Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το τρέξιμο!



Το τρέξιμο είναι μια δημοφιλής άσκηση και πολύ αποτελεσματική που μπορεί να γίνει οπουδήποτε.

Το σώμα σου δουλεύει όσο πιο πολύ μπορεί για να μπορέσεις να διανύσεις όσο μεγαλύτερη απόσταση μπορείς. Το μυαλό είναι όλη την ώρα σε εγρήγορση και προσέχεις πού θα πατήσεις για να μη χάσεις την ισορροπία σου.

Μπορεί το τρέξιμο από μόνο του να έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία όπως το ζέσταμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μετά δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο. Όπως το σώμα σου χρειάζεται προθέρμανση για να μην έχεις κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, έτσι υπάρχει και μια διαδικασία μετά.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνεις μετά το τρέξιμο για τη σωστή ανάρρωση του σώματος; Δες παρακάτω:

Ασκήσεις αποθεραπείας

Μετά από αρκετά λεπτά τρεξίματος είναι λογικό να είσαι κουρασμένος και να θέλεις να βγάλεις τα παπούτσια σου και να ξαπλώσεις. Είναι απόλυτα λογικό, αλλά δεν είναι σωστό για το σώμα σου. Για να μπορέσει το σώμα σου να ηρεμήσει σωστά, θα πρέπει να κάνεις ασκήσεις αποθεραπείας. Είναι πολύ εύκολο να βρεις τέτοιες ασκήσεις, καθώς υπάρχουν σε όλο το διαδίκτυο.

Ενυδάτωση

Ένα ακόμα σημαντικό είναι η ενυδάτωση. Ο μεταβολισμός του σώματός σου δουλεύει πιο σωστά όταν το σώμα σου παραμένει ενυδατωμένο μετά από άσκηση. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να πίνει νερό μέσα σε διάστημα 2 ωρών μετά την άσκηση. Ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η δραστηριότητα που έχεις επιλέξει, θα πρέπει να πίνεις και το ανάλογο νερό. Για παράδειγμα, αν πας για jogging θα χρειαστείς λιγότερο νερό από ότι αν κάνεις cardio.


Αναπλήρωση γλυκογόνου

Μετά από την άσκηση το σώμα σου δεν σταματάει να καίει θερμίδες. Προσπαθεί να καταναλώσει ενέργεια από όπου μπορεί για να αναπληρώσει τους χαμένους πόρους. Αν δεν παρέχεις στο σώμα σου τη σωστή ποσότητα ενέργειας, τότε θα αναγκαστεί να πάρει αυτά που θέλει από τους μυς σου. Αυτό δεν αφήνει τους μυς σου να αναπτυχθούν σωστά.

Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι θα πρέπει να τρως μετά τη γυμναστική, ακόμα και αν θέλεις να χάσεις κιλά. Είναι καλό να δουλεύει περισσότερο ο μεταβολισμός σου μετά από την άσκηση. Θα πρέπει, όμως, να έχει πόρους για να κάψει αποτελεσματικά το λίπος και να μην καίει τους μυς σου.

Μην τρως οτιδήποτε βρεις

Πολλοί δρομείς πιστεύουν ότι καίνε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι στην πραγματικότητα. Αυτό τους κάνει να νομίζουν ότι αν μετά φάνε γλυκά, πατατάκια και junk food, δεν θα πάρουν περιττές θερμίδες. Τα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους που θέλει το σώμα να καταναλώσει. Οπότε αυτό που θα καταφέρεις είναι να πάρει έξτρα λίπος με φόβο το σώμα σου να βρει αυτά που χρειάζεται στους μυς σου.

Δεν ξεκουράζεσαι αρκετά

Το σώμα σου την ώρα της άσκησης λειτουργεί κάτω από μεγάλη πίεση. Για να μπορέσει να αποδώσει και να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς όταν κοιμάσαι όλο σου το σώμα αναρρώνει. Ο χρόνος ύπνου που χρειάζεται το σώμα σου ημερησίως είναι 7-8 ώρες. Μην αφήνεις τον ύπνο σου σε δεύτερη μοίρα αν δεν θέλεις να έχει πτώση της απόδοσής σου.


Πηγή: the-man.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια