Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί είπαν και τί αποφάσισαν στο ΔΣ της ΠΟΑΞΙΑ


Παραθέτουμε ανακοίνωση τής ΠΟΑΞΙΑ: Συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με διευρυμένη σύνθεση καθώς συμμετείχαν σε αυτή και οι Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς των Ενώσεων Αξιωματικών όλης της χώρας με θέματα ημερήσιας διάταξης:

α.-Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομιας

β.-Συζήτηση σχετικά με το νέο βαθμολόγιο, το οποίο σχεδιάζεται από την πολιτική και φυσική Ηγεσία

γ.-Υποστελέχωση Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Τροχαίας και Τμημάτων Ασφαλείας.

δ.-Πανεπιστημιακή Αστυνομία

ε.-Οποιοδήποτε  άλλο  θέμα  ήθελε  προκύψει  κατά  τη  διάρκεια της συνεδρίασης ή  προταθεί από μέλος του Δ.Σ.

Στο εναρκτήριο μέρος της συνεδρίασης παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους διαδικτυακά ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος  της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. Ελευθέριος Οικονόμου καθώς και ο Αρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος κ Μιχαήλ Καραμαλάκης ο οποίος διετέλεσε επι σειρά ετών μέλος του Προεδρείου του Δ.Σ. Αμφότεροι, ως παλαιοί μάχιμοι συνδικαλιστές στις τάξεις της Ομοσπονδίας, δήλωσαν τη χαρά τους για την πρόσκληση που τους απευθύναμε να παρευρεθούν στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Στους προσκεκλημένους αναπτύχθηκαν οι θέσεις της Ομοσπονδίας όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω, ώστε να διατυπώσουν μία συνολική τοποθέτηση επ’ αυτών.

  DS 2021.06DS 2021.06.08a chief

Στο κύριο μέρος αναπτύχθηκε η θεματολογία όπως αυτή έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και οφείλεται κυρίως στην ανεξήγητη βούληση της πολιτικής Ηγεσίας να προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των αστυνομικών, επιδεικνύοντας έτσι μία αλαζονική συμπεριφορά, η οποία μας γυρνάει χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές που πιστεύαμε ότι έχουν μείνει στο παρελθόν.

Α. Απότοκο αυτής της συμπεριφοράς αποτελεί η συνεχώς διακινούμενη φημολογία περί της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης του Σώματος η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με γνωστή ιδιωτική εταιρία. Στα διακινούμενα σενάρια περιλαμβάνεται η μείωση των οργανικών θέσεων ανωτάτων και ανωτέρων Αξιωματικών η οποία για την Ομοσπονδία αποτελεί κόκκινη γραμμή, όπως έχει διατυπωθεί και σε προγενέστερη ανακοίνωσή μας. Θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε τέτοια μεθόδευση, καθώς το μόνο που θα επιφέρει θα είναι περαιτέρω απαξίωση του θεσμού του Αξιωματικού και εξόφθαλμη καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας. Εάν αυτή η φημολογία επιβεβαιωθεί θα έχει τεθεί και επίσημα η ταφόπλακα στα όνειρα και την προσμονή της επαγγελματικής εξέλιξης χιλιάδων Αξιωματικών προερχομένων από την Σ.Α.Ε.Α., πράγμα το οποίο η Ομοσπονδία δεν θα επιτρέψει να συμβεί, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα παρέμβασης οιασδήποτε μορφής και σε όποιο επίπεδο χρειαστεί. Συνιστά υποχρέωση της πολιτικής Ηγεσίας η διασφάλιση του κύρους των Αξιωματικών και όχι η καθυπόταξή του σε λαϊκίστικες αντιλήψεις και κοντόθωρες λογικές μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Σε ότι αφορά γενικότερα το θέμα της αναδιάρθρωσης καλούμε την πολιτική Ηγεσία να προχωρήσει σε ένα ευρύ και ουσιαστικό διάλογο, καλώντας και τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών προκειμένου να καταρτιστεί μία ολοκληρωμένη μελέτη με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του Σώματος. Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι βιαστικές και μη ρεαλιστικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης που επιβλήθηκαν στο Σώμα στο πρόσφατο παρελθόν οδήγησαν σε τραγελαφικές καταστάσεις οι οποίες κατέρρευσαν εν μία νυκτί.

Β. Η Ομοσπονδία έχει διατυπώσει ξεκάθαρα την πεποίθησή της ότι αυτή τη στιγμή ένα από τα κυριότερα προβλήματα του αστυνομικού προσωπικού είναι η έλλειψη ενός δίκαιου και ανταποδοτικού προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες μισθολογίου. Ενός μισθολογίου το οποίο θα ενσωματώνει τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, θα προσφέρει καλύτερα και δικαιότερα επίπεδα αποδοχών και ταυτόχρονα δε θα δημιουργεί προβλήματα στο οικοδόμημα της Αστυνομίας, σε ιεραρχικό και λειτουργικό επίπεδο. Το εγγενές πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η μισθολογική καθήλωση επι σειρά ετών του προσωπικού στα επίπεδα των μνημονίων.

Αντί αυτού η πολιτική Ηγεσία προχώρησε, αγνοώντας επιδεικτικά την Ομοσπονδία και την όποια συνεισφορά θα μπορούσε να αντλήσει από το διάλογο μαζί της, στην κατάρτιση ενός βαθμολογίου του οποίου η λογική κατατείνει στην αντιμετώπιση του προσωπικού ως ιθαγενών που τους χαρίζονται γυαλιστερές χάντρες και καθρεφτάκια. Επιπλέον δε, προχωράει με έμμεσο τρόπο στη απαξίωση του κύρους του θεσμού του Αξιωματικού, ιδιαιτέρως και κατά κύριο λόγο αυτού της Σ.Α.Ε.Α.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέραν των προβλημάτων που δημιουργούν οι αλλοπρόσαλλες διατάξεις του σχεδιαζόμενου βαθμολογίου και το κύμα προσφυγών που θα προκαλέσουν, επιβαρύνοντας επιπλέον οικονομικά τους συναδέλφους, το δημοσιονομικό κόστος το οποίο επιφέρει είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο θα προέκυπτε από την υιοθέτηση ενός σύγχρονου και λειτουργικού μισθολογίου όπως προτείναμε και συνεχίζουμε να επιμένουμε σε αυτό. Πόσω μάλλον όταν την ίδια ώρα η πολιτεία αφήνει απλήρωτες ώρες νυχτερινής εργασίας και εκτός έδρας αποζημιώσεις επικαλούμενη ακριβώς το μεγάλο δημοσιονομικό τους κόστος.

Τόσο από τα διοικητικά συμβούλια όσο και από τις αποφάσεις των συνεδρίων της Ομοσπονδίας προκύπτει αβίαστα ότι υπήρξαμε πρωτοπόροι στις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος εξέλιξης των Ανθυπαστυνόμων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί εξ αυτών αποτελούν μέλη της Ομοσπονδίας μας, αναγνωρίζοντας αυτές ακριβώς τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Ομοσπονδία επ’ ωφελεία τους. Αυτές τις προτάσεις οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την παύση συνεχών δικαστικών διεκδικήσεων και αγωγών καθώς και την άρση αδικιών στα θέματα εναλλαγής ιεραρχίας στο Σώμα, συνεχίζουμε να τις στηρίζουμε χωρίς καμία υπαναχώρηση και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τις καπηλευτεί για ίδιο συμφέρον ή να τις σπιλώσει.

Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει τη λογική της μικροπολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος στην συνολική εξελικτική διαδρομή του προσωπικού του Σώματος η οποία τελικά θα οδηγήσει αναπόδραστα σε χειρότερες παθογένειες αυτών των οποίων καλείται να θεραπεύσει. Έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, καλούμε την πολιτική Ηγεσία που έχει την νομοθετική πρωτοβουλία και τη φυσική Ηγεσία που έχει την πλήρη επίγνωση των προβλημάτων του Σώματος, να προχωρήσουν σε ευρύ διάλογο με όλους τους φορείς και εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να καταρτιστεί ένα νέο μισθολόγιο το οποίο θα συγκεράζει τις αρμόζουσες οικονομικές απολαβές  και την ομαλή εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού.

DS 2021.06.08bΓ. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία συστηματική αφαίμαξη των Τμημάτων Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, οδηγώντας τα στην υποβάθμιση και στην δημιουργία μεσαιωνικών εργασιακών συνθηκών για το προσωπικό τους και συνεπακόλουθα την ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για μη επαρκή εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες αυτές.

Στον αντίποδα δημιουργούνται γιγαντιαίες υπηρεσίες και νέες ομάδες οι οποίες για να στελεχωθούν απογυμνώνουν και το τελευταίο υπάρχον προσωπικό των τμημάτων ή ενισχύονται με το καθεστώς των αποσπάσεων από όλη την επικράτεια. Έτσι εν έτει 2021 βλέπουμε άδεια ή κλειστά τα τμήματα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες και ταυτόχρονα την Περιφέρεια να ενισχύει την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο σε ένα γαϊτανάκι που καλά κρατεί για λόγους επικοινωνιακής εκμετάλλευσης εξόδοις του γενναιόδωρου ελληνικού δημοσίου.

Καλούμε την πολιτική και φυσική Ηγεσία να αναθεωρήσει άμεσα το δόγμα αστυνόμευσης το οποίο έχει δημιουργήσει και το οποίο στηρίζεται στην υπερδιόγκωση κάποιων υπηρεσιών εις βάρος άλλων, να ενισχύσει τα τμήματα Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, να προχωρήσει άμεσα σε εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες θα μειώσουν στο απολύτως αναγκαίο την υποχρέωση προσέλευσης πολιτών στα αστυνομικά τμήματα μέσω του gov.gr και να εξορθολογήσει το καθεστώς των αποσπάσεων.

Ενδεικτικά, θα μπορούσε το Αρχηγείο να έχει θεσμοθετήσει, όπως προτείναμε, την παραλαβή των δικαιολογητικών για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων με ηλεκτρονικό τρόπο όπως έχει ήδη κάνει η Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα. Επίσης, εν όψει Πανελληνίων είχαμε προτείνει η μεταφορά των γραπτών των υποψηφίων από τα εξεταστικά κέντρα αλλά και η φύλαξη των κέντρων αυτών να ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Αντί αυτών, η πρόσφατη προκήρυξη για την πρόσληψη ειδικών φρουρών για την Ο.Π.Π.Ι. προβλέπει ξανά την αυτοπρόσωπη κατάθεση των δικαιολογητικών στα Αστυνομικά Τμήματα της Επικράτειας.

Δ. Όπως και σε προηγούμενη ανακοίνωση έχουμε αναφερθεί η Ομοσπονδία συμφωνεί στην ανάγκη προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων όπως αυτή προτάχθηκε στην νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Όμως, θεωρούμε ότι θα πρέπει πρώτα η Ακαδημαϊκή Κοινότητα  και ειδικότερα τα όργανα διοίκησης των Πανεπιστήμιων να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες από τον ανωτέρω Νόμο ενέργειες, σχετικά με την ασφάλεια των Ιδρυμάτων και εφ’ όσον αυτό πραγματοποιηθεί, τότε και μόνο, και αν αποδεδειγμένα τα μέτρα αυτά αποδειχθούν ατελέσφορα, να προχωρήσει η σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομιας. Η σπουδή η οποία επιδεικνύεται  για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους είναι άκαιρη και εν πολλοίς βλαπτική για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομιας, το οποίο θα κληθεί να εμπλακεί σε επιζήμιες για αυτό καταστάσεις, την ίδια στιγμή που η Ακαδημαϊκή Κοινότητα θα έχει προφανώς ολιγωρήσει στην ανάληψη των δικών της ευθυνών, όπως αυτές ρητά προβλέπονται στο Νόμο. Δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά η Ελληνική Αστυνομία να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο οποίος θα φορτωθεί τις ευθύνες άλλων για την κατάσταση που επικρατεί στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας. Για αυτό καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να τηρήσει στάση αναμονής στο θέμα αυτό και να μην προχωρήσει σε περαιτέρω βεβιασμένες ενέργειες, οι οποίες υπαγορεύονται από καθαρά επικοινωνιακές ανάγκες.   

Ε. Η Ομοσπονδία στις επίσημες παραστάσεις της στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία έχει θέσει το θέμα της πρόσληψης ικανού αριθμού ψυχολόγων, προκειμένου να υπάρχει ένας ψυχολόγος σε κάθε έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης, επιλύοντας έτσι ένα μέιζον θέμα, όπως είναι αυτό της ψυχικής υγείας των αστυνομικών και της διαρκούς στήριξης τους στον τομέα αυτό. Θεωρούμε πως αυτό πρέπει να γίνει κατεπειγόντως χωρίς καμία ολιγωρία, δεδομένης και της μεγάλης ψυχολογικής πίεσης που υφίσταται το αστυνομικό προσωπικό, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.    

Τέλος ο κ. Υφυπουργός στην τοποθέτησή του μας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των οργανικών θέσεων ανωτάτων και ανωτέρων Αξιωματικών όπως φημολογείται, ενώ δήλωσε ότι τόσο το θέμα της αναδιάρθρωσης όσο και αυτό του βαθμολογίου αποτελούν ζητήματα, τα οποία απαιτούν διεξοδικό και ενδελεχή διάλογο, προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις και να εξευρεθούν λύσεις προς όφελος και του προσωπικού και συνολικά του Σώματος. Σε ότι αφορά το θέμα της πανεπιστημιακής Αστυνομίας ο κ. Υφυπουργός συμφώνησε με τη θέση της Ομοσπονδίας ότι πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά ο σχετικός νόμος και όχι αποσπασματικά. Τόνισε επίσης το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Πρωθυπουργού για τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι στήριξαν τη χώρα τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια. Επιπλέον, επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη διάθεσή του για ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων με την Ομοσπονδία.

Ο κ. Αρχηγός επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης οργανικών θέσεων. Αναγνώρισε ότι όντως υπάρχει υποστελέχωση των τμημάτων και δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Τόνισε δε ότι η όποια προσπάθεια αναδιάρθρωσης καθώς και διαμόρφωσης βαθμολογίου πρέπει να είναι σε συνολικό επίπεδο και να αποτελεί προϊόν διεξοδικού διαλόγου, ενώ συντάχθηκε με τη θέση της Ομοσπονδίας σχετικά με την αναμόρφωση του μισθολογίου.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η  Ομοσπονδία καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων του συστήματος οι οποίες οδήγησαν αυτήν τη στιγμή το Σώμα σε καταστάσεις που απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτικό χειρισμό χωρίς επικοινωνιακές κορώνες και τσαπατσούλικες λύσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το καλό του Σώματος προκειμένου να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες και αλλότριες επιδιώξεις. Αποκλειστικός γνώμονας των ενεργειών και των όποιων κινήσεων μας εφεξής, σε συνδικαλιστικό και νομικό επίπεδο, είναι το συνολικό συμφέρον του αστυνομικού προσωπικού και της Ελληνικής Αστυνομίας την οποία όλοι υπηρετούμε.











Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα......
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΔΕ ΣΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΣΑΕΑ. ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ 20 ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ! ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΧΤΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΛΛΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΛΕΠΩ ΕΔΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΕΙ. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΑΣΥ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΞΕΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΣ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μπλα μπλα...τμήματα χωρίς προσωπικό, υλικά κλπ είδη...μπλα μπλα μπλα...να μείνουν οι οργανικές αξιωματικών...μπλα μπλα μπλα...ανθύπες...μπλα μπλα μπλα...α πέρασαν τα χρόνια ώρα να προαχθώ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τους Ανθυπαστυνομους γιατί τους θέλετε στην ΠΟΑΞΙΑ αφού δεν θέλετε να πάρουν γυαλιστερες χάντρες.....
Ο χρήστης Αλεξ είπε…
Να περιμενετε...ολα θα γινουν. Ρε κανενας δεν εχει τα καρυδια να παραιτηθει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο θεσμός του αξιωματικού έχει απαξιωθεί χρόνια τώρα από την υπερπληθωρα αξιωματικών και τους ίδιους τους αξιωματικους οι οποίοι καταλήγουν οσφυοκαμπτες και πειθήνια όργανα των πολιτικών και συνήθως η γλώσσα τους λύνεται μετά την πικρία της αποστρατειας.
Για τους ψυχολόγους πολλή σωστή τοποθέτηση απλά πρέπει να προβλεφθεί ψυχολογική εξέταση υποστηριξη και πιθανή βοήθεια σε όσους ασκούν Διοίκηση.
Δεν αμφισβητώ ότι το στρες και οι ευθυνες για τους αξιωματικούς που ασκουν διοικηση είναι τεράστιες πρέπει όμως να είναι ικανοί να διαχειρίζονται καταστασεις με θαρρος απεναντι στους ανωτερους τους και σεβασμό στην προσωπικότητα των υφιστάμενων τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάλι καθυστερήσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα.. Ότι αλλαγές γίνουν να έχουν αναδρομική ισχύ από 1-1-2021 γιατί έτσι όπως πάει θα γίνουμε Υ/ΜΟΙ με το παλιό...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
😆😆😆😆
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα πρέπει να καταργηθούν ορισμένες θεσεις ανώτατων αξιωματικων όπως για παράδειγμα ο γενικός επιθεωρητής βορείου Ελλάδος ή ο γενικός επιθεωρητής νοτίου Ελλάδος, οι οποίοι κάθονται σε μια καρέκλα και δεν προσφέρουν τίποτα, δεν έχουν κανένα αντικείμενο και το μόνο που κάνουν είναι να κάνουν πιο δύσκολο το έργο των συναδέλφων οι οποίοι είναι στο δρόμο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είναι κόκκινη γραμμή η μείωση ανωτάτων θέσεων αξιωματικών. Έχουμε μόνο 100 στρατηγούς και ταξιαρχους. Μπράβο στην ομοσπονδία όχι στην απαξίωση του θεσμού του αξιωματικού!