Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καλή επιστροφή - της Αγγελικής Καρδαρά


Στη “γλώσσα της φυλακής” η ευχή που δίνουν οι κρατούμενοι στους ανθρώπους που αποφυλακίζονται είναι “καλή κοινωνία”. Ενώ μία ερώτηση προς τους νεοφερμένους
κρατούμενους είναι “Από κοινωνία ήρθες; Μυρίζεις κοινωνία”. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται η λ.”κοινωνία” στη φυλακή δείχνει τον σαφή διαχωρισμό που υφίσταται ανάμεσα στη φυλακή και την ευρύτερη κοινωνία, εξαιτίας του τεχνητού τείχους που χωρίζει τους δύο “κόσμους” και η λέξη κοινωνία σημαίνει “ελεύθερη κοινωνία”, “ζωή εκτός φυλακής”.
Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας και του αναγκαστικού κατ’ οίκον περιορισμού (εγκλεισμού για κάποιους συνανθρώπους μας που ζουν σε δύσκολες συνθήκες) για τη διασφάλιση του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας μού φέρνουν στο νου κάποιες από τις λέξεις και τις φράσεις που χρησιμοποιούνται στον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού (και είχα καταγράψει το 2005 στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής). Πολλές από αυτές τις λέξεις και φράσεις εκφράζουν τα δεινά του εγκλεισμού (βλ.και σχετικό θέμα μας στο bloko.gr
εδώ http://www.bloko.gr/2020/03/blog-post_375.html) και αποκαλύπτουν τη σπουδαιότητα της ελευθερίας, της ελευθερίας κίνησης, της ελεύθερης επιλογής, της αυτονομίας.
Η δυσχερής κατάσταση που βιώνουμε μας δείχνει, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα της ελευθερίας, την πολυτιμότητα της υγείας αλλά και το ότι εύκολα μπορούν να ανατραπούν όσα θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα. Οι αγώνες όμως δεν σταματούν αλλά συνεχίζονται πάντα με δύναμη -συλλογικά και ατομικά- για την κατάκτηση των ονείρων και την επίτευξη σημαντικών στόχων.
Ας μην ευχηθώ “καλή κοινωνία” γιατί δεν είμαστε φυλακισμένοι, αλλά “καλή επιστροφή” στη νέα πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί, με προσοχή και ασφάλεια! Aναμένουμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε τη ζωή μας πάλι πίσω. 
Αγγελική Καρδαρά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια