Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

SOS από τις φυλακές για τον κορονοϊό: Στο κατάστημα Διαβατών έφτασαν τα 71 τα κρούσματα


Καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει για τη διασπορά των κρουσμάτων σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει από την Τετάρτη σχέδιο θωράκισης των φυλακών όλης της χώρας με τη διενέργεια συνεχόμενων τεστ για κορονoϊό, δημιουργία ειδικών μονάδων για κρατούμενους σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας και διάθεση γιατρών και νοσηλευτών στις φυλακές, ξεκινώντας από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης. 

Ωστόσο, τα κρούσματα στις φυλακές Διαβατών έφτασαν τα 71, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στον ΕΟΔΥ και κλιμάκιά του μετέβησαν στο σωφρονιστικό κατάστημα σήμερα και διενεργούν τεστ τα οποία θα συνεχιστούν και την Παρασκευή.

Το ευχάριστο – σύμφωνα με το ethnos.gr – είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, με μόλις τρεις κρατούμενους να νοσηλεύονται σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης σε απλές κλίνες για κορονοϊό. Οι δύο μεταφέρθηκαν με συμπτώματα κορονοϊού στο νοσοκομείο και ο τρίτος πήγε σε νοσηλευτικό ίδρυμα για άλλη ασθένεια, αλλά εντοπίστηκε θετικός στον covid-19.

Το πρώτο κρούσμα στις φυλακές Διαβατών εντοπίστηκε στις 20 Οκτωβρίου, ωστόσο και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εργαζόμενοι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους πέρασαν πολλές μέρες, μέχρι να επισκεφθεί το σωφρονιστικό κατάστημα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και να κάνει τεστ, με αποτέλεσμα να είναι σημαντική πλέον η διασπορά του ιού.

Δυσφορία μεταξύ των κρατουμένων- Στο 47% των φυλακών υπάρχουν κρούσματα λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Την ίδια στιγμή δυσφορία επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων, αφού η φυλακή έχει μπει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προαυλιστούν. Εφτά ή οκτώ άτομα είναι αναγκασμένα να βρίσκονται στο ίδιο κελί ολόκληρη την ημέρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διαμαρτυρίες των κρατουμένων προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ουσιαστικά η μόνη επικοινωνία που έχουν οι κρατούμενοι με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι οι στιγμές που τους αφήνουν φαγητό έξω από το κελί τους.

Την έλλειψη μέτρων στις φυλακές για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού είχε καταγγείλει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως κρούσματα έχουν καταγραφεί στο 47% των φυλακών της χώρας.

 

   

«Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί και έχουν γίνει γνωστά κρούσματα COVID19 σε εργαζόμενους διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων και σε κρατούμενους σε 16 τουλάχιστον διαφορετικά Καταστήματα Κράτησης, από τα 34 συνολικά: Κορυδαλλού, Πάτρας, Άμφισσας, Γυναικείες Φυλακές Θήβας, ΚΑΤΚ Ελεώνα Θηβών, Κασσαβέτειας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Λάρισας, Δομοκού και Χανίων. Δηλαδή στο 47% των Φυλακών μας!» αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν πραγματοποιούνται τεστ ανίχνευσης στις φυλακές σε τακτική βάση, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν γίνονται μαζικά τεστ φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών.

Σ. Νικολάου: Λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού

Στις φυλακές Διαβατών βρέθηκε προ ημερών η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, μετά την επίσκεψή της στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών και είχε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων.

«Συναντήθηκα με τον διευθυντή των φυλακών, τον αρχιφύλακα, τους εργαζόμενους, στέλεχος του ΕΟΔΥ καθώς και 3 εκπροσώπους των κρατουμένων. Συζητήσαμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την επιβεβαίωση πολλών κρουσμάτων κορονοϊού στο Κατάστημα Κράτησης, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού» τόνισε η κυρία Νικολάου. 

«Καταγράψαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και κάναμε αυτοψία στο χώρο των φυλακών, οι οποίες έχουν χωριστεί σε τρεις ζώνες για την βέλτιστη αντιμετώπιση της πανδημίας» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως θα γίνουν τεστ σε όλους στο Κατάστημα Κράτησης το οποίο τίθεται σε κατάσταση αυξημένου ελέγχου, ενώ οι μεταγωγές περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όλων.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία και θα παρέχουμε ό,τι χρειαστεί για την βελτίωση της καθημερινότητας όλων. Με τον επαγγελματισμό που διακρίνει τους εργαζόμενους αλλά και με την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τους κρατούμενους -οι οποίοι έχουν κατανοήσει το πρόβλημα- θα βρούμε λύσεις σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει» κατέληξε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

 

https://www.dikastiko.gr









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θέλουμε τα λεφτά από τα νυχτερινά που δεν μας δώσατε και εσείς και η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλιώς να έρθετε εσείς να δουλέψετε στο κλουβί με τα θηρία.