Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες τροφές αυξάνουν και ποιες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου;


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκδηλώνεται στο κατώτερο τμήμα του πεπτικού σας συστήματος.

Είναι ελάχιστα ξεχωριστός από τον καρκίνο του ορθού (ο καρκίνος που αναπτύσσεται πολύ κοντά στον πρωκτό), αλλά συνήθως αναφέρονται και οι δύο ως «καρκίνος του παχέος εντέρου».

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική και στην περίπτωση του συγκεκριμένου καρκίνου, καθώς έχει αποδειχτεί ότι υπάρχουν τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του και άλλες που αυξάνουν αυτή την πιθανότητα.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα χοτ-ντογκ, το μπέϊκον και τα άλλα κατεργασμένα κόκκινα κρέατα τον αυξάνουν.


Όσοι τρώνε περίπου τρεις μερίδες (90 γραμμάρια) δημητριακών ολικής αλέσεως τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Από την άλλη, ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται, εκτός από την τακτική κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων, όταν κανείς:
  • τρώει πολύ κόκκινο κρέας, όπως μοσχάρι ή χοιρινό (πάνω από μισό κιλό την εβδομάδα)
  • είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος
  • καταναλώνει καθημερινά πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά (30 γραμμάρια), όπως κρασί ή μπίρα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας και επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF), αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα δεδομένα διεθνώς για τη σχέση διατροφής-καρκίνου του παχέος εντέρου, λαμβάνοντας υπόψη τους 99 έρευνες, που αφορούσαν περίπου 29 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μελέτη επισημαίνει ότι όσα περισσότερα πλήρη δημητριακά (ψωμί, ρύζι κ.α.) τρώει κανείς, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος. Εξίσου προστατευτικά για το παχύ έντερο δρα και η σωματική άσκηση.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πολλά που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, για να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο καρκίνο», δήλωσε ο Τζιοβανούτσι.


Πηγή: thetoc.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια