Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βατικανό: Στα άδυτα της Καθολικής Εκκλησίας

Τα στρατηγεία της Καθολικής εκκλησίας είναι μια στενά φρουρούμενη πόλη - κράτος με παγιωμένες δομές εδώ και αιώνες που μοιάζουν να αντιστέκονται σθεναρά στις αλλαγές. Θα μπορέσει, άραγε, ο
(όσον αφορά στις δηλώσεις του τουλάχιστον), ρηξικέλευθος Πάπας Φραγκίσκος να «συντονίσει» το Βατικανό με τον 21ο αιώνα; Ενα μοναδικό οδοιπορικό του Guardian δίνει πρόσβαση στο φωτογραφικό φακό του Christian Sinibaldi στα άδυτα του Βατικανού αλλά και το λόγο στα πρόσωπα του περιβάλλοντος του 266ου Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Ο κλειδοκράτορας Alessio Censon. Ξεκλειδώνει πάνω από 300 σκάλες όταν χαράξει.
Ο κλειδοκράτορας Alessio Censon. Ξεκλειδώνει πάνω από 300 σκάλες όταν χαράξει.

Ολοι οι άνθρωπο του Πάπα

Στις 6.60 π.μ. το Βατικανό ξυπνάει, ξεκινά το ρεπορτάζ. Το δωμάτιο που μόλις ξεκλείδωσε ο Alessio Censoni, η Sala Rotonda, θα γεμίσει σε λίγο με τουρίστες. Αλλά για την ώρα το κτήριο γεμίζει ζωή από τους εργάτες. Σιγά - σιγά ααρχίζουν να ακούγονται κουβέντες ανάμεσα στους διαδρόμους. Μαζί με τέσσσερις υπηρέτριες - βοηθούς, ο Censoni θα έχει να ξεκλειδώσει ακόμη 300 πόρτες.
  Από την εκλογή του στις 13 Μαρτίου του 2013, ο νέος Πάπας - που, σημειωτέον, πήρε το όνομά του προς τιμήν του ταπεινού Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης - επαίνεσαι την αξιοπρέπεια της εργασίας. Και ομάδες - ομάδες σε τακτά χρονικά διαστήματα προσέλκεισε 4.800 υπαλλήλους να εργαστούν στην Casa Santa Marta, τους χώρους φιλοξενίας του Βατικανού.  
Ο ρηξικέλευθος - στις δηλώσεις του τουλάχιστον - Πάπας Φραγκίσκος
Ο ρηξικέλευθος - στις δηλώσεις του τουλάχιστον - Πάπας Φραγκίσκος

«Αν ένα άτομο είναι gay και αναζητά το Θεό με καλή τη πίστη, ποιος θα είμαι εγώ να (τον) κρίνω;»

Η ιστορικής σημασίας δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου σηματοδότησε την πρώτη φορά που Προκαθήμενος της Καθολικής εκκλησίας χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φράση μιλώντας ουσιαστικά για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. 
  Παρ' όλη την «ελευθεριότητα», ωστόσο, που συναντά κανείς στις δηλώσεις του, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει προχωρήσει σε βαθιές τομέςν επισημαίνει ο Guardian: Η έκτρωση παραμένει «απόλυτα διαβολικό» πράγμα, η ομοφυλοφιλική πράξη αμάρτημα και ο γάμος μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου τυπικά δεν επιτρέπεται. 

Ποιος, όμως, είναι στ' αλήθεια ο Φραγκίσκος;

Μεταξύ των ανθρώπων που «ανέκρινε» ο Guardian ήταν και ο επικαφλής των οδηγών του, Renzo Cestiè
   «Είχαμε, μεταξύ άλλων αυτοκινήτων, μια θωρακισμένη Mercedes», αναφέρει ο ίδιος. «Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν τη θέλει. Επιθυμεί να έχει επαφή με τον κόσμο». Δεν είναι μόνο ο Πάπας, ωστόσο, αλλά κι ο ίδιος ο σοφέρ του που δεν φοβάται - εμπνευσμένος ίσως από το παράδειγμα του εργοδότη του: «Δεν αισθάνομαι φόβο», λέει. «Αν συμβεί (το κακό), θα πάμε στον Παράδεισο». 

Οο επικαφλής των οδηγών του, Renzo Cestiè
Οο επικαφλής των οδηγών του, Renzo Cestiè

Ο επικεφαλής των σοφέρ του: Οταν τον κοιτώ μέσα από τον καθρεφτάκι μοιάζει σα να διαβάζει την ψυχή μου

   Ο Πάπας είναι ένας ήσυχος επιβάτης που αποφεύγει το ραδιόφωνο. Που και που ο Cestiè του ρίχνει μια ματιά μέσα από τον καθρέφτη. ΄Οταν ο Φραγκίσκος συναντά το βλέμμα του «είναι σαν να κοιτά εκείνη τη στιγμή βαθιά μέσα σου και να γνωρίζει ποιός είσαι», λέει καθώς η φωνή του σπάει από συγκίνηση και στη συνέχεια σωπαίνει - για να σπάσει αυτή τη σιωπή ο ήχος από το κουδούνισμα του κινητού του που δεν είναι άλλος από το Can't Get Enough Of Your Love του David Bowie.
   O Cestiè δουλεύει εξάωρη βάρδια. «Ο Πάπας δεν θέλει να εργαζόμαστε περισσότερο. Είναι ο πρώτος που λέει: "Γιατί δεν ξεκουράζεστε σήμερα;»
Μια ομάδα 80 εργατών στη συντήρηση των θησαυρών του Βατικανού
Μια ομάδα 80 εργατών στη συντήρηση των θησαυρών του Βατικανού

Πώς ακριβώς είναι ο Φραγκίσκος; «Είμαι ένα ηφαίστειο!»

  Ο πατήρ Federico Lombardi δείχνει στη συντάκτρια του άρθρου το δρόμο για το γραφείο του μέσα από τις μαρμάρινες σκάλες. Για 10 χρόνια - μέχρι το φετινό καλοκαίρι - «υπηρέτησε» τον Πάπα ως spokesperson του (παρ΄ ότι δεν αποδέχεται τον τίτλο διότι ο Πάπας μπορεί να μιλά για τον εαυτό του»), όπως λέει. Ο 73χρονος Lombardi δούλεψε τόσο με τον Φραγκίσκο, όσο και με τοω Ιωάννη Παύλο ΙΙ αλλά και τον Βενέδικτο. 
   Πως ακριβώς είναι ο Φραγκίσκος; «Είμαι ένα ηφαίστειο!» αναφέρει ο Lombardi. «Αυτός ο δυναμισμός του - κανένας δεν τον περίμενε. Ούτε ακόμα αυτός ο ίδιος! Είναι πολύ δημιουργικός, παίρνει πολλές πρωτοβουλίες». 
  Καθώς ένας από τα προσόντα του είναι το πόσο εξωστρεφής είναι, κάποιος θα φανταζόταν ότι η δουλειά του διευθυντή επικοινωνίας θα ήταν δυσκολότερη σε συνεργασία με τον Πάπα Φραγκίσκο απ' ότι με τον Πάπα Ιωάννα Παύλο.
Εικόνα με μοναχές στα άδυτα του Βατικανού
Εικόνα με μοναχές στα άδυτα του Βατικανού

«Ναί, ο Πάπας ενθάρρυνε γυναίκες να θηλάσοιυν στην Καπέλα Σιστίνα»

 Ωστόσο όχι, το μεγάλο πρόβλημα που είχε ο Lombardi ήταν με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο. «Για τα τελευταία 5 - 6 χρόνια ήταν σε μια καρέκλα και δεν ξεστόμιζε ούτε λέξη», λέει. Ο Βενέδικτος ήταν περισσότερο επικοινωνιακός αλλά δεν είναι άλλος από τον Πάπα Φραγκίσκο που έχει ένα «μεγάλο ταλέντο» να μιλά κατευθείαν. Μιλά «με συναρπαστικές φράσεις - 140 χαρακτήρων το πολύ - που φυσικά ταιριάζουν (τέλεια) στο Twitter». 
  Και δεν είναι άλλος από τον «κλειδοκράτορα» Alessio Censoni που επιβεβαιώνει τις φήμες ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε γυναίκες να θηλάσοιυν στην Καπέλα Σιστίνα. «Δεν ακούτε ότι (τα μωρά σας) κλαίνε; Ταΐστε τα όπως πρέπει», είπε στις συγκεντρωμένες μαμάδες, επιβεβαινώνει ο Censoni.
Ο Christoph Graf, της φρουράς του Πάπα ντύνεται με τη στολή του καθώς ο γιος του παίζει με τον ... γοητευτικό εξοπλισμό.
Ο Christoph Graf, της φρουράς του Πάπα ντύνεται με τη στολή του καθώς ο γιος του παίζει με τον ... γοητευτικό εξοπλισμό.

Μα τελικά, αυτός ο Πάπας κάνει πολλά ή δεν κάνει τίποτα απολύτως; 

Η κριτική στον Πάπα Φραγκίσκο βρίσκει δυο «στρατόπεδα»: Εκείνους που θεωρούν ότι προσπαθεί να αλλάξει πάρα πολλά, κι εκείνους που θα ήθελαν να τον δουν να κάνει περισσότερα. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αργά, (σε σχέση με τα λεγόμενά του), σημειώνει ο Guardian. 
   Παρ' όλα αυτά όλοι συμφωνούν πως «έχει μια ενέργεια που δεν περιμένεις από κάποιον στα 79 του», λέει ο Πατήρ Lombardi. Και οι Αργεντίνοι φίλοι του συμφωνούν: «Μοιάζει 20 χρόνια νεότερος από τότε που έφυγε από το Μπουένος ΄Αιρες», λένε. 
 Θα μετουσιώνει όλη αυτή την ενέργεια - εκτός από λόγο και - σε πράξη; Ο μόνος που μπορεί να το απαντήσει αυτό είναι ο χρόνος. 
Ανθοκόμοι του Βατικανού εν ώρα εργασίας
Ανθοκόμοι του Βατικανού εν ώρα εργασίας
ΠΗΓΗ: The Guardian 
thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια