Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνάντηση Ένωσης Αχαΐας με την Υφυπουργό Υγείας


Δημοσιεύουμε δελτίο τύπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας: Συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας αρμόδιας για θέματα ψυχικής υγείας κα Ζωή Ράπτη  Απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από την Ακούσια Ψυχιατρική Νοσηλεία Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων  

Την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 αντιπροσωπία της Ένωσης μας αποτελούμενη από τον  Πρόεδρο Χαράλαμπο Τσιτσικα, τον β΄ Αντιπρόεδρο Ιωάννη Κόρδα και τον Γενικό Γραμματέα  Γεώργιο Μπαλάση είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας αρμόδιας για θέματα ψυχικής  υγείας κα Ζωή Ράπτη, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ.  Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνάντηση.  

Στην κυρία Υφυπουργό αναλύθηκε πλήρως το σύνολο των προσπαθειών που έχουν  καταβληθεί και των προτάσεων που έχουν υποβληθεί εκ μέρους της Ένωσης Αστυνομικών  Υπαλλήλων Αχαΐας, πάντα με την σύμπραξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών  Υπαλλήλων, για την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την διαδικασία της ακούσιας  νοσηλείας ασθενών με ψυχικές ασθένειες, ενώ παραδόθηκε τόμος με τις έγγραφες  παρεμβάσεις μας προς πάσα κατεύθυνσή, καταγγελίες και δημοσιεύματα.  

Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι μέχρι και σήμερα στην χώρα μας ισχύουν  αναχρονιστικές διατάξεις για την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, οι οποίες αντιμετωπίζουν  τους ψυχικά νοσούντες ως κρατουμένους και τους Αστυνομικούς ως Νοσηλευτές ή  Ψυχιάτρους. Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα κυρίως στους ίδιους  τους ασθενείς αλλά και διαλύει το πλέγμα αστυνόμευσης ολόκληρων περιοχών επί ώρες.  Τα αποτελέσματα αυτής της ατολμίας χρόνων είναι δεκάδες περιστατικά, με αποκορύφωμα  την αυτοκτονία ασθενούς με υπηρεσιακό όπλο συνοδού Αστυνομικού την 29η Απριλίου  2019, εντός του χώρου των επειγόντων ιατρείων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου  Πατρών ¨Παναγιά η Βοήθεια¨. 

Ειδικά μετά αυτό το περιστατικό που έγινε στην Πάτρα και βέβαια πήρε πανελλήνιες  διαστάσεις παρουσιάστηκε μια κινητικότητα από την πολιτεία, μετά και από συνεχείς και  επίμονες παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και της Ένωσης μας, για τον  εκσυγχρονισμό της διαδικασίας αυτής. 

Σήμερα κατά την συνάντηση μας η Υφυπουργός μας ανακοίνωσε ότι υπεγράφη  Μνημόνιο Συνεργασίας & Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και  Προστασίας του Πολίτη για θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Ειδικότερα το Μνημόνιο υπέγραψαν η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής  υγείας κα Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, κ. Γιώργος Κώτσηρας και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος  για θέματα αντεγκληματικής πολιτικής κ. Ελευθέριος Οικονόμου. Με αυτό το μνημόνιο η  διυπουργική συνεργασία επεκτείνεται στον τομέα που αφορά στη διαχείριση της ακούσιας  νοσηλείας ασθενών ώστε να διατηρείται υψηλός ο δείκτης καλής παροχής υπηρεσιών  ψυχικής υγείας στους πολίτες. 

Η κυρία Υφυπουργός τόνισε ότι σκοπός αυτής της συνεργασίας των υπουργείων  είναι η εκπόνηση νέας νομοθεσίας που θα διέπει την ακούσια ψυχική νοσηλεία με βασικές  αρχές: 

α. Την ανάθεση του έργου σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. 

β. Την πλήρη απεμπλοκή των Αστυνομικών δυνάμεων από την διαδικασία. 

Ως χρονικό ορίζοντα της όλης αναδιάρθρωσης έθεσε το τέλος της θερινής  περιόδου, ενώ δήλωσε τι θα γίνουν προσπάθειες και στο μεσοδιάστημα αυτό για την  αλλαγή των συνθηκών των συγκεκριμένων διακομιδών.  

Είναι πιά δεδομένο ότι οι προσπάθειες της Ένωσης μας, άλλων πρωτοβάθμιων  ενώσεων Αστυνομικών της χώρας αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας έφεραν  αποτέλεσμα. Είναι δεδομένο ότι η Πολιτεία σύντομα θα θεσπίσει ένα νέο νομικό πλαίσιο  ώστε οι άνθρωποί που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποκλειστικά από  εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι Αστυνομικοί αντί να γίνονται  καθημερινά συνοδοί αυτών των ασθενών να ασχολούνται με το κύριο έργο τους, την  πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.  

Χαιρετίζουμε τέλος από την πλευρά μας, αυτή των Αστυνομικών Υπαλλήλων, την  πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και την σύμπραξη των υπουργείων Δικαιοσύνης και  Προστασίας του Πολίτη και αναμένουμε την σε σύντομο χρονικό διάστημα την ψήφιση της  σχετικής νομοθεσίας και την οριστική απεμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας από την όλη  διαδικασία. 

Παρεμβάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας για τον εκσυγχρονισμό της  Ακούσιας Ψυχιατρικής Νοσηλείας κατά την τελευταία πενταετία (2017-2021): 

1. 13 Μαρτίου 2017 – Εγγραφή Παρέμβαση προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους  Βουλευτές Αχαΐας, της Εισαγγελία Εφετών Πατρών, τα ΜΜΕ και την ΠΟΑΣΥ. 

2. 12 Μαΐου 2017 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τους Βουλευτές Αχαΐας και την ΠΟΑΣΥ. 3. 7 Ιανουαρίου 2018 - Εγγραφή Παρέμβαση προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους  Βουλευτές Αχαΐας, τα ΜΜΕ και την ΠΟΑΣΥ. 

4. 23 Νοεμβρίου 2018 - Εγγραφή Παρέμβαση προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους  Βουλευτές Αχαΐας, τα ΜΜΕ και την ΠΟΑΣΥ. 

5. 30 Απριλίου 2019 – Δημόσια καταγγελία στα ΜΜΕ. 

6. 2 Μαΐου 2019 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον  Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, τα ΜΜΕ και  την ΠΟΑΣΥ.  

7. 20 Σεπτεμβρίου 2019 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη, τους Βουλευτές Αχαΐας, τα ΜΜΕ και την ΠΟΑΣΥ. 

8. 13 Ιανουαρίου 2020 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας και την ΠΟΑΣΥ. 9. 14 Ιανουαρίου 2020 – Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. 

10. 28 Αυγούστου 2020 – Έγγραφη Παρέμβαση προς την Υφυπουργό Υγείας, τους Βουλευτές  Αχαΐας και την ΠΟΑΣΥ. 

11. 3 Σεπτεμβρίου 2020 - Αίτημα έκδοσης Γνωμοδότησης προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας  Πρωτοδικών Πατρών . 

12. 3 Νοεμβρίου 2020 - Έγγραφη Ενημέρωση για την Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών  Πατρών προς τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της  Αχαΐας και την ΠΟΑΣΥ. 

13. 29 Νοεμβρίου 2020 - Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.  14. 3 Δεκεμβρίου 2020 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 15. 3 Δεκεμβρίου 2020 – Έγγραφη Παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, την Υφυπουργό Υγείας,  τους Βουλευτές Αχαΐας και την ΠΟΑΣΥ. 

16. 22 Φεβρουαρίου 2021 - Δημόσια Καταγγελία προς τα ΜΜΕ. 

17. 5 Μαρτίου 2021 – Έγγραφη Παρέμβαση προς Υπουργό Υγείας, Τον Υπουργό Προστασίας του  Πολίτη, την Υφυπουργό Υγείας, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον Διοικητή του ΠΓΝΠ, την Διευθύντρια ΕΚΑΒ Πάτρας, τον  Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΠ και την ΠΟΑΣΥ.  

18. 26 Μαρτίου 2021 – Συνάντηση με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.  19. 8 Απριλίου 2021 - Συνάντηση με Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τον Διευθυντή  της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΠ. 

20. 7 Ιουνίου 2021 – Συνάντηση με Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας. 

21. 9 Ιουνίου 2021 – Συνάντηση με Υφυπουργό Υγείας. 


 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια