Εκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 13ος μισθός σε υγειονομικούς και Πολιτική Προστασία - Ποιοι εντάσσονται, ποιοι εξαιρούνται


"Κλειδώνει" η απόφαση της κυβέρνησης για την διάθεση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μέσα στον Δεκέμβριο υπό μορφή "δώρου Χριστουγέννων". Ο κλήρος πέφτει τελικώς στους υγειονομικούς και το μόνο που εκκρεμεί είναι το αν θα λάβουν έναν ολόκληρο 13ο μισθό –με δημοσιονομικό κόστος περίπου 180 εκατ. ευρώ- ή αν θα ενισχυθούν με μισό μισθό όπως συνέβη και το Πάσχα. Αντίθετα, εκτός λίστας δικαιούχων φαίνεται να μένουν τελικώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι επίσης είχαν θέση… υποψηφιότητα με το επιχείρημα ότι πέραν του χαμηλού εισοδήματος με το οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν, εξαιρέθηκαν και από τα αναδρομικά.

Τις οριστικές ανακοινώσεις για τον "13ο μισθό" και τον τελικό κατάλογο των δικαιούχων, θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός (ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα) με στόχο το ποσό να καταβληθεί στους τελικούς δικαιούχους μέσα στον Δεκέμβριο και πιθανότατα μαζί με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου.

Σε ποιους θα καταβληθεί

Εφόσον "κλειδώσει" -όπως φαίνεται- η απόφαση για την καταβολή του 13ου μισθού στους υγειονομικούς, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ακολουθήσει την πεπατημένη του Πάσχα. Τον Απρίλιο, δικαιούχοι της έκτακτης παροχής κατέστη το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας" (ΙΦΕΤ ΑΕ), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υπε) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠε, καθώς επίσης και στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο πάσης φύσεως προσωπικό συμπεριελήφθησαν όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμβάσεις έργου κλπ), που προσέφεραν υπηρεσίες στους αναφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με προγράμματα απασχόλησης ή μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), των στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετακινήθηκαν, αποσπάσθηκαν ή διατέθηκαν και υπηρετούν στους προαναφερόμενους φορείς, των ιατρών που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία και υπηρετούν σε δομές υγείας ως αγροτικοί ιατροί, καθώς επίσης και το οιοδήποτε διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης προσελήφθη, αποσπάσθηκε, μετακινήθηκε και κατά συνέπεια διατέθηκε, στους εν λόγω φορείς, για την υποβοήθηση της συνολικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού COVID-19.

Στις αναφερόμενες Υπηρεσίες περιελήφθησαν όλα τα δημόσια νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα Υπουργεία α) Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), β) Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, και γ) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μισός μισθός

Το ύψος της έκτακτης παροχής το Πάσχα ήταν ίση με το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού ενώ η παροχή υπολογίστηκε στον βασικό μισθό που έχει ο δικαιούχος στο διάστημα από 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 15 Απριλίου 2020. Για τα Χριστούγεννα, θα ληφθούν υπόψη οι αποδοχές από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επίσης, με εγκύκλιο θα οριστεί ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης. Αντιθέτως, θα υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.


https://www.thetoc.gr


 
16 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

....και καθίστε εσείς που δεν είστε υγειονομικών υπηρεσιών να δουλεύετε χωρίς το παραμικρό επιπλέον κέρδος. Μια ζωή στην απ'έξω η αστυνομία..

Παυλος Γιαννιωτης είπε...

Απλα οφείλει αν μη τι αλλο ο κ.υπουργος να δωσει μια απαντηση στο προσωπικο της ΕΛΑΣ για πιο λογο εξαιρουνται αυτοι απο το εκτακτο αυτο δωρο του 13ου μισθού.Προφανώς μαλλον εχει πεισθεί οτι καμμια συμμετοχη δεν εχει η ΕΛΑΣστην αντιμετώπιση της πανδημιας...Τοσοι αστυνομικοι νοσηλευτηκαν και νοσηλευονται σε νοσοκομεία...και μεχρι τωρα μετρα και τρείς νεκρους αστυνομικους.....

Ανώνυμος είπε...

Βεβαιως να το παρει η πολιτικη προστασια που ειναι καθημερινα μερα νυχτα εξω στο κρυο και ελεγχει την τηρηση των μετρων κατα της πανδημιας και που ο πολιτης αμεσα κανει τις καταγγελιες του σχετικα με παραβιαση των μετρων αυτων η οτιδηποτε αλλο και οι υπαλληλοι της πολιτικης προστασιας αμεσα επιλαμβανονται σχετικως.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι τα ίδια.Οι Αστυνομικοί εξαιρούνται.Ως εδώ ήταν.Εμείς σας κάναμε κυβέρνηση με την ψήφο μας,εμείς θα σας κάνουμε αντιπολίτευση την επόμενη φορά.Αυτό σας αξίζει!!Δε μάθατε από τα λάθη σας τελικά..

Ανώνυμος είπε...

5€ από κάθε κλήση θα δώσει στο μητρώο του Αστυνομικου

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία θα ήταν να δουλεύαμε και εμείς στην πολιτική προστασία. Να δεις που και ο Χαρδαλιας θα το πάρει το επίδομα και εμείς θα μείνουμε με το ευχαριστώ. Δεν πειράζει όμως γιατί και εμείς θα προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας οπως αναλογεί σε αυτό το ευχαριστώ

γιώργος είπε...

Παλαμάκια για σας..

Ανώνυμος είπε...

Κόψε αστυφυλακάκο κλείσεις για cocid κάνε ελέγχους για να αποτρέψεις άσκοπες μετακινήσεις συγχρωτισμούς έλα σε αντιπαράθεση με τους πολίτες χωρίς να μπορείς να πάρεις άδεια με κομμένα ρεπό για να δείξουν οι κυβερνώντες την ευγνωμοσύνη τους σε όλους τους άλλους εκτός από εσένα. Ναι είναι η δουλειά σου αυτή όπως όμως είναι και η δουλειά τους για όλους τους άλλους που θα πληρωθούν εξτρά για αυτήν.

Ανώνυμος είπε...

Χυτα βγαλε τωρα καυστική ανακοίνωση

Ανώνυμος είπε...

Καλά τι λέμε, εδώ εξαιρείται ξανά ακόμα και το υγειονομικό προσωπικό της ΕΛΑΣ!! Συγχαρητήρια!!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστα τα όσα γράφονται παραπάνω. Για την πολιτική προστασια δεν έχω καταλάβει ακριβώς... για τους υγειονομικους εκαβ γιατρούς κλπ οκ. Οι αστυνομικοί που έχουν ολο το βάρος της τήρησης και εφαρμογών των εκτακτων μέτρων λόγω της πανδημίας γιατι μένουν απ έξω; θεωρούνται μήπως δεδομένοι και σίγουροι; επιτέλους να πάρουν και να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Χωρίς την Αστυνομια τα πραγματα θα ήταν τραγικά... επιτέλους το δίκαιο πρέπει να λέγεται και να αμείβεται.

Ανώνυμος είπε...

Οι αστυνομικοί δικαιούνται περισσότερα και η αδιαφορία των κυβερνώντων είναι πλέον προκλητική.Δεν το καταλαβαίνουν όσο προηγούνται στις δημοσκοπήσεις!Αλλάζουν όμως οι καιροί....

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειράζει.Την επόμενη φορά θα σας αφήσουμε με 50 χιλιάδες ψήφους λιγότερες.Θα τα καταφέρετε εσείς με τις ψήφους της Πολιτικής προστασίας.Να σας δω στα ποσοστά του Πασοκ να το απολαύσω μετά από τέτοια απαξίωση προς την ΕΛ.ΑΣ.

Μακεδόνας είπε...

Και μην ξεχάσετε τους μπουλντοντζέρηδες της παλιάς ΜΟΜΑΣ... Δεν πάτε καθόλου καλά...

ALIEN-3- είπε...

εδω αρνουνται να μας πληρώσουν δεδουλεμενα νυχτερινα ,περιμενετε και δωρα ?
Μας έχουν για πεταμα δυστυχώς ....

Νέμεσις είπε...

Ραντεβού στις κάλπες...