Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βασίλης Πολυχρονίδης: Επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου


Άρθρο του Βασίλη Πολυχρονίδη: Στο κέντρο κάθε δήμου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα, που είναι υπεύθυνο για την ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια των κατοίκων και προστατεύει τα αγαθά τους . Ας κάνουμε μια βιαστική επίσκεψη μέχρι εκεί, για να γνωρίσουμε εκείνους που τους έχουμε εμπιστευτεί την ασφάλεια μας και να πάρουμε μια ιδέα για τον τρόπο της δουλειάς τους. Έξω στην πύλη του τμήματος θα συναντήσουμε τον σκοπό που τα καθήκοντα του είναι πολλά και διάφορα και το κυριότερο να δίνει πληροφορίες και να καθοδηγεί τους πολίτες σε ποιο γραφείο θα απευθυνθούν για την υπόθεση τους. Μας χαιρετά με ευγένεια και ανταποδίδουμε τον χαιρετισμό. Ας μπούμε μέσα. Μέσα! Πόσο άσχημα ακούγεται αυτή η λέξη! «Θα σε πάω μέσα!» Είναι μια φράση που σε αναστατώνει. Έτσι είναι . Μην το κρύβεις , φίλε μου…

Κι όμως εκεί μέσα θα δεις ανοιχτό το βιβλίο της ζωής να κατηχεί στα μυστικά της τους αμύητους. Το πρώτο γραφείο που συναντάμε είναι το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας και απ’ έξω περιμένουν άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά με κοινή την αγωνία και την ανάγκη για βοήθεια. Δράματα και κωμωδίες σε καθημερινή βάση νυχθημερόν παρουσιάζονται στο θέατρο της ζωής και ο αστυνομικός αυτός πρέπει να δώσει λύσεις για κάθε περίπτωση. Ας σταθούμε στην πόρτα. Να ένας δυστυχισμένος πατέρας που ήρθε να ζητήσει βοήθεια για τον ψυχασθενή γιο του. Δίπλα μια μεσόκοπη κυρία ήρθε να καταγγείλει την γειτόνισσα της , γιατί ο σκύλος της δεν την αφήνει να κοιμηθεί το μεσημέρι. Ακριβώς απέναντι ένας νεαρός με μαυρισμένο μάτι και σκισμένα ρούχα περιμένει τη σειρά του. Κι ακόμα καυγάδες σε ζευγάρια, αυτοδικίες, παραβάσεις. Σκεφτείτε πόση υπομονή και τί μυαλό πρέπει να έχει αυτός ο άνθρωπος, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς του. Ούτε σκέψη να μπούμε μέσα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο διπλανό γραφείο. Εδώ είναι η γραμματεία του τμήματος, πνιγμένη σε χαρτιά και σε αιτήσεις. Εδώ τακτοποιούνται όλα τα εσωτερικά θέματα της υπηρεσίας, επιδίδονται τα στρατιωτικά έγγραφα, τα δικόγραφα, οι τροχαίες παραβάσεις. Ας μην ενοχλήσουμε όμως τους αστυνομικούς που είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Ας προχωρήσουμε στο βάθος. Φτάσαμε στο γραφείο του διοικητή του τμήματος. Αστυνόμος είναι ο διοικητής και είναι υπεύθυνος για καθετί στον τομέα ευθύνης του τμήματος. Φανταστείτε τις ευθύνες του. Είναι ο αόρατος πρωταγωνιστής του έργου της επιβολής του νόμου και της διατήρησης της τάξης. Καθοδηγεί, επιβλέπει, ελέγχει, επιθεωρεί και χειρίζεται προσωπικά τις πιο λεπτές υποθέσεις της περιφέρειας του. Απέναντι στο άλλο γραφείο ο υποδιοικητής, ένα πρόσωπο επίσης κεντρικό στην υπηρεσία και βοηθός και αναπληρωτής του διοικητή. Ας προχωρήσουμε. Εδώ είναι τα κρατητήρια του τμήματος και υπέυθυνος γι’αυτά ο σκοπός κρατητηρίων. Αυτός είναι υπεύθυνος, όχι μόνο για να μη δραπετεύσουν οι κρατούμενοι αλλά και για να μην αυτοκτονήσουν και κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Πάνω από το Αστυνομικό Τμήμα είναι το Τμήμα Ασφαλείας. Εδώ οι αστυνομικοί δεν φορούν στολή και είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της περιοχής τους και τη δίωξη σοβαρών αδικημάτων, όπως κλοπής, απάτης , ναρκωτικών, εκβιασμού κλπ. Σε αυτούς καταφεύγουν οι πολίτες όταν διαρρήξουν το σπίτι τους, όταν πέσουν θύματα απάτης, αν χάσουν ή τους κλέψουν πολύτιμα έγγραφα και αντικείμενα. Τα εγκλήματα εξιχνιάζονται με τεχνικά μέσα και μετά από συλλογή πληροφοριών από τους πιο έμπειρους αστυνομικούς. Εδώ εκδίδονται ταυτότητες, το πιο ισχυρό δημόσιο έγγραφο, άδειες εργασίας , άδειες για κυνηγετικό όπλο και για υπηρεσία ιδιωτικής φύλαξης. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ποιές χρήσιμες κοινωνικές υπηρεσίες προσφέρουν. Σε αυτούς οι πολίτες οφείλουν πολλά.
Αλλά είναι ώρα να φύγουμε. Σύντομα και βιαστικά γνωρίσαμε τους ανθρώπους του νόμου και μάθαμε λίγα πράγματα γύρω από τη δουλειά τους. Βράδιασε , αλλά το Τμήμα δεν κλείνει ποτέ και όσο η πόλη «κοιμάται», οι αστυνομικοί επαγρυπνούν και σπεύδουν παντού όπου υπάρχει ανάγκη , για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Την ησυχία της βραδιάς διακόπτει ο δυνατός ήχος της σειρήνας του περιπολικού που σπεύδει με αναμμένο το φάρο σε κάποιο σοβαρό συμβάν. Την αμηχανία και την επιφυλακτικότητα μετά από όσα είδες καλό θα ήταν να τη διαδεχτεί η συμπάθεια και η εμιστοσύνη. Αφού λοιπόν γνωρίσαμε αυτούς που διατηρούν την κοινωνική ισορροπία και την ευρυθμία της καθημερινής μας ζωής ας μην ξεχάσουμε γυρνώντας στο σπίτι μας να πούμε δυο λέξεις στα παιδιά μας γι’ αυτούς. Ας τα μάθουμε να τους σέβονται και να τους εμπιστεύονται. Κι ας ξεριζώσουμε πια την κακή συνήθεια των πατεράδων μας που φοβέριζαν τα παιδιά με τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί δεν είναι μπαμπούλες, αλλά οι ακοίμητοι φύλακες της ειρηνικής ζωής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ , Μέλος «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»-Κίνηση Αστυνομικών Θες/νίκης

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης ΤΑΣΟΣ Μ. είπε…
Καλό το κείμενο. Θυμίζει εισαγωγή ελληνικής ταινίας του'60.
Ο συντάκτης έχει λογοτεχνικές προοπτικές.