Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βαγενά Σοφία: Η «σκιώδης πανδημία» της βίας κατά των γυναικών

Δημοσιεύουμε κείμενο της Γραμματέας  της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών:

Με τραγικό τρόπο έρχεται, η επαναβεβαίωση της πανδημίας των γυναικοκτονιών, με τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά. Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο διαπιστώνουμε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με συχνές και έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο των θυμάτων. Υποθέσεις για τις οποίες δεν μίλησε ποτέ και κανείς παρά μόνο όταν έφτασε το τραγικό τέλος, όπως στην περίπτωση της Καρολάιν.

    Η πλέον διαδεδομένη μορφή γυναικοκτονίας είναι αυτή που διαπράττεται από άνδρα με τον οποίο μια γυναίκα έχει συζυγική ή συντροφική σχέση. Αντιπροσωπεύει μάλιστα το 35% όλων των δολοφονιών παγκοσμίως. Οι συγκεκριμένοι φόνοι είναι η κατάληξη μιας σειράς βίαιων συντροφικών σχέσεων και έντονης οικογενειακής βίας.

    Η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική υπόθεση, αλλά ως ένα κοινωνικό ζήτημα με αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το θύμα (σωματικές, ψυχολογικές, κ.ο.κ.), όσο και για την κοινωνία. Η πατριαρχία σκοτώνει γιατί είναι γυναίκες και θα πρέπει να υποτάσσονται στην βούληση του άνδρα, που τις θεωρεί ιδιοκτησία του.

    Η αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος από την Αστυνομία, πρέπει να γίνεται κυρίως, όχι μόνο με καταστολή, όταν δηλαδή έχει πλέον συμβεί το κακό, αλλά με πρόληψη. Για το λόγο αυτό πρέπει  η Αστυνομία να επενδύσει πολλά στον τομέα της πρόληψης και να εφαρμόσει διάφορες μεθόδους και προγράμματα, που να στοχεύουν στον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της διάπραξης τέτοιου είδους εγκλημάτων. 

    Τέλος, ο κάθε ένας από εμάς οφείλει εφόσον παρατηρεί ύποπτες συμπεριφορές ή και καταστάσεις σε έναν γονέα ή μια οικογένεια να μην αποστρέφει το βλέμμα και την προσοχή του, παρά να ενημερώνει τον όποιο αρμόδιο φορέα προκειμένου να αποφευχθούν νέες εγκληματικές ενέργειες. Τα θύματα να μην φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία και να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία.

    Για αυτό προτρέπουμε τους πολίτες, που είναι θύματα, να έρθουν να μιλήσουν στην Αστυνομία για αυτά τα περιστατικά, αλλά και οι πολίτες μάρτυρες ας μη διστάσουν να αναφέρουν αυτές τις καταστάσεις, ακόμα και ανώνυμα.

 Της Σοφίας Βαγενά

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Εκπρόσωπος Αλληλεγγύης Γυναικών 

Μέλος Δ.Σ Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής

Πρώτη Γυναίκα Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας 

 








Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και το μυαλό σου είναι θολό
Πω πω πω
πω πω πω
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δουλειά βρεεεε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με οσα λες δεν νομιζω να διαφωνει επι της ουσιας κανεις, ομως απο τη στιγμη που εγιναν αυτα τα γραφεια ενδοοικογενειακης βιας, στα οποια καποιοι ασκειται καθηκοντα, μπορεις να μας πεις τι παραπανω εχουμε πετυχει ως αστυνομια σε σχεση με πριν, επι της ουσιας στις ζωες των πληγωμενων ανθρωπων, ετσι γιατι καλα ειναι να πεταμε λογια αλλα επι της ουσιας μονο λογια και σχολια ακουμε απο μερος σας και εγω θα ηθελα να ξερω και κατι απο πραξεις για να σας πω μεγαλο μπραβο με ειλικρινεια
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας θα έπρεπε να επιλαμβάνονται σοβαρών υποθέσων
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εκπρόσωπος αλληλεγγύης αντρών υπάρχει;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το θέμα είναι να προσέξει μια γυναίκα ποιον θα παντρευτεί για να μην έχει να αντιμετωπίσει τετοια φαινόμενα στην καθημερινή συμβίωση. Γιατί ως γνωστόν ο άνθρωπος δεν αλλάζει ούτε πριν ούτε μετά. Και σίγουρα η αστυνομία δεν θα μπορεί πάντα να προλαμβάνει ή να βοηθάει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς πόσο κρίμα, από την μια άπαντες ζητούν την ισότητα μεταξύ των φύλων, η οποία αντικειμενικά υφίσταται, από την άλλη επιζητούν να χαρακτηριστεί η ανθρωποκτονία ως…ΓΥΝΑΙΚΤΟΝΙΑ…απλά τραγικό.
Βαρέθηκα τον συνδικαλισμό που οι εκπρόσωποι του προάγουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις…!!!
Που οι εκπρόσωποι του έχουν την πολυτέλεια να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα,να κυκλοφορούν στις υπηρεσίες και να μοιράζουν κάρτες, όταν η πλειοψηφία των συναδέλφων δουλεύει 10ωρα +++