Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χωρίς μαζικά μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων - Εκθέτουν τον ελληνικό λαό στον κίνδυνο της πανδημίας


Με το άνοιγμα των σχολείων και των μικρών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων ο ελληνικός λαός κινδυνεύει να πληγεί από τον κοροναϊό. Δεν κινδυνολογούμε. Αυτή είναι η
πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στο κέντρο της έχει την αποκόμιση ανώτατων κερδών από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και όχι την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και την εξυπηρέτηση των αναγκών της εργατικής τάξης.

Για να κρύψει δε αυτήν την πολιτική της και να παρουσιαστεί ως κυβέρνηση που υπερασπίζεται εξίσου, χωρίς καμία διάκριση, και την οικονομία και τη δημόσια υγεία, οργανώνει φιέστες, όπως αυτή της Δευτέρας 4 Μάη, με μικρές ομάδες υγειονομικών που τις παρουσίασε σαν τις περιβόητες ομάδες ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας), που ξαμολύθηκαν δήθεν και παίρνουν μαζικά βιολογικό υλικό από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για να κάνουν μοριακά τεστ.

Από την Τρίτη 5 Μάη και μετά (τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 11 Μάη, που γράφεται αυτό το σημείωμα), έπεσε παραβάν στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης αναφορικά με τη δράση των ΚΟΜΥ. Γιατί προφανώς η φιέστα με τις ΚΟΜΥ δεν είχε συνέχεια, κατόπιν κυβερνητικής εντολής. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό. Υπάρχει τρομερή δυσκολία να συγκροτηθούν αυτές οι ομάδες, γιατί νοσηλευτές και οδηγοί φοβούνται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη σ’ αυτές λόγω κινδύνου από τον κοροναϊό. Κι ο φόβος τους δεν είναι μεταφυσικός, αλλά πγηγάζει από το γεγονός ότι οι νεοδημοκράτες πολιτικάντηδες δεν προετοίμασαν καθόλου τη δουλειά για το μαζικό εφοδιασμό των ΚΟΜΥ με πραγματικά μέσα προστασίας έναντι του κινδύνου μόλυνσης από κοροναϊό.

Χωρίς μέσα προστασίας

Το μόνο που έκαναν ήταν να προκηρύξουν στις 30 Απρίλη ένα διαγωνισμό ύψους δαπάνης 72.400 ευρώ! Ενα ποσό ευτελές για την κάλυψη των αναγκών 1.000 εργαζόμενων σε μέσα προστασίας. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προέβλεπε ως χρόνο κατάθεσης των προσφορών τις 6 Μάη του 2020. Τις προσφορές θα εξέταζε επιτροπή του ΕΟΔΥ, η οποία θα ζητούσε από τον προσωρινό ανάδοχο να καταθέσει χαρτιά μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών για την τελική κατακύρωση του διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι, και αν ακόμα η επιτροπή ενέκρινε στις 6 Μάη τον προσωρινό ανάδοχο, η κατακύρωση του αναδόχου θα οριστικοποιούνταν το νωρίτερο στις 16 Μάη, ώστε από τότε και μετά να αρχίσει η προμήθεια των λιγοστών μέσων ατομικής προστασίας, για μια τόσο σοβαρή δουλειά, όπως είναι η λήψη βιολογικού υλικού.

Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από όσα αναφέρουμε σ’ αυτό το σημείωμα σχετικά με το τι ήθελε να πετύχει η κυβέρνηση με τις ΚΟΜΥ. Ηθελε να τις χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων, για να καλλιεργήσει στον ελληνικό λαό την ψευδαίσθηση ότι παίρνει σοβαρά μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας.

Από τις 30 Απρίλη, που έγινε η προκήρυξη, και ιδιαίτερα μετά τις 6 Μάη, που ήταν η τελευταία ημέρα κατάθεσης των προσφορών, ο ΕΟΔΥ και ο πρόεδρός του δεν ενημέρωσαν τι έγινε με αυτόν τον περιβόητο διαγωνισμό των 72.400 ευρώ για την προμήθεια ελάχιστων μέσων προστασίας. Προφανώς, ο διαγωνισμός δεν «περπάτησε».

Δύο ημέρες μετά από τη λήξη της προθεσμίας, την Παρασκευή 8 Μάη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δεύτερο διαγωνισμό προμήθειας μέσων προστασίας, ύψους 1.797.080 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) αυτή τη φορά. Ως προθεσμία για την υποβολή φακέλων από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες ορίστηκε η Τετάρτη 13 Μάη και ώρα 5μμ. Οι φάκελοι θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ και σε εφτά ημέρες από την κατακύρωση του διαγωνισμού ο ανάδοχος θα πρέπει να παραδώσει το 50% των παραγγελλόμενων μέσων προστασίας (το υπόλοιπο 50% σε ένα μήνα από την ημέρα κατακύρωσης του ανάδοχου).

Επισημαίνουμε ότι δεν ορίστηκε χρόνος για την επιλογή του προσωρινού ανάδοχου από τις ειδικές επιτροπές και για την κατακύρωση του τελικού ανάδοχου. Ετσι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με βεβαιότητα πότε θα γίνει η πρώτη παράδοση μέσων προστασίας. Είναι σίγουρο, όμως, ότι αυτή θα αρχίσει το νωρίτερο στις 20 Μάη. Ετσι, ενώ θα έχει γίνει και το τρίτο άνοιγμα της καραντίνας (18 Μάη), οι ΚΟΜΥ θα εξακολουθούν να είναι παροπλισμένες.

Ποιες ΚΟΜΥ;

Μιας και μιλάμε για τις ΚΟΜΥ, ας δούμε πόσες απ’ αυτές συγκροτήθηκαν (δηλαδή έχει εγκριθεί η πρόσληψη των νοσηλευτών και οδηγών) μέχρι τις 9 Μάη. Ειχε προγραμματιστεί να συγκροτηθούν 500 ΚΟΜΥ στους 55 νομούς της χώρας. Ο νομός Αττικής είναι χωρισμένος σε έξι περιοχές (Κεντρικό Τομέα, Βόρειο Τομέα, Δυτικό Τομέα, Νότιο Τομέα Αθήνας, Δυτική και Ανατολική Αττική), επομένως έχουμε ένας σύνολο 60 περιοχών σε όλη τη χώρα. Στον Πίνακα 2 φαίνονται οι ΚΟΜΥ που προκηρύχτηκαν και αυτές που συγκροτήθηκαν (με προσλήψεις νοσηλευτών και οδηγών), βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ στις 9 Μάη.

Διαπιστώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις στις έξι περιοχές της Αθήνας και σε άλλους οχτώ νομούς.

- Σε ό,τι αφορά τις έξι περιοχές της Αττικής και τον Πειραιά (εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη διασπορά του κοροναϊού), ενώ είχε προγραμματιστεί η συγκρότηση 132 ΚΟΜΥ, μπορούν να συγκροτηθούν μόνο 63!

- Για τους οχτώ νομούς είχε προγραμματιστεί η συγκρότηση 77 ΚΟΜΥ, αλλάς μπορούν να συγκροτηθούν μόνο 62.

- Συνολικά, μπορούν συγκροτηθούν 125 ΚΟΜΥ, έναντι 209 προγραμματισμένων!

Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που λέμε εδώ και μέρες. Οτι υπάρχει φόβος σε νοσηλευτές και οδηγούς, γι’ αυτό δεν υποβάλλουν αίτηση για πρόσληψη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει υψηλή ανεργία και δυσοίωνες προοπτικές για το άμεσο μέλλον.

Από την άλλη, αν είχαν μέσα προστασίας και επαρκή ποσότητα αντιδραστηρίων για τα μοριακά τεστ, θα κινητοποιούσαν τουλάχιστον τις 63 ΚΟΜΥ στο λεκανοπέδιο Αττικής και τις 32 στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν μαζικά βιολογικό υλικό. Και βέβαια, θα οργάνωναν φιέστες σε καθημερινή βάση, όπως έκαναν στις 4 Μάη, προκειμένου να δημιουργήσουν στον ελληνικό λαό αίσθηση ασφάλειας απέναντι στην πανδημία, ενόψει της άρσης της καραντίνας.

Από ψέμα σε ψέμα

Αντί να χρησιμοποιούν τις ΚΟΜΥ, έβαλαν τον υφυπουργό Υγείας να ανακοινώνει συστηματικά ψευδή στοιχεία τόσο για τον αριθμό των εργαζόμενων στις ΚΟΜΥ όσο και για τον αριθμό των τεστ που έχουν γίνει ως τώρα. Για ν’ αποκτήσουν τα κυβερνητικά ψεύδη μεγαλύτερο κύρος, τα «φουσκωμένα» νούμερα ανέλαβε να τα ανακοινώνει ο Τσιόδρας.

Στις 10 Μάη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κοντοζαμάνης είπε: «Ναι, να απαντήσω για τα τεστ. Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ διεξήγαγαν 2.903 τεστ, εκ των οποίων τα 2 ήταν θετικά».

Οι ΚΟΜΥ δεν διεξάγουν τεστ, φυσικά. Απλά παίρνουν βιολογικό υλικό για να διεξαχθούν στη συνέχεια τα μοριακά τεστ από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια, τα εργαστήρια των νοσοκομείων, του Παστέρ, του ΕΟΔΥ και του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας). Στο αυτί του τηλεθεατή, όμως, ακούγεται καλύτερα το «οι ΚΟΜΥ διεξάγουν τεστ». Είναι κλασικό προπαγανδιστικό τρικ.

Οπως αναφέραμε παραπάνω, οι ΚΟΜΥ που βγήκαν μόνο τη Δευτέρα 4 Μάη ήταν ελάχιστες, στο Λεκανοπέδιο Ατικής. Στη Θεσσαλονίκη δε βγήκαν ΚΟΜΥ για να πάρουν βιολογικό υλικό (γιατί δεν είχαν ακόμη συγκροτηθεί), αλλά υπάλληλοι του ΕΟΔΥ, που δανείστηκαν μέσα προστασίας από τα νοσοκομεία. Από γιατρούς με τους οποίους επικοινωνήσαμε σχολιάστηκε δυσμενώς η εικόνα που προβλήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης και από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, από την οποία προέκυπτε ότι οι νοσηλευτές χρησιμοποιούσαν συνεχώς τα ίδια μέσα προστασίας!

Στις 4 Μάη, με τον Τσιόδρα δίπλα του, ο Κοντοζαμάνης έλεγε: «Κατ’ αρχήν να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η στρατηγική μας παραμένει ο μοριακός έλεγχος του αίματος σε ότι αφορά την διάγνωση του κορονοϊού. Θα υπάρξουν στην στρατηγική μας και η διεξαγωγή τεστ αντισωμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα, όπως έχει πει και ο καθηγητής, έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 80.000 κλινικά δείγματα στη χώρα σε ό,τι αφορά στη μοριακή ανίχνευση του κορονοϊού. Εχουμε παραγωγική δυνατότητα η οποία ξεπερνά τα 6.000 τεστ την ημέρα αυτή τη στιγμή, προκειμένου να προχωρήσουμε σε περισσότερο μοριακό έλεγχο στον πληθυσμό».

Πρόκειται για ψέματα. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα δεν έχει γίνει προκήρυξη διαγωνισμού από το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) για την προμήθεια των αντιδραστηρίων που απαιτούνται για μοριακό έλεγχο του αίματος και διάγνωση μόλυνσης από τον κοροναϊό.

Η προκήρυξη που έγινε στις 2 Απρίλη από το ΕΚΕΑ αφορούσε την προμήθεια 90.000 αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο (μέθοδος PCR) για τρεις μήνες, Μάη, Ιούνη και Ιούλη του 2020. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στη συγκεκριμένη προκήρυξη του ΕΚΕΑ, αυτό μπορεί να κάνει 1.000 τέστ την ημέρα, με οκτάωρη λειτουργία του εργαστηρίου.

Ο διαγωνισμός αυτός κατακυρώθηκε στην εταιρία ROCHE στις 29 Απρίλη. Στη συνέχεια έπρεπε να περάσει συμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς η ημέρα που άρχισε η προμήθεια των αντιδραστηρίων, αυτό πρέπει να έγινε μέσα στον Μάη. Ζητήσαμε από την ROCHE να μας πει το χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια των αντιδραστηρίων και μας απάντησε ότι η προμήθεια γίνεται βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Το γεγονός ότι το ΕΚΕΑ έκανε τον διαγωνισμό στις 2 Απρίλη και μόνο για 90.000 αντιδραστήρια για τρεις μήνες (και όχι για 6.000 ημερησίως και 540.000 για τρεις μήνες) αποδεικνύει ότι ο ισχυρισμός του Κοντοζαμάνη είναι ψευδέστατος και εντάσσεται στην τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παραμυθιάζει τον ελληνικό λαό, ότι τάχα κάνει μαζικά τεστ για να τον προστατεύσει από την πανδημία του κοροναϊού.

Ο Κοντοζαμάνης, απαντώντας στις ρουτινιάρικες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναπαράγει ανερυθρίαστα το κυβερνητικό ψέμα που διατυπώθηκε στο «Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων», που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Απρίλη, ότι δήθεν έχουν «παραγωγική δυνατότητα μεγαλύτερη από 6.000 τεστ την ημέρα».

Την ίδια τακτική του ψεύδους ως προς τα μοριακά τεστ υπηρετεί και ο Τσιόδρας. Τα νούμερα που δίνει καθημερινά είναι «φουσκωμένα». Στον Πίνακα 1 μπορείτε να δείτε τα νούμερα που έδωσε ο Τσιόδρας από τις 29 Απρίλη (επομένη του διαγγέλματος Μητσοτάκη για το σταδιακό άνοιγμα των μικρών και μεσαίων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και της κατακύρωσης της προμήθειας των 90.000 αντιδραστηρίων από τη ROCHE) μέχρι τις 9 Μάη.

Από τις ανακοινώσεις Τσιόδρα προκύπτει ότι μέσα σε 11 ημέρες έκαναν 25.254 μοριακά τεστ! Είναι τόσο χοντρό που δε χωνεύεται με τίποτα!

Ταξική οργάνωση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη, καθώς συνεχίζει -ακόμα και μετά το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και των διάφορων τύπων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων- να αρνείται να κάνει συνδυαστικά μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων.

Και βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς σχεδιάζει να συνεχίσει την εφαρμογή τόσο των μνημονιακών αντεργατικών μέτρων όσο και των αντεργατικών μέτρων που πήρε στο πλαίσιο της πανδημίας. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η ταξική οργάνωση, για να χαλάσουμε τα κυβερνητικά σχέδια που καταστρέφουν τη ζωή μας και βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Τρίτη 12 Μαΐου 2020






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια