Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι επιστημονικές τοποθετήσεις του Καθηγητή Γ. Πανούση στην ομιλία του στον Ιανό


Καίριες οι επιστημονικές τοποθετήσεις του Καθηγητή μας, Ομ. Καθηγητή Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννη Πανούση, στην χθεσινή μας παρουσίαση στον Ιανό
(10-10-2019, βλ.σχετικά https://aggelikikardara.wordpress.com/2019/10/10/%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b6/ και μερικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης https://aggelikikardara.wordpress.com/2019/10/10/%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82/). Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη “συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική”, αναγκαία για την πρόληψη της εγκληματικότητας. Ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη, όχι αδιαφορία σε όσα συμβαίνουν δίπλα μας.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι όσον αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται στους κόλπους της οικογένειας, όπου καταγράφεται η κλιμάκωση της βίας, υπάρχει ο χρόνος για έγκαιρη παρέμβαση και αυτή είναι μία παράμετρος που κάνεις μας δεν πρέπει να παραβλέπει. Ο Καθηγητής, επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να πραγματοποιείται “εγκληματολογική πραγματογνωμοσύνη”, γιατί δεν μπορούμε να εξετάζουμε το έγκλημα ανεξάρτητα από την προσωπικότητα του δράστη. “Να μην παραβλέπεται η προσωπικότητα του δράστη αλλά να εξετάζεται σε συνδυασμό με την πραξη”, επεσήμανε.
Το criminal profiling ασφαλώς έχει όρια και περιορισμούς και σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο Καθηγητής, δεν πρέπει να παραβιάζονται προσωπικά δικαιώματα και να ασκείται βία. Κρατώ, επίσης, την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του που καταρρίπτει, θα έλεγα, την άποψή ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει εγκληματίες. Ο Καθηγητής ανέφερε “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν μπορεί να γίνει ο καθένας δολοφόνος, βιαστής”. Εξήγησε τη συγκεκριμένη θέση, υποστηρίζοντας ότι στον καθένα μας υπάρχει ένας μηχανισμός, ένας -τρόπον τινά- αλγόριθμος, στον αριθμητή βρίσκονται οι όροι που μας απωθούν και στον παρονομαστή οι όροι που μας ωθούν. Δεν είναι όλοι οι όροι ίδιοι, καθώς σχετίζονται με ζητήματα όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον κ.ά. και τόνισε ότι “η προδιάθεση μπορεί να είναι επιθετική, αλλά όχι εγκληματική”.
Αναφορά έκανε, παράλληλα, ο κ. Πανούσης στη σύγκρουση δικαιωμάτων δράστη-θύματος και στο πώς αντιδρά η κοινωνία, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη προσοχή που χρειάζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι “στη σημερινή εποχή δεν ζούμε στο τεκμήριο της αθωότητας αλλά στο τεκμήριο ενοχής και υποψίας που κατασκευάζεται από δεισιδαιμονίες, πρόληψεις και εγκληματικούς μύθους”.
Γνωστός για το χιούμορ του ο Καθηγητής, κατέθεσε και μία προσωπική του εμπειρία από τον χώρο των media που αξίζει να ακούσετε στο βίντεο!
Όπως ανέφερα στην ομιλία μου, ο Καθηγητής μου είναι το πρότυπό μου σε ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, για να τον κάνουμε υπερήφανο και για να εμβαθύνουμε στο αντικείμενο “Έγκλημα και Media”, το οποίο μας δίδαξε, μας έκανε να το αγαπήσουμε βαθιά και ουσιαστικά και συνεχίζει να μας διδάσκει.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια