Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Ο ΕΟΠΥΥ ζητά πίσω τα 5.000.000 ευρώ από τους απατεώνες - Δείτε τις επίσημες δηλώσεις


Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμου Α’ Σκρέκα Απόστολου:

« Καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε τη σημαντική επιτυχία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας η οποία σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που από τον Απρίλιο του 2015 πραγματοποιούσε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ , ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Αναλυτικά για την υπόθεση θα αναφερθούν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Λουκόπουλος και η Διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κα. Θεανώ Καρποδίνη .

Σας ευχαριστώ.»

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Διευθυντή Δημήτριου Λουκόπουλου:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Όπως ήδη γνωρίζετε μετά από μεθοδικές έρευνες και συνδυαστική μελέτη πληροφοριών και δεδομένων καταφέραμε να εξαρθρώσουμε μια πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που πραγματοποιούσε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και προέβαινε στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Συνολικά συλλάβαμε, 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, τη λογίστρια και δυο ιατρούς, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως σας ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ.

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, ενώ κατά τις έρευνες που πραγματοποιήσαμε μεταξύ άλλων κατασχέσαμε 246.980 ευρώ, όπλα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από το 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι ασφαλιζόμενοι, είτε συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων, που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης μέσω των οποίων εξυπηρετούσαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενώ παράλληλα εντοπίσαμε άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι απέφευγαν την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών και αναμιγνύονταν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω σύστασης νέων υποκαταστημάτων, μίσθωσης χώρων κ.α., είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, για τη μεθοδικότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και κατάφεραν να έχουμε σήμερα απτά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.»

Δηλώσεις της Διοικήτριας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κα. Θεανώς Καρποδίνη:

«Καλησπέρα και από εμένα.

Είναι μια υπόθεση που έχει ζημιώσει τουλάχιστον κατά 5.000.000 ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες ασφαλισμένους.

Υπήρξε στενή συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Επειδή η υπόθεση πέρασε στο στάδιο της Κύριας Ανάκρισης δεν κρίνω σκόπιμο να επεκταθούμε.

Εννοείται, αυτονόητα ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει την αποκατάσταση στο ακέραιο της ζημιάς που υπέστη από τους υπαιτίους.

Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς και την Ελληνική Αστυνομία που συμμετείχαν στη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.

Συγχαρητήρια και πάλι.»


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ σωστά, θα κάνουν.. Να δημευσουν ολονων τις περιουσίες για να επιστραφεί το ποσό αυτό πίσω στο Δημόσιο....