Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί η κρίση στη Σχολή Ναυτικών Δοκιμών αφορά όλες τις Στρατιωτικές Σχολές

Πάγια θέση μου είναι ότι, η ευθύνη χειρισμού των θεμάτων του Στρατεύματος, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις Ηγεσίες του, που οφείλουν να είναι ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΕΣ, από οποιεσδήποτε άλλη
«πιέσεις» (έσωθεν, έξωθεν και πλαγίως)!!
Το «Συμβούλιο των Γερόντων» (αποστράτων), οφείλει να παρακολουθεί τα συμβαίνοντα στο Στράτευμα (διότι αυτοί είναι η παρακαταθήκη του) και να εκφράζει, με τη συσσωρευμένη εμπειρία και σοφία του, ΑΠΟΨΗ, υπό τύπο «συμβουλών» και μόνο. Σε καμιά περίπτωση, δεν έχουμε δικαίωμα και δεν μας αρμόζει, να ασκούμε άμεσες πιέσεις και κριτικές, για θέματα ….. που και την ευθύνη τους δεν έχουμε και στις περισσότερες των περιπτώσεων …. δεν γνωρίζουμε και επακριβώς!!
Επισημαίνω ότι : «η καλύτερη συμβουλή που έχουμε να δώσουμε, είναι η δική μας ΑΥΤΙΚΡΙΤΙΚΗ» !!
Στους νεότερους συνάδελφους μας, που τώρα έχουν την ευθύνη του Στρατεύματος, επαφίεται η επιλογή, να ακούσουν ή να αγνοήσουν τις συμβουλές μας και να βάλουν έτσι το στίγμα τους, που θα τους χαρακτηρίζει στο μέλλον, όπως και ΟΛΟΥΣ μας!!
Στο πνεύμα αυτό λοιπόν, θα ήθελα να επισημάνω σε ΟΛΟΥΣ και ειδικά στην αξιότιμη Ηγεσία του Στρατεύματος, ότι το θέμα που ανέκυψε στη Σχολή Δοκίμων, θεωρώ ότι είναι εξόχως ΣΟΒΑΡΟ !! Και δεν είναι σοβαρό, διότι απλά, για μια ακόμα φορά, η «Διοίκηση» (οποιουδήποτε επιπέδου) βρέθηκε απέναντι σε συνδικαλιστικές αυθαιρεσίες!! (βλ. ΕΔΩ)
Εδώ το θέμα ΚΡΙΝΕΤΑΙ σε δύο επίπεδα : στο επίπεδο της ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ και στο επίπεδο της ΗΘΙΚΗΣ !!
Από πρακτικής πλευράς, επήλθε η «πρόσκρουση στον βράχο»!! Πρέπει πλέον να ληφθεί, απόφαση στρατηγικής : «Τι είδους Σχολές θέλουμε» (όχι γιατί έτσι ρομαντικά μας αρέσει, αλλά γιατί έτσι, απαιτεί ένα σύγχρονο στράτευμα)!! Και μια …. καλή αρχή (που πάντα υποστήριζα) είναι : «Να οριοθετηθούν σαφώς, οι αρμοδιότητες εκάστου»!! Διότι η ασάφεια και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, σ’ ένα Σύστημα Διοίκησης!!
Από ΗΘΙΚΗΣ πλευράς τώρα, το ζήτημα αυτό, είναι ακόμα πιο κρίσιμο (εξαιρετικά κρίσιμο), διότι άπτεται ευθέως …. στο ΗΘΙΚΟ του Στρατεύματος (και όχι μόνο). Καλώς ή κακώς, το θέμα ξέφυγε από το επίπεδο του Διοικητή ΣΝΔ και …… τώρα πλέον, κρίνονται οι Ηγεσίες, που θα έχουν και τον χειρισμό του. Την ουσία της εμπλοκής, ΕΜΕΙΣ δεν την γνωρίζουμε, αλλά όπως έχει εμφανιστεί και όπως κατέληξε, αυτή έχει αναχθεί στο δίλλημα : «Το Στράτευμα διοικεί η φυσική του Ηγεσία ή άλλα κέντρα και σκοπιμότητες»!?
Η Ηγεσία –στη δική μου ηθική και αντίληψη- δεν πρέπει ούτε να λαϊκίζει, ακόμα και στις επιθυμίες των στελεχών της, ούτε και να υποκύπτει σε πιέσεις και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει, αυτή να διακρίνεται από ευθύτητα και παρρησία!!
Αν φταίει ο Διοικητής της ΣΝΔ, τότε η Ηγεσία του ΠΝ, θα πρέπει να βγει ευθαρσώς και να εξηγήσει και να τιμωρήσει!!
Αν δεν φταίει ο Διοικητής της ΣΝΔ, τότε θα πρέπει να λάβει ηχηρή στάση στήριξης του (είναι καθήκον και ηθική υποχρέωση της) και με την ευκαιρία αυτή, να ενσκήψει πλέον ουσιαστικά, στον πολυπόθητο (αλλά ανεκπλήρωτο) στόχο, του «Προτύπου νέου Αξιωματικού» (τι είδους νέο Αξιωματικό χρειαζόμαστε και επ’ αυτού, Μελέτες και Εισηγήσεις, ήδη υπάρχουν …. στα ντουλάπια της)!!
Το θέμα που ενέσκηψε, έχει ξεφύγει, ακόμα και από τα πλαίσια του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αφορά ….. το ΣΥΝΟΛΟ των ΑΣΕΙ, άρα όλους τους Κλάδους ….. και άρα, ΟΛΗ την Στρατιωτική Ηγεσία!! Η απόφαση λοιπόν, θα πρέπει να είναι συλλογική (ΣΑΓΕ) …. και γενναία (γι’ αυτό έχουμε Αρχηγούς και όχι Προϊστάμενους)!!
Το ΣΥΝΟΛΟ του Στρατεύματος (ενεργών και απομάχων), σήμερα παρατεταγμένοι «εφ’ όπλου» και βουβοί τις θέσεις τους, παρακολουθούν τους τέσσερεις (4) Αρχηγούς τους, προτεταγμένους των γραμμών τους, πάνω στο άλογο τους, να κάνουν την κίνηση τους!!
Ξέρουν όλοι τους, ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ τίποτα άλλο πια να περισώσουν, παρά μόνο, το ηθικό και την αξιοπρέπεια τους!!
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α
militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια