα, υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Άλλωστε, η σημερινή ημέρα, η 11η Σεπτεμβρίου, η ημέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας των αρχών ασφαλείας διεθνώς, αρκεί και μόνο για να θυμίζει σε όλους το βαθμό ευθύνης όλων μας και κυρίως των κυβερνώντων.

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Όλη αυτή η κατάσταση, δεν πρέπει να παραγνωρίζετε ότι συνεπάγεται θυσίες – μόλις χθες ένας συνάδελφός μας της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τραυματίστηκε θανάσιμα και ένας άλλος δίνει μάχη για τη ζωή του, ενώ ένας εθελοντής πυροσβέστης όπως κι ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων προ ολίγων ημερών, έχασαν επίσης τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας.  Τα συσσωρευμένα προβλήματα, το συνδικαλιστικό μας κίνημα τα έχει επισημάνει και σε εσάς με αποτέλεσμα να έχετε δεσμευτεί για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επίλυσής τους. Γι’ αυτό σήμερα σας επαναλαμβάνουμε, με όλη τη δύναμη της φωνής μας, ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται, παντί τω τρόπω, στην πρώτη γραμμή και σε όλα τα μέτωπα, αξίζουν έμπρακτης αναγνώρισης, πρώτα και κύρια από την Κυβέρνησή σας, με την εκπλήρωση των εκπεφρασμένων, πολυπλεύρως, δεσμεύσεών σας, για όλα τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν.

 

Εμείς, οι Υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι -με ελάχιστες εξαιρέσεις στο παρελθόν- πάντα για τους κρατούντες ήμασταν  πολίτες β’ κατηγορίας, και γι’ αυτό, άλλωστε, δημιουργήσαμε το δικό μας κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Αστυνομικοί, Πυροσβέστες και Λιμενικοί στην αρχή, Στρατιωτικοί και Απόστρατοι στη συνέχεια, όλοι μαζί, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Με ένα κοινό στόχο – το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, την ασφάλεια του πολίτη και της Πατρίδας μας, την υγιεινή και την ασφάλεια εν ώρα υπηρεσίας, την αξιοπρεπή μας διαβίωση και την καταξίωσή μας στην κοινωνία, όχι ως πειθήνιων οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά ως ενσυνείδητων λειτουργών σε ένα κράτος δικαίου, κοινωνικά αλληλέγγυου και όχι ανάλγητου απέναντι στους ασθενέστερους και τους κατατρεγμένους, όπου Γης.

 

Δυστυχώς, η τελευταία δεκαετία στιγματίστηκε από τη γενικευμένη κρίση αρχών και αξιών, και εν τέλει, από την οικονομική χρεοκοπία. Οδυνηρές καταστάσεις, που μας οδήγησαν συνδυαστικά στα Μνημόνια της ανελέητης λιτότητας και των απάνθρωπων περικοπών των λειτουργικών δαπανών, των μισθών και των συντάξεων. Παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγούσαν στη διάλυση των Υπηρεσιών και στη γενική απαξίωση των ενστόλων, δεν εισακουσθήκαμε. Έτσι, η κατάσταση στον τομέα της εσωτερικής ασφαλείας είναι χειρότερη από πριν, ενώ και οι εξωτερικοί κίνδυνοι δεν έχουν απαλειφθεί. Η διεθνής κατάσταση και οι εθνικές εκκρεμότητες προκαλούν έντονη ανησυχία, ενώ το μεταναστευτικό πρόβλημα επανήλθε δριμύτερο. Τα θύματα εν ώρα υπηρεσίας, οι Ήρωές μας, αδιάψευστος μάρτυρας της οικτρής πραγματικότητας που βιώνουμε και που καλούμαστε όλοι μας και πάλι να αντιστρέψουμε.

 

Σε αυτήν την κρίσιμη για την Πατρίδα μας περίοδο, όπου μια νέα Κυβέρνηση ανέλαβε να θεραπεύσει τις πληγές, τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος, δίνοντας προεκλογικά πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να δηλώσουμε δυναμικά παρόντες:

 

 

Παρόντες στον αγώνα για να μην διαψευστούν ξανά οι ελπίδες μας, παρόντες στον αγώνα  για να μην αποτελέσουν ξανά τα όνειρά μας πεδίο άγονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και ξεπερασμένων επικοινωνιακών παιγνιδιών.

 

Γι’ αυτό σας καλούμε να αφουγκραστεί τις αγωνίες μας και αύριο κιόλας να απαντήσει θετικά σε σειρά καίριων ζητημάτων που μας απασχολούν και βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο του αγώνα μας.

 

Ειδικότερα, απαιτούμε, να λάβετε σοβαρά υπόψη το παρόν Ψήφισμα των Ομοσπονδιών μας και να δρομολογήσετε την επίλυση των κάτωθι αιτημάτων μας:

 

– Πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθολογικών μας αδικιών, ήτοι την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αντίστοιχων αναδρομικών.

 

– Ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προσλήψεις αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών και στρατιωτικού προσωπικού με τον εκσυγχρονισμό υποδομών και μέσων, αποδεικνύοντας εμπράκτως την πολιτική τους βούληση για αλλαγές.

 

– Αναγνώριση του επαγγέλματος που επιτελούμε ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού και καθιέρωση ιατρού εργασίας, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

 

– Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

 

– Χορήγηση δωρεάν όλο του υγειονομικού υλικού που απαιτείται για την προστασία μας από τον κορονοϊό. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Δωρεάν τεστ σε όλους.

 

Διεκδικούμε, επίσης:

 

– Την παύση της αντισυνταγματικής και άνισης μεταχείρισης μεταξύ των δημοσίων λειτουργών -ενστόλων και μη- στην αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και την άμεση έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζεται στις διατάξεις του Νόμου 4336/2015.

 

– Την αποδέσμευση κονδυλίων για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των Σωμάτων και την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης δαπανών.

 

– Τη διαμόρφωση νέου βαθμολογίου για τα Σώματα Ασφαλείας.

 

– Την αποκατάσταση – επαναφορά των οργανικών θέσεων στα Σώματά μας.

 

– Την άμεση καταβολή αποζημίωσης των νυχτερινών υπηρεσιών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

– Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την παύση της φορολογικής αφαίμαξης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

 

– Τη διασφάλιση της καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων σε ανεκτά επίπεδα διαβίωσης και όχι υπό τη μορφή φιλοδωρήματος.

 

– Την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών στον τομέα της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας.

 

– Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Το σύνολο των Στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ταγμένο στην εκπλήρωση της υψηλής του αποστολής, έναντι της Πατρίδας και του Έθνους.

 

Πράξτε, επιτέλους, το χρέος Σας, έναντι όλων αυτών που φυλάττουν Θερμοπύλες, θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή οποτεδήποτε και οπουδήποτε τους καλεί το Καθήκον.».

 

 Π.Ο.ΑΣ.Υ, Π.Ο.ΑΞΙ.Α, Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ, Π.Ο.Ε.ΠΛ.Σ, Π.Ε.ΑΛ.Σ, Π.ΟΜ.ΕΝΣ»





Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι, μαζί σας, όχι στην υποχρεωτικότητα, αλλά ρωτήσατε ποτέ και τους συναδέλφους που εμβολιάστηκαν εάν θέλουν να κάνουν υπηρεσίες με ανεμβολίαστους συναδέλφους, ή αυτοί δεν μας ενδιαφέρουν? Ρωτήστε μας να σας πούμε την άποψή μας που τους βλέπουμε να κυκλοφορούν μέσα στις υπηρεσίες άνετοι και μάλιστα χωρίς να φοράνε πολλές φορές μάσκα.