Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δαμάσκηνα: Γευστικά και άκρως θρεπτικά!


Αντικείμενο επιστημονικής μελέτης αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια τα δαμάσκηνα, χάρη στις διατροφικές τους ιδιότητες.

Φρέσκα ή ξερά, ωμά ή μαγειρεμένα, τα δαμάσκηνα μάς προσφέρουν δυνατή γεύση και μοναδικά θρεπτικά συστατικά, αναφέρει ο Χάρης Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

Ο Διοσκουρίδης αποκαλούσε το δέντρο με τα δαμάσκηνα κοκκινομηλέα. Τα δαμάσκηνα, ή αλλιώς Prunus domestica, ανήκουν στο ευρύτερο γένος Prunus και είναι συγγενές είδος των αχλαδιών και των νεκταρινιών. Ευδοκιμούν από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, με τις ποικιλίες της Ιαπωνίας να προηγούνται και να ακολουθούν οι ευρωπαϊκές. Σε αποξηραμένη μορφή είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ξεχωρίζουν για το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, στο οποίο οφείλεται και η έντονη αντιοξειδωτική δράση τους. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συστατικά τους έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τη ρίζα υπεροξειδίου, καθώς και να προστατεύουν τα λίπη από την επαγόμενη από το οξυγόνο οξείδωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στις κυτταρικές μεμβράνες, στις λιποπρωτεΐνες της αιματικής κυκλοφορίας και στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρώνων μας.

Κινητοποιούν το έντερο

Εκτός από το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, τα δαμάσκηνα αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας, τονίζει ο κ. Γεωργακάκης, ενώ σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ φαίνεται πως και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτά, όπως η σορβιτόλη και ορισμένες φαινολικές ενώσεις, ασκούν βοηθητική δράση, βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Ακόμη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να δρουν και ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων για την εντερική λειτουργία βακτηρίων.

Γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Πέρα, όμως, από την ευεργετική τους δράση στο πεπτικό σύστημα, αποτελούν κι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ειδικότερα, συγκαταλέγονται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και Ε, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, αναφέρει ο κ. Γεωργακάκης, συνδέουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και με την οστική υγεία, καθώς έχει φανεί πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτίωση της οστικής μάζας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.


100 γρ. αποξηραμένων δαμάσκηνων μας δίνουν:
  • Ενέργεια: 240 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες: 63,9 γρ.
  • Απλά σάκχαρα: 38,1 γρ.
  • Λιπαρά: 0,38 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 2,18 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 7,1 γρ.

Πώς να τα καταναλώσετε

«Βάλτε, λοιπόν, τα δαμάσκηνα στη διατροφή σας, είτε ως σνακ είτε ως συστατικό ενός γεύματος» συστήνει ο κ. Γεωργακάκης. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιους απλούς και εύκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας:
  1. Αποξηραμένα δαμάσκηνα με ανάλατους ξηρούς καρπούς
  2. Αποξηραμένα δαμάσκηνα με νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης
  3. Φρουτοσαλάτα με φρέσκα δαμάσκηνα, μήλο, καρύδια και μέλι
  4. Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα δαμάσκηνα, νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης και μέλι
  5. Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα δαμάσκηνα και λιναρόσπορο


Πηγή: vita.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια