Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Από τον Παλαιοκώστα και την «ζαρντινιέρα» στις… Βρυξέλλες




Rss







Από τον Παλαιοκώστα και την «ζαρντινιέρα» στις… Βρυξέλλες

Από τον Παλαιοκώστα και την «ζαρντινιέρα» στις… Βρυξέλλες. Για τουλάχιστον δύο χρόνια, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, και συγκεκριμένα από τις 28 Φεβρουαρίου 2006 έως 27 Φεβρουαρίου 2008.


          Από τότε και για αρκετά χρόνια φλέρταρε με την πολιτική και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η «ελεύθερη» ζωή του τον έβρισκε μεταξύ καφέ στο Κολωνάκι και πολιτικής συζήτησης στη Λ. Συγγρού. Το



πρωί της Μεγάλης Τρίτης ήταν παρών στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ξαφνικά χάθηκε. Εκεί έλαβε το κρίσιμο τηλεφώνημα να πάει κατευθείαν στο ξενοδοχείο όπου η Νέα Δημοκρατία παρουσίαζε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνος.


Ίσως η μεγαλύτερη υπηρεσιακή του στιγμή γράφτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2006, όταν σε μπλόκο της αστυνομίας στο Λιβάδι Παρνασσού, στην Αράχοβα, συλλαμβάνεται ο επί 16 χρόνια καταζητούμενος Νίκος Παλαιοκώστας, 54 χρονών σήμερα. Ο 48χρονος αδερφός του Βασίλης αναζητείται ως τρομοκράτης.


Πιθανότατα η χειρότερη στιγμή της υπηρεσιακής του πορείας, ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, από αστυνομικούς, στις 17 Νοέμβρη 2006 στη Θεσσαλονίκη. Η υπόθεσή του απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα λόγω της απόδοσης του τραυματισμού του, μέσω ανακοίνωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σε αυτοτραυματισμό λόγω πτώσης σε ζαρντινιέρα, ισχυρισμός που διαψεύσθηκε από βίντεο που κατέγραψε τον ξυλοδαρμό. Οκτώ αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για τις πράξεις τους. Η περίπτωσή του αναφέρθηκε σε επίσημη έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αστυνομικοί στις καταδικάστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου του 2008 από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες. Τον Μάϊο του 2012 το διοικητικό εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε  300.000 ευρώ αποζημίωση στον Δημητρίου καθώς θεώρησε ότι έπεσε θύμα αδικοπραξίας από αστυνομικό όργανο.


Ίσως από τις ευτυχέστερες προσωπικές στιγμές του πρώην Αρχηγού να ήταν η συμμετοχή της κόρης του Ζωής, πρωταθλήτρια κολύμβησης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου και έδωσε τον όρκο του αθλητή στην τελετή έναρξης των αγώνων. 


          Όταν τον ρωτήσαμε πως δέχθηκε να διεκδικήσει μια θέση στην Ευρωβουλή, ο κ. Δημοσχάκης απάντησε: «Έχω ολοκληρώσει την υπηρεσιακή μου πορεία ευδόκιμα. Εδώ και έξι χρόνια είχαν αφιερώσει τον χρόνο μου στην οικογένειά μου, τους φίλους μου και τον εαυτό μου. Αλλά η εμπειρία και οι γνώσεις που έχω αποκομίσει από την πορεία μου θεωρώ ότι είναι αρκετές και χρήσιμες για το καλό του τόπου. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όσο αφορά τον προσανατολισμό της παραμονής στην Ε.Ε αλλά και στο ευρώ, με βρίσκει σύμφωνο, κυρίως όμως γιατί εξασφαλίζει την σταθερότητα στην χώρα. Σε αυτή την ιστορική και φιλότιμη προσπάθεια συντάσσομαι με τον πρωθυπουργό της χώρας και διαθέτω τις γνώσεις, εμπειρίες και γνωριμίες εδώ κα στο εξωτερικό προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση».


 


του Παναγιώτη Σπυρόπουλου


.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια