Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το "κουρμπάν μπαϊράμι" μείωσε το μεταναστευτικό τσουνάμι, αλλά «θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος»

Το bloko.gr έγινε αποδέκτης επιστολής αξιωματούχου της ΕΛ.ΑΣ που χρόνια παρατηρεί κι επιτηρεί, το αίτιο και το αιτιατό, όπως και τις διακυμάνσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, δίνοντας μια άλλη μια διάσταση στην όψη του προβλήματος.

Διαβάστε την ανάλυση παρουσιάζει τρομακτικό ενδιαφέρον με τίτλο επιλογής: 

"Μεταναστευτικό : Τα νησιά ανάσαναν αλλά …. «θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος»  "

Επήλθε έστω και προσωρινά αποκατάσταση της ζωής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απο το προσφυγικό κύμα που τα έπληξε το τελευταίο διάστημα.

Πάνω απο 20.000 πρόσφυγες αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες απο την Λέσβο και πάνω απο 6.000 απο την Κώ. Τα Λιμάνια ελέγχονται και πάλι απο τις Αρχές, και η τοπική κοινωνία αρχίζει να βρίσκει πάλι τους ρυθμούς της. Το μεγάλο βέβαια πλήγμα που δέχθηκε το φετινό καλοκαίρι ο τουρισμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί απο την τουριστική διάθεση που δείχνουν ακόμη και σήμερα τα νησιά της Χίου, της Κώ, της Μυτιλήνης.

Ελάχιστοι πλέον πρόσφυγες - όχι πάνω απο 1000 σε κάθε νησί - δεν περιμένουν πάνω απο δύο ήμερες για να διεκπεραιωθεί η καταγραφή τους και να πάρουν το "εισιτήριο" - Υπηρεσιακό Σημείωμα που θα τους οδηγήσει στην Ευρώπη. Οι τοπικές κοινωνίες ανάσαναν και πάλι αφού οι ενισχύσεις των αρχών με αστυνομικούς και συνοριακούς οδήγησαν σε τάχιστη διεκπεραίωση των διαδικασιών έτσι ώστε οι πρόσφυγες να αποχωρήσουν από τα νησιά. Έπρεπε να αποφασίσει η υπηρεσιακή Κυβέρνηση για μια σειρά ουσιαστικών ενεργειών που θα αποκαταστούσε την τάξη και θα οδηγούσε στην εξομάλυνση των συνθηκών.

Η ουσιαστική ενίσχυση με περίπου 200 συνοριοφύλακες στα νησιά για θέματα διεκπεραίωσης, αλλά και η καθημερινή συνεργασία των αρχών με την πολιτική ηγεσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης απέδωσαν καρπούς. Η «ανησυχητική ηρεμία» που υπάρχει σήμερα είναι θέμα χρόνου ως πότε θα κρατήσει. Οι αρχές σημειώνουν χαρακτηριστικά «θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» ως πότε τα νησιά θα έχουν ηρεμία από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. «Θεού θέλοντος» , αφού η γιορτή του «κουρμπάν μπαϊράμι» που είναι σε εξέλιξη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές στον ισλαμικό κόσμο. Με προεκτάσεις θρησκευτικού τουρισμού, απαιτούνται τα παράλια της Τουρκίας να είναι καθαρά ώστε να δεχθούν τουρίστες οι μεγάλες πόλεις και τα τουριστικά θέρετρα.

Για το λόγο αυτό τόσο τα κυκλώματα των δουλεμπόρων έχουν παγώσει τις επιχειρήσεις μεταφοράς τους εκεί, κρατώντας τους στο εσωτερικό της Τουρκίας μέχρι η μεγάλη θρησκευτική γιορτή να λάβει τέλος. Από την άλλη οι Ελληνικές Αρχές πιστεύουν πως όταν «πιάσει καιρός» και τα μποφόρ αυξηθούν οι δουλέμποροι θα απομακρύνουν τον κόσμο από τα παράλια και θα αναζητήσουν άλλα πιο ασφαλή μονοπάτια και περάσματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Η ανησυχία μας για την επόμενη ημέρα της αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών είναι αν τα κυκλώματα οδηγήσουν αυτές τις ροές στην Αδριανούπολη και από κει στον Έβρο» αναφέρουν τόσο οι συνοριοφύλακες όσο όμως και έμπειροι επι του θέματος απόστρατοι αξιωματικοί.

Στην περίπτωση αυτή ο Έβρος πρέπει να οργανωθεί και πάλι, καθώς εδώ και κάποιους μήνες καμία ενίσχυση ουσιαστική δεν έχει γίνει. Θυμίζοντας βέβαια πως ούτε η αποκατάσταση του φράχτη έγινε από τις ζημιές που υπέστη τον περασμένο χειμώνα, ούτε και φυλάσσεται η περιοχή όπως φυλασσόταν. Βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι όταν θα κλείσουν τα σύνορά τους οι άλλες χώρες στους πρόσφυγες και μετανάστες , τι θα κάνει η Ελλάδα. Πως θα λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της, αφού και πάλι θα ασφυκτιά από τους πρόσφυγες σε Ειδομένη, Αθήνα , Έβρο και νησιά που θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια