Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Crime & Μedia Lab: Οργάνωση της Ομάδας Εργασίας


Αυτή την περίοδο, με πυρετώδεις ρυθμούς και με την πολύτιμη συμβολή της συνεργάτιδας και Διευθύντριας του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, κας Μάρθας Λεμπέση, οργανώνω το Crime & Μedia Lab στο οποίο ανέλαβα Επιστημονικά Υπεύθυνη.

 
Σήμερα, 8-5-2020, ολοκληρώνεται η υποβολή των αιτήσεων και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το θερμό ενδιαφέρον! Όλα τα βιογραφικά που λάβαμε ήταν πολύ αξιόλογα και πραγματικά ένιωσα υπερήφανη για το υψηλό επίπεδο των νέων επιστημόνων της χώρας μας. Ελπίζω και εύχομαι σε αυτούς τους νέους ανθρώπους να δοθούν στο μέλλον -και επαγγελματικά- οι ευκαιρίες που τους αξίζουν, καθώς πιστεύω ότι είναι καίριας σημασίας να υπάρξει σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας. Να σπουδάζουν οι νέοι το αντικείμενο που αγαπούν και να μπορούν να βρουν εργασία στον κλάδο τους. Γιατί αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας τελικά είναι να δαπανώνονται πολλά χρήματα από τις οικογένενεις για ενισχυτική διδασκαλία και να καταβάλλεται μία σκληρή προσπάθεια για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πολλοί νέοι αποφοιτώντας από τις Σχολές ή να εργάζονται με αναξιοπρεπείς όρους ή να μη βρίσκουν δουλειά στον επιστημονικό τους κλάδο. Συνεπώς, κατά την άποψή μου το πρώτο μέλημα των αρμοδίων χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνω εξαιρετικά σημαντικά τα ακόλουθα:
 
-Αποδέσμευση του σχολείου από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να δοθεί έμφαση στη γνώση, ο μαθητικός πληθυσμός να αξιοποιήσει κλίσεις και δεξιότητες απαλλαγμένος από το άγχος ενός εξοντωτικού συστήματος εξετάσεων και οι οικογένειες να απαλλαγούν από το βαρύ “φορτίο” αυτής της εξοντωτικής προετοιμασίας που ξεκινά από το Γυμνάσιο ή τις πρώτες τάξεις του Λυκείου.
 
-Η τρίτη τάξη του Λυκείου να αποτελεί την τάξη εντατικής προετοιμασίας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Ενίσχυση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ώστε η κάθε νέα και ο κάθε νέος να γνωρίζει με ακρίβεια και σαφήνεια το αντικείμενο των σπουδών που την/τον ενδιαφέρει, τις επαγγελματικές διεξόδους αλλά και το εάν η συγκεκριμένη Σχολή ικανοποιεί τις προσδοκίες του και έχει τις ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών του και για τη μετέπειτα επαγγελματική εξέλιξη.
-Ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης, ώστε να ανοίξουν και άλλοι δρόμοι για τους νέους μας που θέλουν να ακολουθήσουν τεχνική εκπαίδευση.
-Σύνδεση με την αγορά εργασίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με όρους αξιοπρέπειας το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της χώρας.
Εμείς συνεχίζουμε δυναμικά και δημιουργικά την οργάνωση της Ομάδας Εργασίας μας στην ευρύτερη θεματική “Η απεικόνιση του εγκλήματος και του εγκληματικού φαινομένου στα ΜΜΕ” και είμαι σίγουρη ότι τα θέματα που θα αναδείξουμε με την ομάδα και έχουμε ήδη συζητήσει, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων, θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον -εγκληματολογικό, κοινωνιολογικό, νομικό και δημοσιογραφικό, καθώς αυτές είναι κυρίως οι αντίστοιχες σπουδές των μελών του Lab μας.
 
Τέλος, να σας ενημερώσω ότι τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου έχει δρομολογηθεί η παρουσίαση της εξαιρετικής δουλειάς που έχει κάνει η επιστημονική ομάδα μας στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος στην έρευνα “Φυλακή και Γλώσσα: Επαναληπτική Έρευνα”. Θα δημοσιευθούν τα κείμενα των μελών μας που έχουν διερευνήσει τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας από κοινωνιολογική, εγκληματολογική, ψυχολογική, νομική και λογοτεχνική σκοπιά, οι συνεντεύξεις με αποφυλακισμένους και ανάλυση αυτών, καθώς και συνεντεύξεις με ακαδημαΐκούς, εγκληματολόγους, ποινικολόγους και δημοσιογράφους του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ. Όταν μας δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψουμε πλήρως στην καθημερινότητα και επιστημονική μας δράση, θα υλοποιήσουμε και τα επόμενα σχέδια που έχουμε για την εν λόγω έρευνα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «Crime & Media Lab»: http://e-keme.gr/crime-μedia-lab/


aggelikikardara.wordpress.com





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια