Ελληνοτουρκικά: “Και τι θέλετε; Να κάνουμε πόλεμο”; Το ερώτημα που όταν τέθηκε χάσαμε!

Το ερώτημα που θέτουν οι ελληνικές κυβερνήσεις προς τους πολίτες “εφευρέθηκε” μετά από την κρίση των Ιμίων. “Θέλετε πόλεμο για δύο βράχους”, μας είπαν οι “σύμμαχοι” και το πολιτικό μας
σύστημα υιοθέτησε το “βολικό” για τους πολιτικούς και εξαιρετικά άβολο για τους πολίτες ερώτημα…
Οι απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα “για δυο βράχους”, “μια σημαία”, “‘ένα μίλι εναέριου χώρου”, έχουν απαντηθεί από όλες τις χώρες του κόσμου. Φαίνεται ότι “οι βράχοι” έχουν διαφορετική αξία στην Κίτρινη Θάλασσα και το εναέριος χώρος της Σουηδίας είναι πιο πολύτιμος από τον ελληνικό. Το αναφέρουμε γιατί οι Σουηδοί κάνουν κάθε μέρα αναχαιτίσεις σε αεροσκάφη που πετούν -μπορεί και κατά λάθος- σε μία στενή λωρίδα εναέριου χώρου τους…
Το ερώτημα “και τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο”, έρχεται και επανέρχεται κάθε φορά που η κατάσταση με την Τουρκία δείχνει ότι δυσκολεύει. Στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας τον έχουν πολύ εύκολο τον πόλεμο, αγνοώντας συστηματικά όλα τα βήματα -και είναι πάρα πολλά- που προηγούνται για να τον αποφύγεις! Ίσως επειδή χρειάζεται δουλειά, σχέδιο και αποφασιστικότητα.
Δεν αποκλείεται δυστυχώς να το ακούσουμε ξανά στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της και τα σχέδια της, τα οποία περιλαμβάνουν σ΄ όλες τους τις εκδοχές “στρατιωτική πίεση” προς την Ελλάδα. Η Τουρκία ενδέχεται να έχει πιστέψει ότι μπορεί να ρισκάρει μια αναμέτρηση με την Ελλάδα ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο, αν δεν δεχτούμε να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι ένα πιθανό σενάριο που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Κάπου εκεί τίθεται συνήθως το ερώτημα “περί πολέμου”.
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί πόλεμο. Η Ελλάδα σίγουρα δεν τον επιδιώκει. Αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί την οποιαδήποτε οπισθοχώρηση. Γι΄ αυτό ακόμη και τώρα που ο χρόνος φαίνεται να μην είναι υπέρ μας θα πρέπει να κάνουμε όλα όσα πρέπει, όλα όσα μπορούμε για να μην φθάσουμε στα άκρα.
Η διαρκής εκπομπή του μηνύματος ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει ακόμη και το πιο ακραίο σενάριο από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να είναι δεδομένη. Διπλωματικά δεν νομίζουμε ότι έχουμε κάτι να κάνουμε με την Τουρκία που έχει πάρει τις αποφάσεις της. Μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά με τις συμμαχίες που λέμε ότι έχουμε “χτίσει” στην περιοχή και να τις αξιοποιήσουμε γρήγορα. Να “τρέξουμε” τη συμφωνία με την Αίγυπτο για παράδειγμα και να αναθερμάνουμε τη σχέση με το Ισραήλ που μετά από καιρό έχει κυβέρνηση.