Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Έλενη έγινε σύμβολο κατά της βίας


Τα “τέρατα” δεν γεννιούνται, οι “τερατώδεις” συμπεριφορές δημιουργούνται.
Ας μην κλείνουμε επομένως τα μάτια σε ακραίες συμπεριφορές νέων ανθρώπων και ας βιωθεί στην
πράξη ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και στα δικαιώματά του.
Η Ελένη έγινε σύμβολο για την κοινωνία μας που “αγκάλιασε” την οικογένειά της και έδειξε σεβασμό στη μνήμη της.
Κι εδώ έγκειται το παραδοξο. Ένα κορίτσι που έφυγε μόνο, αβοήθητο και απροστάτευτο, μετά τον βασανισμό και τον ειδεχθή τρόπο ανθρωποκτονίας του, ένωσε την κοινωνία που έγινε “ασπίδα” και πέρασε το πιο δυνατό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών, κατά της βίας νέων ανθρώπων.
Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται πως 200.000 ανθρωποκτονίες διαπράττονται μεταξύ νέων ηλικίας 10-29 ετών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 43% του συνολικού αριθμού ανθρωποκτονιών κατά έτος. Οι ανθρωποκτονίες αποτελούν την 4η κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων ηλικίας 10-29 και σε ποσοστό 83% των ανθρωποκτονιών θύματα είναι άνδρες. Επίσης σε όλες τις χώρες η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες. Για κάθε νεαρό άτομο που δολοφονείται, πολλοί περισσότεροι υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς που απαιτούν νοσηλεία. Άξιο επισημάνσεως ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ένα ποσοστό 3-24% γυναικών αναφέρουν πως η πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία έγινε με εξαναγκασμό (βλ.σχετικά https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/youth-violence)
Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ονειρεύονται, να ερωτεύονται, να ζουν τη στιγμή. Η υπόθεση της Ελένης, το σκληρό αυτό διπλό έγκλημα -του βιασμού και της εκ προθέσεως ανθρωποκτονίας- μας ευαισθητοποιεί και μας αφυπνίζει. Καθιστά επιτακτικη την αναγκη να μιλήσουμε στα παιδιά μας, να μιλήσουμε στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στα ΜΜΕ για τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στη ζωή. Να αναδείξουμε το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών, γυναικών και των καίριων διαστάσεων που λαμβάνει. Να προστατεύσουμε στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υπόθεση της νεαρής φοιτήτριας να “γραφτεί” στις καρδιές μας για να προλάβουμε, να προστατεύουμε, να βιώσουμε όλες τις σχέσεις μας (διαπροσωπικές, επαγγελματικές κ.λπ.) με αξιοπρεπεια και σεβασμό.
Σήμερα ειναι μία πολύ σημαντική μέρα. Αναμένουμε την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την υπόθεση που θα μας ματώνει για πάντα.

https://aggelikikardara.wordpress.com



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια