Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έξι μύθοι και η πραγματικότητα για την επίδραση της σοκολάτας στην υγεία μας



Σχεδόν όλοι μας απολαμβάνουμε τη σοκολάτα, ενώ κάποιοι απλά τη λατρεύουν.

Ωστόσο, υπάρχουν διφορούμενες απόψεις γι’ αυτήν, με άλλους να μιλούν για την αρνητική επίδρασή της στην υγεία κι άλλους να μην ασκούν αρνητική κριτική.

Τελικά τι ισχύει; Σίγουρα υπάρχουν μερικοί μύθοι για τη σοκολάτα που -κακώς- πιστεύουμε τόσα χρόνια. Ποιοι είναι αυτοί;

Δείτε παρακάτω έξι μύθους για τη σοκολάτα που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε:

Μύθος #1: Η σοκολάτα κάνει κακό στη χοληστερόλη

Η σοκολάτα περιέχει κακάο και στεατικό οξύ, τα οποία και τα δύο μεταφέρουν λίπη, αλλά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, αυξάνουν την LDL, δηλαδή τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Μύθος #2: Η σοκολάτα δεν φέρει κανένα θρεπτικό συστατικό

Οι περισσότεροι γονείς δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να καταναλώσουν σοκολάτα, λέγοντας πως είναι ανθυγιεινή. Ωστόσο, η σοκολάτα είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες. Υπάρχουν πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που αντικρούουν την πεποίθηση πως η σοκολάτα είναι εντελώς ανθυγιεινή και δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία.

Μύθος #3: Η κατανάλωση υπερβολικής σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα

Τα παιδιά που τρώνε πολλά γλυκά, λόγω της ζάχαρης, θεωρείται ότι έχουν μια υπερκινητικότητα, περισσότερη δηλαδή ενέργεια! Ωστόσο, πρόκειται για ακόμη ένα μύθο. Έχει αποδειχθεί πως η υπερκινητικότητα των παιδιών δεν έχει καμία σχέση με την κατανάλωση σοκολάτας ή τη ζάχαρη.


Μύθος #4: Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα και καταστρέφει τα δόντια

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους για τη σοκολάτα. Ναι, η ζάχαρη κάνει κακό στα δόντια, αλλά δεν σημαίνει πως όλες οι σοκολάτες τα καταστρέφουν. Συγκεκριμένα, 28.3 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας έχουν πολύ λιγότερη ζάχαρη από ένα φρούτο. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να βουρτσίζεις καλά τα δόντια σου μόλις καταναλώσεις μια σοκολάτα, καθώς τα βακτήρια στο στόμα μεταβολίζουν τη ζάχαρη για να παράγουν οξύ. Όταν το οξύ παράγεται, τότε υπάρχει πρόβλημα για τα δόντια.

Μύθος #5: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Πολλοί συνδέουν το πρόβλημα της ακμής με την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας, ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση. Η εμφάνιση της ακμής επηρεάζεται, μάλιστα, περισσότερο από μια δίαιτα με πολλά λιπαρά και καυτερά φαγητά.

Μύθος #6: Η σοκολάτα οδηγεί σε αύξηση βάρους

Πολλοί άνθρωποι «κόβουν» τη σοκολάτα, καθώς δεν θέλουν να πάρουν κιλά. Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να αποδειχθεί μια υγιεινή επιλογή. Το παν και στις θερμίδες είναι η ισορροπία και πρέπει να θέτεις τα όριά σου και στη σοκολάτα αν δεν θέλεις να πάρεις ούτε ένα γραμμάριο!


Πηγή: ipop.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια