Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απονομή δικαιοσύνης

Ομόφωνα ένοχους κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τους δύο κατηγορούμενους για την εκ προθέσεως ανθρωποκτονία και τον βιασμό της νεαρής φοιτήτριας και τους επέβελε ισόβια
κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 15 έτη για τον βιασμό.
Οι δυο κατηγορούμενοι είχαν αιτηθεί κατά περίπτωση από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο ένας εκ των δύο είχε ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Όλα τα ελαφρυντικά των κατηγορούμενων απορρίφθηκαν που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, αποκαλυπτικό του τρόπου εγκληματικής δράσης και της μετέπειτα στάσης τους. Αξιοσημείωτο, κατά την άποψή μου, ότι ούτε το νεαρό της ηλικίας τους συνέβαλε σε μείωση της ποινής και δεν “έσπασε” τα ισόβια, καθώς η πρωταφανης αγριότητα και βαναυσότητα τέλεσης των δύο εγκληματικών τους ενεργειών σε βάρος της φοιτήτριας συγκλόνισαν όχι μόνον την ελληνική κοινωνία αλλά προβλημάτισαν εντόνως και το Δικαστήριο που απένειμε δικαιοσύνη επιβάλλοντας τις ανώτατες ποινές/ τις βαρύτερες ποινές που θα μπορούσαν να τους επιβληθούν.
Η Ελένη έγινε σύμβολο κατά της βίας.
Η υπόθεση της Ελένης -ο βασανισμός, ο βιασμός και η ειδεχθής δολοφονία της από νέους ανθρώπους, συνομήλικούς της- καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στα ΜΜΕ, μία πολύ σοβαρή συζητήση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την αξιοπρέπεια του ατόμου και για την έννοια του σεβασμού στον συνάνθρωπο. Η Πολιτεία να μεριμνήσει, από τη δική της πλευρά, για την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά γυναικών που αποκτά, όπως απέδειξε και η υπόθεση της Ελένης, πολύ σκληρές διαστάσεις με δράστες μάλιστα πολύ νέους ανθρώπους που αποτελεί ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να μας μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια