Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απλές συμβουλές για να φανείς ακόμη πιο έξυπνος όταν μιλάς!


Είτε είμαστε ανάμεσα σε μια παρέα φίλων ή σε επαγγελματικά ραντεβού, ακόμη και σε ένα ερωτικό ραντεβού, σίγουρα θέλουμε να κάνουμε καλή εντύπωση και να φανούμε ακόμη πιο έξυπνοι.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων υπάρχουν τέσσερα είδη ομιλητών:

  1. Ο ασυνάρτητος ομιλητής, ο οποίος χρησιμοποιεί την αργκό και μιλάει κυρίως για πράγματα που ενδιαφέρουν τον ίδιο.
  2. Εκείνος που μιλάει συνοπτικά και με σαφήνεια, αλλά του οποίου ο λόγος δεν είναι πάντα πειστικός.
  3. Ο συνεκτικός που μπορεί με τον προφορικό του λόγο να σου παρουσιάσει γεγονότα και δεδομένα που όμως δεν λέει και ποτέ κάτι που θα αξίζει να θυμάσαι.  
  4. Ο εύγλωττος ομιλητής, ο οποίος παράλληλα με το λόγο του, θα χρησιμοποιήσει και τη γλώσσα του σώματος προκειμένου να κερδίσει το κοινό του.

Στην τελευταία κατηγορία, ανήκουν άνθρωποι που μπορεί να μην είναι οι πιο έξυπνοι, αλλά ξέρουν πώς πρέπει να μιλήσουν. Συνήθως οι ιδιαίτερα έξυπνοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία ομιλητών. Παρακάτω, θα βρεις μερικά χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να φαίνεσαι πιο έξυπνος όταν μιλάς.

Στάσου ή κάτσε με το κορμί ίσιο

Το κατά πόσο φαίνεσαι έξυπνος δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο εύγλωττος είσαι. Η γλώσσα του σώματος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό. Γι’ αυτό είτε όταν κάθεσαι, είτε στην περίπτωση που στέκεσαι, κράτα το κορμί σου ίσιο. Δεν χρειάζεται να είσαι λες και έχεις καταπιεί σκουπόξυλο. Βρες την ισορροπία ανάμεσα στο ευθυτενής και χαλαρός ταυτόχρονα.

Κρατώντας ευθεία και παράλληλα χαλαρή τη σπονδυλική σου στήλη, προκαλείται αμέσως ένα κλίμα εμπιστοσύνης και μια κατάσταση όπου ο λόγος θα ρέει ομαλά και εύκολα.

Κράτα το κεφάλι ψηλά

Δεν είναι καθόλου τυχαία η έκφραση «κράτα το κεφάλι ψηλά». Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεις στο συνομιλητή/ακροατή σου την εντύπωση ότι είσαι σίγουρος για όσα λες, έχεις αυτοπεποίθηση και μπορείς να τοποθετηθείς επαρκώς στο θέμα. Αν το πηγούνι σου «πέφτει» προς τα κάτω, δίνεις την εντύπωση ότι δεν είσαι καλά προετοιμασμένος, ότι δεν είσαι σίγουρος και αρκετά προετοιμασμένος.

Δούλεψε τον τρόπο που μιλάς

Πολύ σημαντικό είναι και ο τρόπος που μιλάς. Διατήρησε μια σταθερή εναλλαγή στην ταχύτητα του λόγου σου, έτσι ώστε να προλαβαίνει ο άλλος να επεξεργάζεται την πληροφορία. Επίσης, φρόντισε να χρωματίζεις και να υπάρχουν διακυμάνσεις στην ένταση όταν μιλάς. Με αυτό τον τρόπο δε θα γίνεσαι μονότονος και βαρετός και τονίζοντας κάποιες λέξεις ή κομμάτια δείχνεις με απλό τρόπο τι είναι αυτό που έχει την περισσότερη σημασία.

Τοποθέτησε το σώμα σου σωστά

Όταν για παράδειγμα είσαι όρθιος και απευθύνεσαι σε μεγάλο αριθμό ατόμων, θα πρέπει να κινείσαι. Ειδικά όταν θέλεις να εισάγεις ένα νέο δεδομένο, οι κινήσεις σου θα πρέπει να το υποδηλώνουν παράλληλα με τα λόγια σου. Ουσιαστικά, μάθε στο σώμα σου να αντιδρά κατάλληλα στα λόγια σου και τα λόγια σου να είναι αρμονικά με τις κινήσεις του σώματός σου.

Πώς θα το κάνεις αυτό και πώς θα είσαι σίγουρος ότι δεν υπερβάλεις; Ξόδεψε πολλές ώρες μπροστά στον καθρέφτη δουλεύοντας τις κινήσεις σου, διάβασε βιβλία για τη γλώσσα του σώματος και παρατήρησε τους άλλους όταν μιλάνε για να παίρνεις παραδείγματα και αντιπαραδείγματα.

Επικεντρώσου στους ακροατές σου

Το να φαίνεσαι έξυπνος δεν έχει να κάνει, όμως, μόνο με όλα τα παραπάνω. Είναι σημαντικό να δίνεις σημασία στο συνομιλητή/ακροατή σου. Διατήρησε οπτική επαφή όταν μιλάς, μην κοιτάς τριγύρω. Αν θέλεις να κοιτάξεις τα χαρτιά σου ή τις σημειώσεις σου χρησιμοποίησε το κεφάλι σου και όχι τα μάτια σου. Η κίνηση μόνο των ματιών θα σε κάνει να φαίνεσαι ανέντιμος, πονηρός.



Πηγή: the-man.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια