Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Ήταν τελικά η δουλειά του;" - Tου Θεόδωρου Χαντζή


Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε με στόχο αφενός την προσωπική μου ανάγκη να απονείμω φόρο τιμής στον αστυνομικό-συνάδελφο Λ.Μ., ο οποίος εκτός υπηρεσίας, δρώντας με απόλυτο επαγγελματισμό, κατόρθωσε να συλλάβει ενα σεσημασμένο κακοποιό με συρροή ληστειών εις βάρος οδηγών ταξί. Αφετέρου, τέτοια περιστατικά θα είναι πάντα μια χρυσή ευκαιρία να θυμηθούν τόσο οι αστυνομικοί - συνάδελφοι όσο και οι πολίτες τον πολύτιμο διαχωρισμό μεταξύ επαγγέλματος και λειτουργήματος. Παρόμοια με το παραπάνω συμβάντα αποτελούν τον ισχυρότερο παράγοντα αναίρεσης της κλισέ φράσης "Αστυνομικός ήτανε, τη δουλειά του έκανε".

Ο Λ.Μ., όπως και άλλοι κατά καιρούς αστυνομικοί που υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες, δεν έκανε τη δουλειά του σήμερα. Ο Λ.Μ. υπενθύμισε σε μια κοινωνία που πάσχει ηθικά ποιο θα έπρεπε να είναι το πρότυπο επιρροής για τις νέες γενιές. Δίδαξε επαγγελματικό ήθος επιδεικνύοντας πηγαία και αβίαστη αυταπάρνηση. Επαλήθευσε οτι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι επάγγελμα και δεν ήταν ποτέ. Η υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. είναι λειτούργημα. Κι αυτό ας το κρατήσουν οι πολίτες.

 

Οσον αφορά στους (νέους κυρίως) συναδέλφους - Αστυνομικούς που μπήκαν στο σώμα, είτε απο τυχαία πορεία σταδιοδρομίας είτε προσδοκώντας στην βιοποριστική τους εξασφάλιση, είναι αναγκαίο να αντιληφθούν οτι παραδείγματα σαν αυτό του συναδέλφου θα έπρεπε να συνιστούν καθημερινά την επαγγελματική τους πυξίδα η οποία θα τους καθοδηγεί μακριά απ'τον ύφαλο της "δημοσιοϋπαλληλίστικης καρέκλας".

 

Η φυσική και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη σειρά της, αν όντως επιθυμεί να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της για Αστυνομία δίπλα στον πολίτη, οφείλει παραδείγματα σαν του συναδέλφου να αποτελέσουν το πλαίσιο αξιολόγησης όλου του Σώματος υπερκεράζοντας προτάσεις - στόχους - σχέδια  ανθρώπων που δεν έχουν ουδεμία γνώση με το αντικειμένο των μάχιμων υπηρεσιών, κοινώς με το "πεζοδρόμιο", όπου εκεί ο πολίτης χρειάζεται τον Αστυνομικό.

 

Συμπερασματικά, σε μια Αστυνομία που λειτουργεί με ερασιτεχνικά μέσα και πενιχρούς πόρους, ο συνάδελφος μου Λ.Μ. και ο κάθε Αστυνομικός δεν διεκδικούν ευχαριστήριες μνείες και τελετές που δικαίως και θα λάβουν αλλά την έμπρακτη στήριξή τους απο την ανύπαρκτη έως τώρα Πολιτεία. Μόνο έτσι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα κι ενδυναμωμένοι το λειτούργημα τους έχοντας επιτέλους όντως δεδομένες επαγγελματικές συνθήκες εργασίας και εξοπλισμού.

 

ΧΑΝΤΖΗΣ Θεόδωρος

Αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=&perform=view&id=105174&Itemid=2702&fbclid=IwAR0mATOdToBaPC4sGZN--Xo7dYe9wiTWJKwTPexQFZ657NzJIyBjRRfoJRg







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια